Και ενώ όλοι περίμεναν μία ψύχραιμη και σχετικά μακρά συζήτηση για τα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας και της στρατηγικής του, η αιφνίδια για τους περισσότερους παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος προκάλεσε «ντόμινο» εξελίξεων σε μία αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, ωστόσο, καλείται και οφείλει να παίξει τον συνταγματικό της ρόλο εντός και εκτός Βουλής.
Έτσι, την ώρα που τα στελέχη και οι εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν το βηματισμό τους, η πρώτη απόφαση ελήφθη, με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να συνεδριάζει το μεσημέρι της Κυριακής 2 Ιουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί ο «οδικός χάρτης» των επόμενων ημερών, αλλά και το χρονοδιάγραμμα μέχρι το συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου.
Ο οδικός χάρτης για τον ΣΥΡΙΖΑ και ολίγον από παρασκήνιο μιας παραίτησης
Μένει επίσης να καθοριστεί η ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ γρίφο αποτελεί το αν θα παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, μέχρι τις 6 Ιουλίου – πιθανότατα την Δευτέρα 3 του μηνός – πρέπει να έχει οριστεί το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης στη Βουλή, με την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι πιθανότητες «δίνουν» την Όλγα Γεροβασίλη, που είναι έμπειρο στέλεχος, έχει στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και καλούς διαύλους επικοινωνίας με τα εσωκομματικά «ρεύματα».
Τι θα γίνει με τις εσωκομματικές εκλογές και το συνέδριο
Την ίδια ώρα, τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου είναι μοιρασμένα, με κάποιες πληροφορίες να θέλουν την ανάδειξη νέας ηγεσίας ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η διαδικασία θα γίνει όπως προβλέπει το καταστατικό, δηλαδή ψηφοφορία από τη βάση των 170.000 μελών του κόμματος, η πιθανότητα μιας μεγάλης αποχής – μετά από δύο απανωτές εκλογικές διαδικασίες και, φυσικά, τη μεγάλη απογοήτευση για την ήττα και την παραίτηση Τσίπρα – είναι ορατή και θα συμβάλει στο να τρωθεί περαιτέρω η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για το συνέδριο, υπάρχει επίσης κινητικότητα μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, με την «Ομπρέλα» και την «Κίνηση Μελών» να οργανώνονται άμεσα, μιας και οι επιδιώξεις της πρώτης για διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνει σε βάθος συζήτηση, έπεσαν στην… «ξέρα» της αποχώρησης Τσίπρα από την προεδρία.
Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και δεν υπάρχουν περιθώρια για μία «χλιαρή» αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε για «δωρεά» στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη της πρωτοκαθεδρίας στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Οι πιθανοί διάδοχοι και ο φόβος του «μουτζούρη»
Από την πρώτη στιγμή της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και παρά την αμηχανία και το σοκ που επικράτησαν, άρχισε – όπως είθισται σε τέτοιες καταστάσεις στα κόμματα – η ονοματολογία για τη διαδοχή του.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως τρία είναι τα στελέχη που θεωρούνται ως επικρατέστερα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείονται άλλοι, όπως η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα και δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, υπάρχουν πληροφορίες πως έχει πέσει στο «τραπέζι» και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη.
Από την άλλη πλευρά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε λίγους μήνες και το φάσμα μιας νέας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οδηγήσει πολλά από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα σε δεύτερες σκέψεις, μετά την παραίτησή του.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι καμία τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πολυδιάσπαση και μία εκλογική διαδικασία ανάμεσα σε 6 ή και περισσότερους υποψηφίους.
Όλοι γνωρίζουν καλά πως αν αφεθούν σε μία ατέρμονη περιδίνηση, το «παιχνίδι» θα χαθεί για τα καλά, με τον κίνδυνο να επαναληφθεί η Ιστορία και να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, όταν κατέρρευσε και έμεινε «κολλημένο» για καιρό σε μονοψήφια ποσοστά.
Πηγή: in.gr
Latest News
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία