Στην κορυφή των επιλογών των τραπεζών της ευρωζώνης θέτει η Deutsche Bank τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της τράπεζας, η Ελλάδα ξεχωρίζει και αναμένεται να συνεχίσει να ξεχωρίζει χάρη στις ισχυρές προοπτικές της οικονομίας, με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανοδική τροχιά των αξιολογήσεων από τους οίκους, ενώ η αύξηση του δανεισμού θα είναι η ισχυρότερη στην περιοχή, στηρίζοντας τον κλάδο.

Οι μετοχές των Alpha Βank, Eurobank, ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς είναι τα ονόματα που επιλέγει ανάμεσα στις μετοχές του ευρωπαϊκού νότου, για τις οποίες συστήνει αγορά (buy), καθώς συμμορφώνονται τόσο με την πορεία της χώρας όσο και στα πλεονεκτήματα του κλάδου. Στη λίστα με τις ελληνικές μετοχές περιλαμβάνει μαζί την ιταλική τράπεζα BMP, την πορτογαλική Milennium BCP και την ισπανική Sabadell.

H γερμανική τράπεζα στην τελευταία της ανάλυση είχε αναβαθμίσει τη μετοχή της Eurobank (σύσταση αγοράς, τιμή-στόχος το 1,70 ευρώ από το 1,45 ευρώ ) και της Τράπεζας Πειραιώς (σύσταση αγοράς, τιμή-στόχος τα 3 ευρώ από τα 2,95 ευρώ), ενώ κρατάει τις συστάσεις αγοράς για την ΕΤΕ, αυξάνοντας την τιμή-στόχο όμως στα 6,15 ευρώ από 5,10 ευρώ και για την Alpha Bank στο 1,60 ευρώ από 1,55 ευρώ.

Τράπεζες: Αισιόδοξες οι διοικήσεις από τα stress tests

Η απομόχλευση και ο δανεισμός

Η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη απομόχλευση στην Ευρώπη για περισσότερο από μια δεκαετία,, κυρίως λόγω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (τα οποία αντιστοιχούσαν κάποια στιγμή σχεδόν στο ήμισυ των δανείων) και την έλλειψη ζήτησης. Αυτό παραμένει ένα ζήτημα στα ενυπόθηκα δάνεια, όπου οι μειώσεις παραμένουν σημαντικές, περίπου -4% σε ετήσια βάση και έχει οδηγήσει σε μικρή στάθμιση επί του συνόλου των δανείων σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο δανεισμός των επιχειρήσεων αυξάνεται πλέον με σχεδόν διψήφιο ρυθμό και αναμένει ότι θα συνεχιστεί έτσι, επιτρέποντας έτσι τα συνολικά δάνεια να είναι σε θετικό έδαφος σε ετήσια βάση (περίπου +3%). Συνολικά, οι ελπίδες βασίζονται στην αναζωογόνηση των επενδύσεων, με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ, για την οποία τα κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν μεγάλος συντελεστής. «Ακόμη και αν οι πολλαπλασιαστές για τη συνολική ένεση των 70 δισ. ευρώ περίπου έως το 2026 είναι πιθανό να παραμείνουν σχετικά χαμηλοί, ο συνολικός αντίκτυπος (δεδομένης της χαμηλής μόχλευσης στη χώρα) θα είναι αναμφισβήτητα ισχυρός», εξηγεί η τράπεζα.

«Ως αποτέλεσμα της ανάλυσής μας, επιβεβαιώνουμε την προηγούμενη θέση μας ότι η ενίσχυση των όγκων που απορρέει από τα κεφάλαια του NGEU δεν πρόκειται να αποτελέσουν ουσιαστικό παράγοντα στις περισσότερες περιπτώσεις, με την Ελλάδα πιθανότατα να αποτελεί τον κύριο ωφελημένο. Η σημασία του NGEU θα είναι πολύ μικρότερη στην Πορτογαλία, την Ιταλία και, κυρίως, στην Ισπανία, όπου ο αγώνας κατά της απομόχλευσης είναι πιθανό να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης», συνεχίζει η DB.

Οι λεπτομέρειες

Όπως σημειώνει η Deutsch Bank, ενώ η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν ανακάμψει στα προ Covid επίπεδα ΑΕΠ (εκτός από την Ισπανία, που πιθανόν να κλείσει το χάσμα το β’ τρίμηνο), ο κίνδυνος υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής επιδείνωσης λόγω των υψηλότερων επιτοκίων αναζωπύρωσε τους φόβους ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ΕΕ. Ο κρατικός κίνδυνος θεωρείται πιθανός αρνητικός παράγοντας για αυτές τις χώρες, και συνεπώς για τις τράπεζές τους.  Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες η Deutsche Bank διαπιστώνει τα εξής:

-Τα spreads των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να έχουν καλή απόδοση (ειδικά στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ η Ιταλία θέτει το κύριο ερωτηματικό). Η Ελλάδα μάλιστα έχει τις καλύτερες επιδόσεις το τελευταίο διάστημα χάρη στις θετικές οικονομικές εξελίξεις και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της αξιολόγησής της από τους οίκους, πλησιάζοντας την επενδυτική βαθμίδα, με την ανάκτησή της να επιτρέπει σε πολλούς μακροπρόθεσμους επενδυτές να αρχίσουν να επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε φθηνότερη χρηματοδότηση στο μέλλον.

– η πιθανή ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού θα αποτελούσε περισσότερο απειλή με τη μορφή οικονομικής επιβράδυνσης παρά με άμεσο αντίκτυπο στους ισολογισμούς ή το κεφάλαιο των τραπεζών λόγω της άμεσης έκθεσής τους στα κρατικά ομόλογα, και

– οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να σημειώσουν από τις καλύτερες επιδόσεις το 2023-2025, κάτι που είναι υποστηρικτικό για τις αξιολογήσεις τους (μόνο η Ιταλία αντιμετωπίζει ελαφρά απειλή).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις