Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγόρησε το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Binance και τον ιδρυτή του, Τσανπένγκ Ζάο, για μια σειρά από παραβιάσεις κινητών αξιών τη Δευτέρα. Ως αποτέλεσμα οι αγορές κρυπτονομισμάτων κλυδωνίζονται.

Το Bitcoin υποχώρησε περισσότερο από 5% στις απογευματινές συναλλαγές στα $25.700 περίπου. Οι μετοχές του δημόσια διαπραγματευόμενου μεγάλου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase Global μειώθηκαν κατά 12% σε περίπου $57.

Η κίνηση της SEC αποτελεί ορόσημο από τις ρυθμιστικές αρχές ενάντια σε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το Binance είναι, μακράν, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και ο Ζάο, γνωστός και ως “CZ”, είναι το άτομο του κλάδου με τη μεγαλύτερη επιρροή, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην κατάρρευση της ανταγωνιστικής FTX πέρυσι.

Η SEC ισχυρίζεται ότι ενώ οι η Binance και ο Ζάο υποστήριξαν δημόσια ότι οι πελάτες των ΗΠΑ είχαν περιοριστεί από τη χρήση του Binance, ο όμιλος φέρεται να έχει «εύκαμπτους» ελέγχους για να επιτρέπει τη συνεχή πρόσβαση σε πελάτες υψηλής αξίας. Το πρακτορείο ισχυρίζεται επίσης ότι ενώ το Binance.U.S. τοποθετήθηκε ως μια ανεξάρτητη πλατφόρμα με έδρα τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα ελέγχονταν κρυφά από την Binance και τον Ζάο.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Genslerσε ανακοίνωση ανέφερε: «Μέσα από δεκατρείς κατηγορίες, ισχυριζόμαστε ότι οι οντότητες Ζάο και Binance εμπλέκονται σε έναν εκτεταμένο ιστό εξαπάτησης, σύγκρουσης συμφερόντων, έλλειψης αποκάλυψης και υπολογιζόμενης καταπάτησης του νόμου».

Η SEC ισχυρίζεται επίσης ότι η Binance ασκεί τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται στην πλατφόρμα της, συνδυάζοντας περιουσιακά στοιχεία πελατών ή εκτρέποντας τα περιουσιακά στοιχεία τους κατά το δοκούν, ακόμη και σε οντότητα που ανήκει Ζάο, πράγματα που απέκρυπτε.

Τουλάχιστον μέχρι το 2021, ανέφερε η καταγγελία, λογαριασμοί στο όνομα οντοτήτων της Binance, που ανήκουν στον Ζάο, έστελναν δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων πελατών σε τραπεζικούς λογαριασμούς με έδρα τις ΗΠΑ στο όνομα μιας οντότητας που ονομάζεται Merit Peak. Η χρήση του Merit Peak ως διαμεσολαβητή «παρουσίασε άγνωστο κίνδυνο αντισυμβαλλομένου για τους επενδυτές», ανέφερε η SEC.

Για τους εμπόρους, αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι συγκλονιστικοί. Η υποτιθέμενη συνένωση χρημάτων πελατών μεταξύ της FTX και ενός συνδεδεμένου ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου, της Alameda Research, που ελέγχεται από τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάρρευση της FTX. Μετά την κατάρρευση της FTX, περισσότερα κεφάλαια εισρέουν στην Binance ως φυγή προς την ποιότητα.

Η Binance ανακοίνωσε ότι είναι «απογοητευμένη» από τις ενέργειες της SEC και θα «υπερασπιστεί σθεναρά την επιχείρησή μας και τον κλάδο». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τους ισχυρισμούς της SEC ότι η Binance λειτουργούσε ως μη εγγεγραμμένο χρηματιστήριο τίτλων ή πρόσφερε και πούλησε παράνομα τίτλους.

Η Binance πρόσθεσε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία «χρήστη» στο Binance και σε συνδεδεμένες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Binance.US, «είναι ασφαλή και εγγυημένα». Η εταιρεία είπε ότι έχει αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της για να συμμορφωθεί με τις κανονιστικές απαιτήσεις και δαπάνησε 80 εκατομμύρια δολάρια σε «εξωτερικούς συνεργάτες συμμόρφωσης» τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Binance είναι ένας πυλώνας της οικονομίας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, καθώς σε μερικούς μήνες κατέχει σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, αν και πρόσφατα έχει χάσει μέρος του μεριδίου αγοράς της. Μια κρίση στο Binance απειλεί να αναιρέσει τα αξιοσημείωτα κέρδη για το Bitcoin, σχεδόν κατά τα δύο τρίτα φέτος.

Τα νέα είναι επίσης πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο Coinbase. Ενώ η Binance δραστηριοποιείται υπεράκτια για χρόνια και απέφευγε τα αιτήματα από τους νομοθέτες να ανοιχτούν τα οικονομικά της, η Coinbase έχει τοποθετηθεί ως η απάντηση των κρυπτονομισμάτων σε μια μετοχή blue-chip που λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες. Αλλά η Coinbase αποκάλυψε τον Μάρτιο ότι η SEC της είχε στείλει προειδοποίηση ότι μπορεί να μηνύσει το ανταλλακτήριο. Μετά τις εξελίξεις της Δευτέρας στη Binance, οι επενδυτές έχουν λόγους να ανησυχούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;