Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γουάνγκ Τζιανλίν βιώνει προβλήματα ρευστότητας. Τώρα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Εν μέσω μιας παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά ακινήτων, ο Κινέζος επιχειρηματίας προσπαθεί να προωθήσει μια δημόσια εγγραφή ύψους 4 δισ. δολαρίων που έχει ήδη αποτύχει τρεις φορές, ενώ η προγραμματισμένη πώληση ομολόγων μόλις μπήκε στο συρτάρι.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του όμιλου Dalian Wanda Group, που δραστηριοποιείται στους κλάδους του σινεμά, των εμπορικών κέντρων, των θεματικών πάρκων, των ξενοδοχείων και των αθλητικών events, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα μεγιστάνα που παλεύει με ένα βουνό χρέους. Ο δισεκατομμυριούχος κατάφερε να επιβιώσει από τις κρίσεις ρευστότητας στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά οι προκλήσεις εντείνονται από τα ρυθμιστικά εμπόδια και τα κανάλια χρηματοδότησης που μειώνονται.

Ο δισεκατομμυριούχος που δεν έχει σπουδάσει και μιλάει στον ενικό με τους υπαλλήλους του

Αμυδρές προοπτικές…

Ο Γουάνγκ προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια με την IPO της Zhuhai Wanda Commercial Management, του βραχίονα διαχείρισης ακινήτων του ομίλου, αλλά οι προοπτικές φαίνονται όλο και πιο αμυδρές. Η μονάδα ολοκλήρωσε αργά την Τετάρτη το ενημερωτικό της δελτίο για μια πιθανή εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ για τέταρτη φορά. Και οι τρεις προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν εν μέσω ασταθών συνθηκών της αγοράς και αυξημένου ελέγχου στον τομέα των ακινήτων.

Η Dalian Wanda Commercial Management (DWCM), η μητρική της Zhuhai Wanda, ενδέχεται να χρειαστεί να αποπληρώσει τους επενδυτές πριν από την IPO έως και 30 δισεκατομμύρια γιουάν (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια) εάν η εισαγωγή δεν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους όρους που αποκαλύπτονται σε πρόσφατη δημόσια επιστολή από τις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών της Κίνας. Ξεχωριστά, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας μπλόκαραν την αίτηση της Wanda Commercial για έκδοση ομολόγων αξίας περίπου 830 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού η ίδια η εταιρεία αποφάσισε να μην προχωρήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το Forbes, καταγράφεται μια δραματική αλλαγή στην τύχη του Γουάνγκ, ο οποίος κάποτε είχε φιλοδοξίες να αμφισβητήσει τον αμερικανικό γίγαντα της ψυχαγωγίας Disney. Ο Γουάνγκ έχει δει την περιουσία του να πέφτει σχεδόν κατά 80% από το ρεκόρ των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, όταν «στέφθηκε» ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας. Σήμερα, η περιουσία του είναι 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η αυτοκρατορία που έχτισε από το 1988, αντιμετωπίζει ένα ταχέως επιδεινούμενο περιβάλλον.

Παρά τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης για την αποτροπή μιας πλήρους κρίσης στον τομέα των ακινήτων, που έδωσαν στον Γουάνγκ μια μικρή ευκαιρία να εκδώσει ομόλογα, το Πεκίνο θέλει τελικά να κατευθύνει τη χρηματοδότηση μακριά από την ακίνητη περιουσία, ώστε να απογαλακτιστεί η οικονομία από τον τομέα των ακινήτων.

Οι προκλήσεις

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει (ο Γουάνγκ) είναι πολύ μεγαλύτερες τώρα», λέει ο Τσεν Ζιγού, επικεφαλής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Οι δημόσιες εγγραφές, η έκδοση ομολόγων, τα τραπεζικά δάνεια… όλες αυτές οι ευκαιρίες χρηματοδότησης προορίζονται πρώτα και κύρια για κρατικές επιχειρήσεις και στρατηγικούς παράγοντες του κλάδου».

Ο Γουάνγκ φέρεται να έχει αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η IPO και εξέφρασε την πεποίθησή του για την υπέρβαση των προκλήσεων. Ο δισεκατομμυριούχος μπόρεσε πρόσφατα να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ακόμη και αφού οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν περαιτέρω την DWCM σε καθεστώς «σκουπιδιών» λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές δαπάνες από μια αποτυχημένη δημόσια εγγραφή. Λέγεται ότι συγκέντρωσε αρκετά μετρητά για να αποπληρώσει μια διευκόλυνση ιδιωτικού χρέους 275 εκατομμυρίων δολαρίων που έληγε την Τετάρτη, και επίσης έπεισε τον ελεγχόμενο από το κράτος διαχειριστή επισφαλών χρεών Huarong να εισφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 232 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τοπική κοινοπραξία.

«Εάν επιτραπεί στην Zhuhai Wanda να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές πιθανότατα θα πουλήσουν μόλις έχουν την ευκαιρία», λέει. «Τι γίνεται με τα μικρότερα άτομα που θα αγόραζαν τις μετοχές σε περίπτωση δημόσιας εγγραφής; Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ανησυχούν και γι’ αυτούς». Για τον Γουάνγκ, η μακρινή προοπτική IPO σημαίνει ότι ένα σχέδιο που είχε εκκολαφθεί ήδη από το 2016 δεν υλοποιείται.

O Κινέζος επιχειρηματίας, τα τελευταία επτά χρόνια έχει «χάσει» περί τα 32 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία, τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει οποιοσδήτοτε δισεκατομμυριούχος διεθνώς, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, την ώρα που η κρίση της πανδημίας ήρθε να προσθέσει νέες απώλειες.

Το ξεκίνημα

Ο πατέρας του κινέζου δισεκατομμυριούχου υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του κομμουνισμού και εθνικός ήρωας που πολέμησε στο πλευρό του Μάο. Χάρη στην επιρροή του ο νεαρός Γουάνγκ εντάχθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας σε ηλικία μόλις 15 ετών και έτσι κατάφερε να αποφύγει την κοινωνικοπολιτική αναταραχή και τις στερήσεις της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης. Επειτα από 17 χρόνια στον στρατό αποφάσισε ότι το μέλλον δεν ανήκε στις τάξεις των στρατιωτικών αλλά των επιχειρηματιών. Ετσι το 1988, ύστερα από μια μικρή θητεία ως γραφειοκράτης, ίδρυσε μια εταιρεία ακινήτων στη βορειοανατολική πόλη Ντάλιαν. Αυτή η μικρή επιχείρηση, που ξεκίνησε με κεφάλαιο 80.000 δολαρίων και μάλιστα δανεικών, είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς γίγαντες του κόσμου.

Το «Fortune» είχε αποδώσει στον Γουάνγκ τον χαρακτηρισμό του ανθρώπου με «ναπολεόντεια φιλοδοξία». Και κατά τα φαινόμενα όχι αδίκως. Ο κινέζος επιχειρηματίας δεν έχει κρύψει ποτέ άλλωστε το σχέδιό του να μετατρέψει την Dalian Wanda σε έναν παγκόσμιο κολοσσό ψυχαγωγίας, σε θέση να ξεπεράσει ακόμη και την Disney.

Ενδυματολογικός κώδικας

Η θητεία του στον κινεζικό στρατό άσκησε αδιαμφισβήτητα μεγάλη επιρροή στον Γουάνγκ και η ισχυρή και αυστηρή προσωπικότητα που παρουσιάζει εντός και εκτός του γραφείου του είναι σίγουρα αποτέλεσμα αυτής. Είναι υπέρμαχος της σιδηράς πειθαρχίας, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό χώρο. Χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι πληρώνουν πρόστιμο σε περίπτωση που παραβιάσουν τον συντηρητικό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις επιχειρήσεις του. Αλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι στενοί δεσμοί του με το στρατιωτικό καθεστώς της Κίνας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της προσωπικής και επαγγελματικής πορείας του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή