Για πρώτη φορά πέρυσι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας.

Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί ότι η ήπειρος ανοικοδομεί γρήγορα την ενεργειακή της υποδομή ενώ διακόπτει τους δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η μεταστροφή αυτή καθίσταται ακόμα πιο ουσιαστική, την ώρα που η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου παρέμεινε σχετικά σταθερή το 2022, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ευρώπη εξελίχθηκε σε μία premium αγορά, η οποία προσέλκυσε περισσότερο LNG προκειμένου να καλύψει τα κενά που άφησε πίσω της η μειωμένη προσφορά μέσω των ρωσικών αγωγών.

Πότε θα κοπεί εντελώς η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη

Οι κινήσεις της Μόσχας και γενικότερες αναταράξεις στις ενεργειακές αγορές στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εκτίναξαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου, και ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας παράλληλα τη βιομηχανική δραστηριότητα εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης.

Αλλαγή σκηνικού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε «τις υποθέσεις σχετικά με την προσφορά σε όλο τον κόσμο», σχολίασε στο Bloomberg, ο Nick Wayth, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ενέργειας προσθέτοντας ότι οι αλλαγές αυτές «επιτάχυναν μια κρίση τιμών και βαθιές πιέσεις στο κόστος ζωής σε πολλές οικονομίες».

Αγώνας δρόμου για μακροπρόθεσμα deals στο LNG – Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι ευρωπαϊκές χώρες εγκατέστησαν γρήγορα περισσότερα τερματικά εισαγωγής για LNG, με τη Γερμανία να εντάσσεται για πρώτη φορά στη λέσχη των εισαγωγέων.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιοχής υπέγραψαν συμφωνίες για την εισαγωγή περισσότερου LNG από παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, και υπήρξε μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τους ευρωπαϊκούς αγωγούς πέρυσι ήταν περίπου 151 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με 232 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα  με τα στοιχεία. Η πτώση κατά 35% από έτος σε έτος έρχεται σε αντίθεση με τις εισαγωγές LNG, οι οποίες αυξήθηκαν στα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022 από 108 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενώ η όρεξη της Ευρώπης για LNG αυξήθηκε, η Ασία εξακολουθούσε να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αυτού του καυσίμου. Το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου ως LNG αντιπροσώπευε το 56% του συνόλου του διαπεριφερειακού εμπορίου φυσικού αερίου πέρυσι. Το μερίδιο της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγωγών μειώθηκε στο 29% το 2022 από περίπου 43% κατά μέσο όρο τα προηγούμενα 10 χρόνια, αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνεται τέλος, ότι το αέριο μέσω του νορβηγικού αγωγού υπολογίζεται ως εσωτερικό εμπόριο εντός της Ευρώπης και εξαιρείται από τα στοιχεία για τις εισαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια