Σχέδια για τη φορολόγηση του πρόχειρου φαγητού, των ζαχαρούχων ποτών αλλά και των γλυκών μελετούν οι Φιλιππίνες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα έσοδα και παράλληλα να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών που συνδέονται με την κακή διατροφή.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπέντζαμιν Ντιόκνο, σε μήνυμα που απέστειλε μέσω κινητού τηλεφώνου στους δημοσιογράφους, αναφέρει ότι το υπουργείο του σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 10 πέσος (0,18 $) ανά 100 γραμμάρια ή 10 πέσος ανά 100 χιλιοστόλιτρα σε προσυσκευασμένα τρόφιμα που στερούνται θρεπτικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων σνακ, γλυκών και κατεψυγμένων  γλυκισμάτων, που υπερβαίνουν τα καθορισμένα από το Υπουργείο Υγείας όρια για την περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τα ζαχαρούχα ποτά σύμφωνα με έναν υφιστάμενο φορολογικό νόμο στα 12 πέσος ανά λίτρο, ανεξάρτητα από τον τύπο γλυκαντικού που χρησιμοποιείται. Αυτός ο φορολογικός συντελεστής θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά 4% και θα αφαιρεί τις απαλλαγές για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αποθάρρυνση της κατανάλωσης τέτοιων ποτών.

Σημαντικά οφέλη

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των Φιλιππίνων υπογράμμισε ότι περισσότεροι φόροι μπορεί να βοηθήσουν την οικονομία

Ο Ντιόνκο υπολογίζει ότι οι φόροι στο πρόχειρο φαγητό και στα ζαχαρούχα ποτά προβλέπεται να αποφέρουν 76 δισεκατομμύρια πέσος σε πρόσθετα έσοδα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, εφαρμογής τους, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού κατά 21%.

Περίπου 27 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι, ή σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με βάση πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων και Διατροφής. Εν τω μεταξύ, ο διαβήτης είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με έκθεση του Σεπτεμβρίου 2022 από τη Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