Οδηγίες για «ασφαλή πλοήγηση» στις διεθνείς αγορές δίνει σε έκθεση της η UBS, αναλύοντας τις προοπτικές για μετοχές και ομόλογα μετά από ένα αρκετά καλό πρώτο μισό του έτους.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι οι μετοχές παγκοσμίως κατέγραψαν ράλι τον Ιούνιο, με τον MSCI All Country World Index να αποδίδει 5,8%. Και για το δεύτερο τρίμηνο συνολικά, οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν ράλι 6,2%.

Κύριος μοχλός της ανόδου, σύμφωνα με τους αναλυτές  ήταν οι ελπίδες της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προκαλέσει μία ήπια οικονομική προσγείωση.

UBS: Γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν πληγεί ακόμα από μια οικονομική ύφεση

Ωστόσο, με τις παγκόσμιες και τις αμερικανικές μετοχές να είναι 20% και πλέον πάνω από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του2022, και μια πιο δύσκολη προοπτική που διαφαίνεται για το δεύτερο εξάμηνο, η UBS θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ετοιμαστούν για πιο χαμηλές επιδόσεις στο χρηματιστήριο κατά το υπόλοιπο του έτους:

Σύμφωνα με το σημείωμα οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται να προεξοφλούν «ένα σχεδόν τέλειο οικονομικό αποτέλεσμα, στο οποίο η ταχεία πτώση του πληθωρισμού επιτρέπει στη Fed να τερματίσει τον κύκλο σύσφιγξης, ενώ η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα παραμείνει ανθεκτική».

UBS: Οι 7 συμβουλές προς τους επενδυτές – Οι τάσεις για το β’ εξάμηνο του 2023

«Βλέπουμε κινδύνους επίμονου δομικού πληθωρισμού που σημαίνει ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, οι προβλέψεις ανώτατων αξιωματούχων δείχνουν προς περαιτέρω σύσφιξη κατά 50 μονάδες βάσης« αναφέρεται στην σχετική μελέτη.

Οι φόβοι για τα επιτόκια

Επισημαίνεται επίσης, ότι οι φόβοι για υψηλότερα επιτόκια, μερικά απογοητευτικά οικονομικά νούμερα ή η αλλαγή του κλίματος στην αγορά μετοχών θα μπορούσαν γρήγορα να αναστρέψουν το κλίμα αισιοδοξίας για ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα θεμέλιά της.

Τα ομόλογα

Η UBS αναφέρει ότι οι αποτιμήσεις φαίνονται πιο ελκυστικές στα ομόλογα, μετά τις αυξήσεις τους τον Ιούνιο, αντανακλώντας το αυστηρότερο κόστος δανεισμού. Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε από 4,43% στην αρχή του μήνα —και 4,06% στην αρχή του δεύτερου τριμήνου— σε 4,90% στο τέλος. Και η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε από 3,66% στις αρχές Ιουνίου (3,49% στην αρχή του τριμήνου) σε 3,82% στο τέλος.

Εξετάζοντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις και τα πιθανά μακροοικονομικά σενάρια, η UBS προβλέπει καλύτερη ισορροπία κινδύνου-ανταμοιβής στα ομόλογα παρά σε μετοχές για το υπόλοιπο του 2023.

Οι 3 επενδυτικές ιδέες

Στο πλαίσιο αυτό περιγράφει  τρεις πιθανές επενδυτικές ιδέες για «την πλοήγηση σε ένα πιο απαιτητικό δεύτερο εξάμηνο».

  1. Πρώτον, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ποιοτικά ομόλογα. Τα πιο ανθεκτικά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προσφέροντας την ευκαιρία να κλειδωθούν σε υψηλές αποδόσεις.  Οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρίες σε ομόλογα υψηλής ποιότητας (δημόσιο), επενδυτικής βαθμίδας και βιώσιμα ομόλογα, καθώς και σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά χρέη. Οι στρατηγικές σταθερού εισοδήματος με ενεργή διαχείριση μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών.
  2. Δεύτερον, βλέπει θύλακες ευκαιριών σε τμήματα της αγοράς μετοχών που υστερούν. Τα συγκεντρωμένα κέρδη και οι υψηλές αποτιμήσεις μεταξύ ορισμένων από τις καλύτερες επιδόσεις μπορεί να επιτρέψουν σε κλάδους που υστερούν να κερδίσουν στο δεύτερο εξάμηνο. Οι επενδυτές θα πρέπει να προστατεύσουν τις συμμετοχές τους μέσω στρατηγικών διατήρησης κεφαλαίου.
  3. Τρίτον, εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Η Fed θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να παραμείνει συγκρατημένα πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν η λεπτή ισορροπία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών μετατραπεί σε φόβο ότι η κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να μην πετύχει τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι  η τοποθέτηση σε υποδομές, εμπορεύματα και επιλεγμένους παίκτες του real estate θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και να παράσχουν επιπλέον διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και εισόδημα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης