Οι γερμανικές τιμές ενέργειας είναι τόσο υψηλές που ορισμένες εταιρείες σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη χώρα εντελώς, σύμφωνα με τον Σίγκφριντ Ρούσβουρμ, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανίας (BDI).

«Πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις… έχουν απολύτως λειτουργικά σχέδια για μετεγκατάσταση», δήλωσε ο Ρούσβουρμ στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες στη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα «κοκτέιλ» εμποδίων για τις εταιρείες.

«Πέφτουν» οι υπογραφές στο deal Γερμανίας – Intel για τους ημιαγωγούς

«Πολλές επιχειρήσεις με έδρα τη Γερμανία τα πάνε καλά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δυσκολεύονται με την λειτουργία στη χώρα τους», πρόσθεσε, απαριθμώντας τη γραφειοκρατία και την αργή δημόσια διοίκηση ως πρόσθετες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στο σημερινό κλίμα.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναφέρθηκε στο θέμα των επιχειρήσεων που αναζητούν να μετακινηθούν αλλού στην ομιλία του κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της BDI για την Ημέρα της Βιομηχανίας στο Βερολίνο την Τρίτη.

«Κατά την άποψή μου, η Γερμανία είναι μια ελκυστική τοποθεσία τόσο για νέες όσο και για υφιστάμενες εταιρείες», δήλωσε ο Χάμπεκ. «Φυσικά, οι βιομηχανίες υλικών δέχονται πιέσεις λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις», κατέληξε.

Λύθηκε το πρόβλημα… περισσότερο ή λιγότερο;

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ουρανοκατέβατο κόστος συνεχίζει να συμβάλλει στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Μάιο, η γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την επιδότηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει ορισμένες επιχειρήσεις από το υψηλό κόστος.

«Θέλουμε η βιομηχανία… να μείνει στο σπίτι της, στη Γερμανία και να της δοθεί μια προοπτική μετασχηματισμού. Η βιομηχανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυτή την προοπτική», είχε δηλώσει ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιόαχιμ Νάγκελ δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας «λίγο-πολύ επιλύθηκε» στις 13 Απριλίου, κάνοντας λόγο για μια «εγγενή δύναμη» που θα επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει από τα διπλά σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η γερμανική βιομηχανία έχει μια καλή ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση… και πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει και θα επιστρέψει στα επίπεδα που βλέπαμε πριν από την πανδημία», δήλωσε.

Η απογοητευτική πρόβλεψη

Ωστόσο, η BDI έκανε μια «απογοητευτική» πρόβλεψη για τη Γερμανία τη Δευτέρα, προβλέποντας ισοπέδωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Ένα συν 2,7% στην αύξηση του ΑΕΠ παγκοσμίως και μηδέν για εμάς λέει ξεκάθαρα: Η Γερμανία μένει πίσω», δήλωσε ο Ρούσβουρμ.

Τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας στις 25 Μαΐου έδειξαν αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ της Γερμανίας για τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, θέτοντας την οικονομία σε τεχνική ύφεση. Το ΑΕΠ αναμενόταν αρχικά να είναι μηδενικό, αλλά τροποποιήθηκε τελικά σε -0,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή