Αφότου ένας θερμικός θόλος «πλάκωσε» το Τέξας από τα τέλη Ιουνίου, στον χειρότερο καύσωνα  στην περιοχή για φέτος, μαζί με τη θερμοκρασία χτύπισε «κόκκινο» και η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτή τη φορά ωστόσο η πετρελαιοπαραγωγός πολιτεία του αμερικανικού νότου είχε να υπερηφανεύεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναμενόταν, τα κλιματιστικά δούλεψαν στο φουλ -σε όσα τουλάχιστον νοικοκυριά διαθέτουν συσκευές και χρήματα για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Κάπως έτσι η κατανάλωση στην πολιτεία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, φτάνοντας τα 80.878 μεγαβάτ μέσα σε μόλις μία ημέρα.

Σε αντίθεση ωστόσο με το είχε συμβεί στο παρελθόν, το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος στο Τέξας -το μοναδικό ουσιαστικά που εξυπηρετεί την πολιτεία- δεν κατέρρευσε ξανά, παρά τη γήρανση των υποδομών και τον μεταπανδημικά αυξανόμενο πληθυσμό της.

Η ειδοποιός διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι το δίκτυο  άντεξε, χάρη στις νέες «χρυσές» του εφεδρείες».

Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που έχουν «ξεφυτρώσει» στα πλούσια σε ορυκτό πλούτο εδάφη του Τέξας κατέγραψαν νέο υψηλό όριο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τέξας: Ανθίζει η βιομηχανία των crypto – Ανησυχία για την κατανάλωση ενέργειας

Στις 28 Ιουνίου έφτασαν τα 31.468 μεγαβάτ.

Ήταν σωτήριες για την αναπλήρωση των 8.000 μεγαβάτ που υπό άλλες συνθήκες θα έλειπαν, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας προβληματικές μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και ανεμογεννήτριες παραμένει σαφώς μεγαλύτερη σε ποσοστό στην πολιτεία.

Ωστόσο η ηλιακή ενέργεια αποδείχθηκε σωτήρια στη διάρκεια της άπνοιας του καύσωνα για την αποτροπή των διακοπών ρεύματος.

«Κάλυψε περισσότερο από το 15% των αναγκών της πολιτείας σε ηλεκτρική ενέργεια σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους», σχολιάζει το περιοδικό Texas Monthly.

«Ο ίδιος ήλιος που θερμαίνει τα κτίριά μας και αυξάνει την ανάγκη για χρήση κλιματισμών είναι ο ίδιος ήλιος που παράγει ενέργεια μέσα από τους ηλιακούς συλλέκτες», παρατηρεί ο Τζόσουα Ροντς, επιστήμονες ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

«Όλα τελικά ευθυγραμμίζονται αρκετά καλά»…

Μια ενεργειακή μεταμόρφωση

Στη σκέψη των περισσότερων, το Τέξας είναι ταυτισμένο με γελαδάρηδες, ράντσα και πετρελαιοπηγές.

Πράγματι παράγει σήμερα το 28% φυσικού αερίου και το 37% αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Όμως πλέον παράγει επίσης περισσότερη αιολική ενέργεια από ό,τι συνολικά 25 αμερικανικές πολιτείες.

Σύντομα αναμένεται να γίνει «πρωταθλήτρια» στην αμερικανική επικράτεια και στην ηλιακή ενέργεια, ξεπερνώντας την πρώτη των πρώτων: την ηλιόλουστη Καλιφόρνια.

Αυτό δεν οφείλεται απλά στο κλίμα του Τέξας, αλλά και στο χαρακτηριζόμενο από «ανεκτικό» έως «χαλαρό» ρυθμιστικό της πλαίσιο και στις ομοσπονδιακές φορολογικές πιστώσεις.

Ένας τομές στον οποίο επίσης πρωτοπορεί είναι στη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η ERCOT, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου του Τέξας, προβλέπει ότι μέχρι τον Μάιο του 2024 η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες θα έχει φτάσει τα 8.000 μεγαβάτ.

