Δύο μηνύματα προς τους μετόχους ως προς την πορεία της Helleniq Energy την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα επόμενα έτη της πράσινης μετάβασης επιδίωξε να στείλει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Κέρδη και μερίσματα

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ξεκαθάρισε προς τους μετόχους πως η κερδοφορία ρεκόρ που κατέγραψε ο όμιλος το 2022 δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά.

Υδρογονάνθρακες: Ψάχνουν συνεταίρους Helleniq Energy και Energean για τις έρευνες φυσικού αερίου [χάρτης]

Απέδωσε τα οικονομικά μεγέθη στη μεγάλη αύξηση των περιθωρίων διύλισης που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση. Όπως είπε τα περιθώρια έχουν υποχωρήσει πια και ενδεχομένως το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά. Ωστόσο σημείωσε πως “τα κέρδη των επιπέδων του 2022 δεν θα τα δούμε ξανά”

Υπενθυμίζεται ότι τα EBITDA το 2022 ανήλθαν σε 1,6 δις. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να κινούνται άνω του 1 δις. ευρώ.

Το δεύτερο μήνυμα του CEO αφορούσε στα μερίσματα. Και σε αυτό το θέμα ήταν σαφής πως η μερισματική πολιτική της περασμένης χρονιάς δεν πρόκειται να επαναληφθεί συνδέοντας την με την ιδιαίτερη χρονιά του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Εnergy κλείνοντας τον απολογισμό του ομίλου στη γενική συνέλευση είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να πάμε καλύτερα αλλά μπορεί να πάμε και χειρότερα. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι τόσο καλά αλλά θα έχουμε καλές ειδήσεις».

Πάντως ο ίδιος δεν απέκλεισε τη διανομή προμερίσματος το 2023 αν τα οικονομικά αποτελέσματα κινούνται υψηλά. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η απόφαση θα ληφθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Για έκτακτη φορολόγηση κερδών

Ο κ. Σιάμισιης ερωτηθείς για την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, επανέλαβε τη θεσή του πως “το θέμα δεν είναι η φορολόγηση αλλά το να υπάρχει σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ύψος της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ. Και η εταιρεία θα ξεκινήσει να την πληρώνει τον επόμενο μήνα.

Οι ΑΠΕ και το VISION 2025

Ο κ. Σιάμισιης έδωσε έμφαση στη στρατηγική του ομίλου στον πυλώνα των ΑΠΕ και την υλοποίηση της στρατηγικής VISION2025 για τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου.

Όπως είπε ο όμιλος ήδη έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ «και σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέα πράγματα. Δεν πρόκειται να εξαγοράσουμε πάρκα σε λειτουργία αλλά πάρκα έτοιμα προς ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε βέβαια, πως «οι εξαγορές θα είναι οι τελευταίες. Θα στραφούμε στην αποθήκευση ενέργειας. Και ήδη προετοιμαζόμαστε για επενδύσεις». Όπως εξήγησε δεν έχει νόημα η περαιτέρω ανάπτυξη σε έργα ΑΠΕ καθώς απαιτούνται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για να μπορούν να είναι σε λειτουργία.

Πετρελαιοειδή

Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας του CEO είναι και το γεγονός πως τα διυλιστήρια θα στραφούν σε εξαγωγές πετρελαιοειδών εκτός της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

«Η Ευρώπη και η Β. Αμερική στρέφονται στις ΑΠΕ και εμείς θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες αγορές εκτός της περιοχής μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μέρισμα

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 351 εκ. ευρώ.

Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 28η Ιουνίου, ενώ η έναρξη καταβολής του ορίστηκε η 5η Ιουλίου

Ο πρόεδρος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Helleniq Energy κ. Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι «θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την HELLENiQ ENERGY μια εταιρία – πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή. Μια εταιρία που θα έχει ένα ευκρινές στίγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί θα είναι δυνατή, εύρωστη, εξωστρεφής, θα καινοτομεί και θα αγκαλιάζει το μέλλον της Ενέργειας», όπως εξήγησε.

Ο ίδιος μίλησε για την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών: «Διαβλέπουμε τις σημαντικές ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και χαράσσουμε τη δική μας πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Περιέγραψε επίσης τους στόχους του επενδυτικού προγράμματος VISION 2025: «Υλοποιούμε επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. Ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και μέχρι το 2030, θα μειώσουμε στο μισό το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.  Είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα σε νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών και διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ισχύ φωτοβολταϊκών εν λειτουργία. Μέσα σε 18 μήνες αυξήσαμε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, φτάνοντας στα 341 MW. Το συνολικό χαρτοφυλάκιό μας ξεπερνά ήδη τα 3 GW και υλοποιούμε καινοτόμα έργα, εθνικής σημασίας, όπως το πάρκο Φ/Β στη Κοζάνη.  Αξιολογούμε ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα η Κύπρος, όπου ανακοινώσαμε την απόκτηση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ προχωράμε και σε ίδρυση εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις