Όταν δύο επιθεωρητές πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ ξεκίνησαν για τον πυρηνικό σταθμό Fordow του Ιράν τον Ιανουάριο, δεν έδωσαν στους Ιρανούς ομολόγους τους ουσιαστικά καμία ειδοποίηση για την επικείμενη επίσκεψη.

Ήταν αυτό που ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ονομάζει μια συνηθισμένη απρογραμμάτιστη επιθεώρηση, σχεδιασμένη για να δώσει στο προσωπικό σε μια από τις πιο μυστικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο για να κάνει αλλαγές στον εξοπλισμό.

Κατά την επίσκεψη, έκαναν μια ανησυχητική ανακάλυψη. Αφού οι επιθεωρητές φόρεσαν εργαστηριακές στολές και κατέβηκαν στο Fordow, χτισμένο βαθιά κάτω από ένα βουνό για να προστατεύονται από τις βόμβες των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, είχαν αμέσως κάθε λόγο να ανησυχούν.

Δύο συστοιχίες προηγμένων φυγοκεντρητών εμπλουτισμού ουρανίου είχαν διαμορφωθεί με τρόπο που διέφερε «ουσιαστικά» από αυτό που είχαν δηλώσει οι πυρηνικές αρχές του Ιράν στον ΔΟΑΕ, ανέφερε ο οργανισμός.

Η ανακάλυψη προκάλεσε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιθεωρητών και των Ιρανών επιστημόνων, οι οποίοι επέμεναν ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ επέστρεψαν την επόμενη μέρα, φόρεσαν γάντια, άρπαξαν μπατονέτες και πλαστικές σακούλες και πήραν δείγματα σκόνης από την περιοχή, τα οποία μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος πίσω στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Βιέννη.

Αφού οι επιστήμονές του εξέτασαν τα σωματίδια, ο ΔΟΑΕ ανακάλυψε εύρημα που θα συγκλονίσει τον έξω κόσμο. Το ουράνιο στη σκόνη εμπλουτίστηκε σε καθαρότητα έως και 83,7%, μακράν το υψηλότερο επίπεδο που ανιχνεύθηκε στο Ιράν. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη ήταν πιο κοντά από ποτέ στο να έχει την ικανότητα να παράγει πυρηνικά όπλα.

Ήταν η τελευταία απόδειξη για το πόσο έχει προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία που υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις, γνωστή ως JCPOA, το 2018.

Στα πέντε χρόνια από τότε, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει εγκλωβιστεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αιχμής με την Ουάσιγκτον — και σήμερα το Ιράν βρίσκεται στο κατώφλι του να γίνει πυρηνικό κράτος.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, είπε σε ακρόαση στη Γερουσία τον Μάρτιο ότι το Ιράν «θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα πυρηνικό όπλο σε περίπου 10-15 ημέρες και θα χρειαστούν μόνο αρκετοί μήνες για να παραχθεί ένα πραγματικό πυρηνικό όπλο».

Είναι μια κρίση που άφησε τους δυτικούς διπλωμάτες να παλεύουν να βρουν βιώσιμες επιλογές για να αναστρέψουν ή τουλάχιστον να ανακόψουν τις προόδους, εν μέσω φόβων ότι η τρέχουσα πορεία είναι μη βιώσιμη και κινδυνεύει να πυροδοτήσει την επόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Μια προσωρινή διόρθωση

Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ξεκίνησαν αθόρυβα τις συζητήσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Αξιωματούχοι από τον λεγόμενο όμιλο των E3 – Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο – συνάντησαν επίσης τον Αλί Μπαγκερί Κανί, τον διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, στο Όσλο τον Μάρτιο. Επίσης, ο Μπαγκερί Κανί είπε ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους της E3 στο Άμπου Ντάμπι αυτόν τον μήνα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, εν τω μεταξύ, ανέκυψαν από τις αυξημένες εντάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ένας Αμερικανός εργολάβος σκοτώθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ιρανικής κατασκευής στη Συρία και οι ΗΠΑ αντεπιτέθηκαν με αεροπορική επιδρομή σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι επίλεκτοι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίες σκότωσαν μαχητές που συνδέονται με το Ιράν.

Μετά από αυτή την ανταλλαγή, οι ΗΠΑ έλαβαν νύξεις από το Ιράν ότι ενδιαφερόταν για συζητήσεις για την εκτόνωση των εντάσεων και φαινόταν πιο σοβαρό, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Μετά από έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο Ομάν τον Μάιο, η Τεχεράνη έδειξε ότι ήταν πρόθυμη να κάνει βήματα στα πυρηνικά που θα έδειχναν ότι υποχωρεί κάπως, ανέφερε το ίδιο άτομο. Η Ουάσιγκτον περιμένει να δει εάν η Τεχεράνη θα το πράξει.

Αλλά οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει το Ιράν ότι θεωρούν οτιδήποτε πάνω από 60% εμπλουτισμό ως «μια πορεία προς τον εξοπλισμό», λέει το άτομο, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συνέχεια σε αυτήν την πορεία θα είχε σοβαρές συνέπειες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εστιάζουν ταυτόχρονα σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν, το οποίο κρατά τουλάχιστον τρεις Αμερικανούς διπλής υπηκοότητας. Ο Ρόμπ Μάλεϊ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί.

«Για τους Αμερικανούς, είναι σημαντικό να συμβαίνει κάτι με τους κρατούμενους και το πυρηνικό ζήτημα ταυτόχρονα», τόνισε ένας ανώτερος ξένος διπλωμάτης. «Μια ανταλλαγή κρατουμένων θα μπορούσε να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα των πυρηνικών διαπραγματεύσεων».

Λίγοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι ακόμα δυνατό να αναβιώσει το JCPOA, βάσει του οποίου το Ιράν συμφώνησε να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην πυρηνική του δραστηριότητα και αυστηρή παρακολούθηση του ΔΟΑΕ σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Αντίθετα, η καλύτερη ελπίδα, λένε διπλωμάτες, είναι μια ενδιάμεση συμφωνία για χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων με αντάλλαγμα το Ιράν να μειώσει ορισμένες από τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αλλά χωρίς να απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ή άλλα μέτρα αποκλιμάκωσης.

Τα «πολύ επικίνδυνα πυρηνικά βήματα» του Ιράν βοήθησαν να δοθεί κάποια ώθηση στην ανανεωμένη διπλωματία, λέει ο Χένρι Ρομ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής.

Η ανακάλυψη των σωματιδίων εμπλουτισμένων κατά 83,7% ήταν μια «δραματική επίδειξη του πού θα μπορούσαν να καταλήξουν τα πράγματα αν δεν γίνει κάποια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι», προσθέτει.

Αλλά η πραγματικότητα των αυξανόμενων αποθεμάτων του Ιράν σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο σημαίνει ότι τα διακυβεύματα αυξάνονται επικίνδυνα. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν για μια κλιμάκωση που θα γίνει αιτία οι ΗΠΑ να βρεθούν σε σύγκρουση.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις προειδοποιήσεις ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για το εάν θα κινδύνευε να πλήξει το Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθούμε, με τις δικές μας δυνάμεις, έναντι κάθε απειλής».

«Δεδομένου του πόσο προηγμένο είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη έχει πολύ λίγο χώρο για να κλιμακωθεί χωρίς να περάσει τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ και του Ισραήλ», λέει η Κέλσι Ντάβενπορτ, διευθύντρια για την πολιτική μη διάδοσης στην Ένωση Ελέγχου Όπλων. «Υπάρχει ακόμα ευκαιρία για λύσεις. . . αλλά ο κίνδυνος λάθος υπολογισμού αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν γίνουν κινήσεις αποκλιμάκωσης».

Αλλά αυτό ακριβώς στο οποίο θα συμφωνήσει το Ιράν είναι το ερώτημα που απασχολεί Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες καθώς έχουν ξαναρχίσει τις συζητήσεις.

«Θέλουμε να μάθουμε, είναι οι Ιρανοί διατεθειμένοι να κάνουν κάτι για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση;» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Τι θέλουν από εμάς σε αντάλλαγμα — και να είμαστε διατεθειμένοι να το δώσουμε;»

Υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχούς διαπραγμάτευσης για κάτι περισσότερο από μια προσωρινή λύση στην καλύτερη περίπτωση, δεδομένων των προτεραιοτήτων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, των απαιτήσεων του Ιράν και του βάθους της δυσπιστίας μεταξύ των εχθρών.

«Ο στόχος εδώ είναι να το κρατήσουμε ανοιχτό [τον διάλογο] και να το κρατήσουμε μακριά από το γραφείο του προέδρου, δεδομένου του εύρους άλλων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και του πολιτικού κόστους που θα χρειαζόταν για να συνεχιστεί πραγματικά μια πιο συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια», λέει ο Ρομ. «Η ελπίδα είναι ότι ακολουθώντας το μονοπάτι αποκλιμάκωσης να μπορέσουν να αποτρέψουν την έκρηξή του, ενδεχομένως μέχρι τις προεδρικές εκλογές».

Εξοπλισμός

Η ανακάλυψη των εξαιρετικά εμπλουτισμένων σωματιδίων πυροδότησε συναγερμούς σε όλο τον κόσμο. Η E3 αυτόν τον μήνα το χαρακτήρισε «μια άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη».

Διπλωμάτες και αναλυτές έχουν αναρωτηθεί εάν ήταν πράγματι μια σκόπιμη κλιμακωτή κίνηση της Τεχεράνης ή ένα τέχνασμα για να δοκιμαστούν οι ικανότητες παρακολούθησης της ΔΟΑΕ ή ακόμα και ένα ατύχημα.

Το Ιράν είπε στον ΔΟΑΕ ότι τα σωματίδια ήταν το αποτέλεσμα “τυχαίων διακυμάνσεων στα επίπεδα εμπλουτισμού” – μια εξήγηση, όπως είπε ο διεθνής οργανισμός τον Ιούνιο, που “δεν ήταν ασυνεπής” με άλλες πληροφορίες που είχε δώσει.

Αλλά η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60% εδώ και δύο χρόνια, και μόνο τα κράτη με πυρηνικά όπλα εμπλουτίζουν σε τέτοια επίπεδα.

Οι ειδικοί αναφέρουν συνήθως καθαρότητα 90% ως ορόσημο για επίπεδο οπλισμού. Ωστόσο, το Ιράν έχει ήδη λάβει τα πιο σκληρά τεχνικά βήματα και θα μπορούσε εύκολα να εμπλουτίσει το απόθεμά του 114 κιλών έως και 60%  – το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο από τον Φεβρουάριο – για να παράγει “σχεδόν τρεις βόμβες”, λέει ο Ντάβενπορτ. Αυτό, λέει, είναι το κρίσιμο σημείο για την αξιολόγηση του κινδύνου απόκτησης πυρηνικών από το Ιράν.

«Αν το Ιράν μπορεί να κινηθεί γρήγορα για να παράγει αρκετό υλικό για πολλαπλές βόμβες, και να το μετακινήσει σε έναν αριθμό μυστικών τοποθεσιών, είναι πολύ πιο δύσκολο να διαταραχθεί αυτή η διαδικασία», προσθέτει ο Ντάβενπορτ. «Τότε, το Ιράν έχει την ευκαιρία να μπορέσει να συγκεντρώσει ένα περιορισμένο πυρηνικό οπλοστάσιο που του παρέχει μια αντιληπτή πυρηνική αποτροπή».

Είναι μια δραματική απόκλιση από ό,τι συμφώνησε το Ιράν στο πλαίσιο του JCPOA και με το οποίο συμμορφωνόταν μέχρι ένα χρόνο αφότου ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε τσουνάμι κυρώσεων στη δημοκρατία.

Εάν το Ιράν μπορεί να κινηθεί γρήγορα για να παράγει αρκετό υλικό για πολλές βόμβες και να μεταφέρει αυτό το υλικό σε έναν αριθμό μυστικών τοποθεσιών, είναι πολύ πιο δύσκολο να διαταραχθεί αυτή η διαδικασία

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ιράν χρησιμοποιούσε σχετικά απλούς φυγοκεντρωτές IR-1 που είναι αναποτελεσματικοί και επιρρεπείς σε βλάβες και συμφώνησε να εμπλουτίσει όχι περισσότερο από 3,67% και να διατηρήσει το απόθεμά του εμπλουτισμένου ουρανίου στα 300 κιλά. Οποιοδήποτε πλεόνασμα μεταφερόταν εκτός χώρας. Το Ιράν δεν εμπλούτιζε στις εγκαταστάσεις του στο Fordow.

Σήμερα, έχει πολλαπλές συστοιχίες προηγμένων φυγοκεντρωτών IR-4 και IR-6 εγκατεστημένους στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες του επιτρέπουν να εμπλουτίζει με πολύ ταχύτερο ρυθμό και κατέχει ένα απόθεμα άνω των 4.000 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου.

φυγοκεντρωτές IR-4 και IR-6

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπει στον οργανισμό να επανεγκαταστήσει ορισμένες κάμερες σε τοποθεσίες. Αλλά η E3 είπε ότι «μικρά και περιορισμένα βήματα δεν είναι ούτε επαρκή ούτε ικανοποιητικά».

Η μακροχρόνια πρόκληση για τους δυτικούς διπλωμάτες είναι το πώς να κατανοήσουν πόσο σοβαρό είναι το Ιράν για τις διαπραγματεύσεις.

Η Τεχεράνη έχει απορρίψει δύο φορές προτάσεις με μεσολάβηση της ΕΕ από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για αναβίωση του JCPOA μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν, επιμένοντας σε απαιτήσεις που δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν ήταν ρεαλιστικές, όπως η εγγύηση ότι καμία μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει μονομερώς μια συμφωνία.

Η τελευταία διπλωματική ώθηση σταμάτησε τον Αύγουστο. Στη συνέχεια, το Ιράν εξόργισε περαιτέρω τη Δύση διαλύοντας βίαια τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και στέλνοντας drones στη Ρωσία, βυθίζοντας τις σχέσεις σε νέα χαμηλά επίπεδα.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το Ιράν γιατί εδώ και 20 χρόνια δεν απαντούν σε ερωτήσεις», λέει ένας άλλος δυτικός διπλωμάτης. «Δεν έχουν τις δυνατότητες σήμερα. . . [αλλά] κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν πραγματικότητα οι πυρηνικές βόμβες».

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι»

Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για μη στρατιωτικούς σκοπούς – ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε φετβά το 2010 που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα, και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ευνοεί την επιστροφή στο JCPOA, αλλά με πρόσθετες εγγυήσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, διπλωμάτες και αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από ομιλίες του Χαμενεΐ, του τελικού λήπτη αποφάσεων της δημοκρατίας, για να προσδιορίσουν εάν υπήρξε αλλαγή στον τόνο.

Τον περασμένο μήνα, χρησιμοποίησε τη φράση «ηρωική ευελιξία» σε μια συνομιλία με Ιρανούς διπλωμάτες – την ίδια φράση που χρησιμοποίησε το 2013, μήνες πριν η Τεχεράνη υπογράψει μια ενδιάμεση συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, θέτοντας τα θεμέλια για το JCPOA.

Αλλά ο Χαμενεΐ πρότεινε επίσης ότι η εχθρότητα με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και επανέλαβε την υποστήριξή του για μια κοινοβουλευτική πρόταση του 2020 που ενέκρινε την κίνηση του καθεστώτος να ενισχύσει την πυρηνική του δραστηριότητα.

Και οι ηγέτες που δημιούργησαν το JCPOA το 2015 ήταν πραγματιστές και δεν βρίσκονται πλέον στην εξουσία. Σήμερα, όλα τα όπλα του κράτους ελέγχονται από σκληροπυρηνικούς που επικρίνουν τη συμφωνία και ιδεολογικά αντιτίθενται στη δέσμευση με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ένας γνώστης του καθεστώτος λέει ότι ο Χαμενεΐ «καθορίζει το πλαίσιο για μια πυρηνική συμφωνία», επικαλούμενος την επιθυμία στην Τεχεράνη να αμβλύνει την πίεση στην στραγγαλιζόμενη από τις κυρώσεις οικονομία και να οικοδομήσει πάνω στην πρόσφατη προσέγγιση με Άραβες αντιπάλους.

«Το Ιράν επιδιώκει αποκλιμάκωση στην εξωτερική του πολιτική. Όταν οι μεταρρυθμιστές ήταν στην εξουσία, υπήρχε πάντα ο φόβος ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα πιέσουν για ομαλοποίηση με τις ΗΠΑ», λέει ο γνώστης. «Αλλά τώρα δεν υπάρχει αυτή η ανησυχία καθώς το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στα χέρια των σκληροπυρηνικών».

Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στο JCPOA και το Ιράν θα θέσει όρους, συμπεριλαμβανομένου του να μην «αγγίζει» την πυρηνική υποδομή, λέει ο γνώστης, προσθέτοντας ότι οι «μελλοντικές υποσχέσεις» δεν θα λειτουργήσουν.

«Πρέπει να ξέρουν τώρα ότι δεν μπορούν να μας πιέσουν πλέον. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν, θα πλησιάσουμε πιο κοντά στη πυρηνική βόμβα», λέει ο γνώστης.

Ο Χοσεΐν Μουσαβιάν, πρώην ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος τώρα στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, λέει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει κλιμάκωση, με το Ιράν να εμπλουτίζει κατά 90%, η Δύση να προκαλεί έκτακτες κυρώσεις του ΟΗΕ και η Τεχεράνη να αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αναβιώσει το JCPOA ή να καταλήξει σε μια συμφωνία «λιγότερα έναντι λιγότερων» στην οποία η Τεχεράνη μειώνει τις εντάσεις και οι ΗΠΑ «να κάνουν τα στραβά μάτια» στις εξαγωγές πετρελαίου και πετροχημικών.

Όταν απέρριψε προσχέδια προτάσεων τον Αύγουστο, το Ιράν είχε την «ψευδαίσθηση» ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έκανε την Ευρώπη απελπισμένη για ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αποκαλύπτει ο Μουσαβιάν, αυξάνοντας τις πιθανότητες της Τεχεράνης να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία.

Αλλά τώρα οι κυβερνώντες σκληροπυρηνικοί του Ιράν θέλουν να ενσκύψουν στην οικονομία, λέει. «Από το 1997, είχαμε πάντα δύο φατρίες που αμφισβητούσαν η μία την άλλη, οι μεταρρυθμιστές κατηγορούσαν τους συντηρητικούς, οι συντηρητικοί κατηγορούσαν τους μεταρρυθμιστές. Τώρα, όλα υπόκεινται στους συντηρητικούς. Η εποχή του παιχνιδιού ευθυνών έχει τελειώσει».

Η Τεχεράνη πρέπει επίσης να συνάψει κάποια μορφή συμφωνίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, λέει ο Ιρανός αναλυτής Σαΐντ ΛαΪλάζ, με το καθεστώς να επιθυμεί να εξασφαλίσει μια λογική προσέλευση καθώς στις προεδρικές εκλογές του 2021 ψήφισε μόλις το 49% των ψηφοφόρων.

Η δημοκρατία θέλει απεγνωσμένα να ενθαρρύνει τους Ιρανούς να ψηφίσουν ως απόδειξη της νομιμότητάς της μετά τις διαδηλώσεις, λέει ο ΛαΪλάζ. «Κάτι πρέπει να γίνει για να αυξηθεί η ελπίδα του λαού».

Ωστόσο, για περισσότερα από δύο χρόνια, Ιρανοί επιχειρηματίες και μεταρρυθμιστές εναπόθεταν τις ελπίδες τους στις εσωτερικές πιέσεις αναγκάζοντας τους σκληροπυρηνικούς να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να καταλήξουν σε συμφωνία με τον επίμονο εχθρό τους, μόνο για να διαψευσθεί η αισιοδοξία τους.

Ο Βάλι Νασρ, Ιρανοαμερικανός ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, προειδοποιεί ότι με την τελική διαδοχή του Χαμενεΐ, 84 ετών, να πλανάται βαριά πάνω από την ιρανική πολιτική, «κανείς, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη, δεν πρόκειται να αναλάβει το πολιτικό κόστος άλλης μιας κακής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. “.

«Είναι ικλασσική περίπτωση του «ουκ ανδρός σοφού το δις εξαμαρτείν»», λέει ο Νασρ. «Η βούληση από όλες τις πλευρές, εκτός από το Ισραήλ, είναι να δημιουργηθεί ένα επίπεδο και να τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα γύρω του».

Αλλά η Τεχεράνη πρέπει να διατηρήσει το επιθετικό πυρηνικό της πρόγραμμα «επειδή είναι ο μόνος μοχλός που έχει».

«Οι Ιρανοί δεν ενδιαφέρονται να αισθάνονται 100% άνετα οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη, γιατί τότε θα τους ξεχάσουν», προσθέτει ο Νασρ. «Είμαστε σε ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι».

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Ιράν

Το βασικό ερώτημα για τους διπλωμάτες είναι εάν η επέκταση του πυρηνικού προγράμματος εξακολουθεί να αφορά απλώς την απόκτηση μόχλευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή έχει γίνει μέρος μιας μεγαλύτερης φιλοδοξίας.

Ακόμα κι αν πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική, όσο πιο προχωρημένο γίνεται το πρόγραμμα, τόσο περισσότερα αναμένεται να απαιτήσει η Τεχεράνη σε αντάλλαγμα για να αντιστρέψει όλα όσα έχει καταφέρει.

«Καθώς συσσωρεύουν όλο και περισσότερες «μάρκες» [σ.σ. πόκερ] στην πυρηνική πλευρά, ναι, θα μπορούσαν να δώσουν μερικά, αλλά τους φέρνει επίσης πιο κοντά σε αυτό που ήταν αναμφισβήτητα ο μακροπρόθεσμος στόχος – να αναγνωριστούν ως ευρισκόμενοι στο κατώφλι να γίνουν πυρηνική δύναμη», λέει ο Ρομ, του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής. «Μόλις βρεθείτε εκεί, μπορεί να είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσετε να το παρατήσετε».

Ο χρόνος θα μπορούσε επίσης να συνωμοτήσει εναντίον εκείνων που ελπίζουν σε μια λύση. Τον Οκτώβριο λήγουν οι ρήτρες του JCPOA που επιβάλλουν κυρώσεις στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να είναι δύσκολο να χωνέψει η Δύση, ιδιαίτερα εάν το Ιράν εξακολουθεί να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.

Και η πιθανότητα ο Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024, ή άλλο γεράκι έναντι του Ιράν, θα ήταν ένας άλλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

«Αν υπάρχει μια σχολή σκέψης Τραμπ, τότε όλα θα τερματιστούν. σχέδιο Α, σχέδιο Β, JCPOA, [τα πάντα] εκτός από εξαναγκασμό ή πόλεμο», λέει ο Μουσαβιάν. «Η απάντηση θα ήταν: πάμε για πυρηνικά για να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ωστόσο, προβλέπει ότι το Ιράν δεν θα επιδιώξει να αναπτύξει ένα όπλο όσο ο Χαμενεΐ παραμένει ανώτατος ηγέτης. «Αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μετά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Financial Times