Παράλληλα, το δίκτυο επεκτείνεται και ενισχύεται με αδειοδοτήσεις και νέες κρίσιμες γραμμές μεταφοράς ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα σε περιοχές του Τέξας, όπου ο πληθυσμός έχει αυξηθεί με τις μετεγκαταστάσεις εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.

Οι δε καταναλωτές στην πολιτεία βλέπουν με ικανοποίηση τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είτε με γνώμονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία βιώνουν στο πετσί τους.

Είτε γιατί με τη διαφοροποίηση του ενεργειακού «χαρτοφυλακίου» έχει  -προσώρας τουλάχιστον- απομακρύνει τον κίνδυνο διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνοντας παράλληλα τους λογαριασμούς εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

«Το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια αποτυγχάνουν στο δίκτυο του Τέξας, η νέα τεχνολογία είναι το μέλλον», γράφει η Houston Chronicle.

Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο… ενθουσιασμένοι.

«Πόλεμος» συμφερόντων

Συνειδητά ή μη, ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση στο Τέξας έδειχνε να ανοίγει στα τέλη του περασμένου αιώνα, όταν ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας ήταν ο -μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ- Τζορτζ Γ. Μπους.

Το 1999 απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας της πολιτείας, ζητώντας να παράγονται 2.000 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Ρεπουμπλικανός μετέπειτα διάδοχός του στο αιρετό αξίωμα, Ρικ Πέρι, στήριξε επίσης την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων με την εγκατάσταση γραμμών μεταφοράς ενέργειας στο δυτικό Τέξας.

Όμως έκτοτε έχει κυλήσει πολύ «νερό στο αυλάκι» και σήμερα πολλοί Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες, που κυριαρχούν στην πολιτειακή Βουλή, αντιτίθενται στην πράσινη επανάσταση του Τέξας.

Σε πλήρη σύμπνοια με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, χαρακτηρίζουν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αναξιόπιστες, σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Για το Τέξας, άλλωστε, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει άλλωστε σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων και οι «πετρελαιάδες» της πολιτείες κρίσιμοι πολιτικοί χρηματοδότες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούν διάφορα νομοσχέδια.

Προωθούν ειδικά οικονομικά κίνητρα για τις μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επιχειρούν να κάνουν πιο δύσκολη την αδειοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιδιώκουν να βάλουν «φρένο» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, πιέζοντας για τη θεσμοθέτηση επιβολής ανώτατου ορίου -το πολύ 50%- στη συμμετοχή τους στο ενεργειακό «μείγμα» της πολιτείας.

Πολλοί τους επικρίνουν ότι λειτουργούν ως «λαγοί».

Έτερη μεταστροφή ενόψει;

Αναγνωρίζοντας το αναπόφευκτο της ιστορίας, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει αρχίσει να επενδύει και αυτή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι μνήμες παραμένουν άλλωστε νωπές από το μπλακ άουτ εν μέσω του παγετού τον Φεβρουάριο του 2021, όταν μονάδες φυσικού αερίου, άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας βγήκαν εκτός λειτουργίας και εκατομμύρια Τεξανοί έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα προσκόμματα που εγείρουν σε αυτή τη φάση ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί αποτελούν μια προσπάθεια εξαγοράς χρόνου για τις Big Oil.

Στο προσεχές μέλλον διαβλέπουν επιθετικές εξαγορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο στο Τέξας, αλλά και σε άλλες ρεπουμπλικανικού ελέγχου πολιτείες.

Στο «παιχνίδι» ωστόσο υπάρχουν ήδη ισχυροί ανταγωνιστές.

Στο Τέξας, για παράδειγμα, στην αγορά αιολικής ενέργειας έχει μπει δυναμικά η Amazon του Τζεφ Μπέζος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green