Πρασινίζουν τα διυλιστήρια της Helleniq Energy παράγοντας καθαρά καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα ο όμιλος κάνει την τελευταία του εφόρμηση με εξαγορές για τη διεύρυνση του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου με περισσότερες ΑΠΕ.
Στα παραπάνω συνοψίζεται η κύρια στρατηγική της εισηγμένης και την περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης τόσο κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων όσο και στο περιθώριο της συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
Α. Σιάμισιης (Helleniq Energy): «Δεν θα δούμε ξανά τα κέρδη του 2022»
Η Helleniq Energy προχωρά κανονικά το μεγάλο επενδυτικό πλάνο των 4 δις. ευρώ «VISION 2025» δίνοντας έμφαση τόσο στην ενεργειακή αυτονομία των μονάδων διύλισης στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλόνικη όσο και στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει στο 1 GW (Γιγαβάτ) το 2025 από τα 341 MW (Μεγαβάτ) που είναι σήμερα. Μάλιστα ο κ. Σιάμισιης ανήγγειλε για την επίτευξη αυτού του στόχου εξαγορές τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη εξαγορά στην Κύπρο.
Τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης
Ένα από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που σχεδιάζει αυτήν την περίοδο ο όμιλος και πρόκειται να εκκινήσει μετά από μία πενταετία είναι τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα με τη χρήση πράσινων και άλλων καθαρών μορφών ενέργειας. Πρόκειται να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση πράσινου υδρογόνου, τα οποία θα περιορίσουν δραστικά το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας καθώς και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Στο διυλιστήριο Ελευσίνας προγραμματίζεται έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου («μπλε» υδρογόνο), το οποίο ανάλογα με τις δυνατότητες αποθήκευσης που θα δημιουργηθούν, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2027. Αντίθετα, το πιλοτικό έργο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, είναι σε πιο προχωρημένη φάση με τη τελική επενδυτική απόφαση να παίρνεται εντός του 2023. Επιπλέον, εξετάζεται ανάπτυξη μονάδας συμπαραγωγής, που θα καταστήσει το διυλιστήριο ενεργειακά αυτόνομο και περιβαλλοντικά πιο ουδέτερο.
«Καθαρά» καύσιμα και υδρογόνο
Στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη το έργο για μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου diesel με συγκατεργασία βιώσιμων πρώτων υλών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024, αλλά και επενδύσεις στα ανανεώσιμα καύσιμα, αξιοποιώντας δυνατότητες συγκατεργασίας σε υφιστάμενες μονάδες και τελικά παραγωγή SAF στην Ελλάδα.
Επίσης, βαρύτητα δίνεται και στη βελτίωση της κύριας δραστηριότητας, με επιτυχή ολοκλήρωση προγραμμάτων συντήρησης (full turnaround) στα διυλιστήρια Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και συνολικές επενδύσεις άνω των €190 εκατ. σε έργα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των αέριων εκπομπών, εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης ΑΠΕ εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι αρχικές μελέτες για έργα ενεργειακής αυτονομίας και απανθρακοποίησης (μπλε υδρογόνο με CCS, πράσινο υδρογόνο), καθώς και βιοκαυσίμων.
Η HELLENiQ ENERGY, όπως σημείωσε ο Ανδρέας Σιάμισιης, θέτει τις βάσεις για την παραγωγή «πράσινων» καυσίμων, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς των Μεταφορών και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα.
Μέσα στο 2023 επιδιώκει – με σειρά έργων εξοικονόμησης ενέργειας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων – να καταστήσει “net-zero” το σύνολο των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων που λειτουργεί με τα εμπορικά σήματα EKO & BP, τα οποία θα έχουν σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα όσον αφορά την κατανάλωσή τους σε ενέργεια.
Επενδύσεις ΑΠΕ
Στα €512 εκατ. έφτασαν οι επενδύσεις το 2022, ενώ το συνολικό επενδυτικό πλάνο έως το 2030 ανέρχεται στα 4 δισ. Ευρώ. Το 50% προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Στόχος, η δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της HELLENiQ ENERGY κατά 50%, έως το 2030 και ο μετασχηματισμός σε έναν ενεργειακό Όμιλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.
Στην κατεύθυνση αυτή, το 2022 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τέθηκε σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη, συνολικής δυναμικότητας 55 MW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε ΑΠΕ ανέχεται πλέον στα 341 MW
Η εγκατεστημένη ισχύς
Συνολικά, η εταιρία μέσα σε σύντομο διάστημα αύξησε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ φτάνοντας στα 341 MW, εκ των οποίων τα 275 MW προστέθηκαν το 2022. Το χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη (Φ/Β, αιολικά και αποθήκευση) ξεπερνά ήδη τα 3,1 GW, ενώ αναβαθμίστηκε ο στόχος για 1 GW έργων σε λειτουργία μέχρι το 2025 και άνω 2 GW έως το 2030, μέσα από έναν συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόσφατα, η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε και την πρώτη διεθνή επένδυση στην Κύπρο, με την απόκτηση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW. Επιπλέον, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την RWE με σκοπό την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Latest News
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η στενή σχέση Μασκ - Τραμπ και τα... σπασμένα φρένα της μετοχής της Tesla
Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε σε ένα ακόμα ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, κλείνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα για την εταιρεία
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα