Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το άγαλμα της Ελευθερίας. Το άγαλμα αυτό αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την ελπίδα και τη διαμαρτυρία για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης για να καλωσορίζει τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην χώρα, με πρώτο σταθμό πριν την είσοδο τους, το νησία των μεταναστών, το οποίο ονομάζεται Ellis Island και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο liberty Island.
Το πλήρες όνομα του κολοσιαίου αγάλματος, που αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια ένα από τα σύμβολα των ΗΠΑ, είναι η «Ελευθερία διαφωτίζει τον κόσμο». Ως γνωστόν, το άγαλμα αυτό ήταν ένα δώρο του γαλλικού λαού, για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1924 ανακηρύχθηκε σε εθνικό μνημείο,ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ιστορία του συμβόλου της ελευθερίας
Υπεύθυνος γλύπτης της ομάδος που ανέλαβε την ανέγερση του αγάλματος ήταν ο Frédéric Auguste Bartholdi, ενώ επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel, ο εμβληματικός μηχανικός και κατασκευαστής ενός άλλου συμβόλου, αυτού της Γαλλίας, του Πύργου του Άιφελ. Το έργο ξεκίνησε το 1876 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι ο αμερικανικός λαός θα έχτιζε το βάθρο και οι Γάλλοι θα ήταν υπεύθυνοι για το άγαλμα και τη συναρμολόγησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα θεμέλια της βάσης μέχρι και την κορυφή αυτής, υπάρχουν 192 σκαλιά, ενώ από τη βάση του αγάλματος μέχρι το στέμμα του, 354 σκαλιά.
Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το άγαλμα εστάλη πακεταρισμένο σε 350 κομμάτια και 214 κιβώτια, ενώ η συναρμολόγηση κράτησε τέσσερις ολόκληρους μήνες. Όταν πλέον τοποθετήθηκε το τελικό του ύψος ήταν 93 μέτρα. Το άγαλμα έχει διάσταση μέσης 10,5 μέτρα και το συνολικό του βάρος είναι 225 τόνοι. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46 μέτρα ενώ με τη βάση, Τα σανδάλια του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι ο γλύπτης χρησιμοποίησε ως μοντέλο την μητέρα του ή εμπνεύστηκε από το άγαλμα μια θεάς των Ρωμαϊκών χρόνων.
Τα εγκαίνια του Αγάλματος της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στις 28 Οκτωβρίου, 1886. Μια στρατιωτική και ναυτική παρέλαση σηματοδότησε την εκδήλωση, υπό την προεδρία του Προέδρου των ΗΠΑ Grover Cleveland. Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776».
Πώς χρηματοδοτήθηκε
Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου κολοσιαίου αγάλματος ήταν εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Από την πλευρά των ΗΠΑ, τα χρήματα συγκεντρώθηκαν κατόπιν της πρωτοβουλίας κυρίως του Joseph Pulitzer.
Ο Pulitzer επέκρινε, μέσω της εφημερίδας του «The World», τόσο τους πλούσιους που αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του βάθρου, όσο και την μεσαία τάξη που επικαλέστηκε την άρνηση των πλουσίων. Το γρανιτένιο βάθρο στο οποίο φιγουράρει το άγαλμα της ελευθερίας, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Richard Morris Hunt το 1884, δωρίζοντας την αμοιβή του.
Τι αναφέρει στην βάση του αγάλματος
Από το 1972 που ξεκίνησε η οικοδόμηση του αγάλματος μέχρι και σήμερα, η βάση του φιλοξενεί το Μουσείο της Μετανάστευσης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιστορία της μετανάστευσης των ΗΠΑ.
Η επιγραφή στην είσοδο γράφει:
«Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας,
τις άμορφες μάζες σας που λαχταράνε να αναπνέουν ελεύθερα,
τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας.
Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους.
Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη.»
Όταν ο Κόπερφιλντ το εξαφάνισε
Στο ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για το άγαλμα της Ελευθερίας, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ θυμάται μία από τις πιο χαρακτηριστικές ψευδαισθήσεις του, την εξαφάνιση του Αγάλματος της Ελευθερίαςτο 1983. «Το γύρισμα αυτού του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Αγάλματος της Ελευθερίας και η ανακάλυψη των επιπέδων πάθους που το έκαναν να συμβεί, ήταν ένα συναισθηματικό ταξίδι» ανέφερε σε δελτίο Τύπου. «Είναι αληθινά το σύμβολο της ελευθερίας και η δάδα της είναι ένα μαγικό ραβδί!».
«Το Άγαλμα είναι το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν οι Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο, σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας. «Ως η “Μητέρα των Εξόριστων” η Ελευθερία χαιρετίζει εκατομμύρια μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Αμερική. Αυτή η ταινία δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, παρά μια έγκαιρη υπενθύμιση των αξιών που ανέκαθεν πρέσβευε το Άγαλμα» υπογραμμίζουν.
Latest News
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας