Όπως κάθε σχεδόν καλοκαίρι έτσι και φέτος, ήρθαν οι ημέρες που θα μας επισκεφθεί ο καύσωνας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Κλέων, όπως ονομάστηκε το ακραίο φαινόμενο που πλησιάζει, θα διαρκέσει για περίπου ένα τριήμερο με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα είναι ισχυρότερο του αναμενομένου.

Όσο έντονος και αν είναι πάντως ο καύσωνας που έρχεται έχουμε την τύχη να είμαστε αρκετά πιο προετοιμασμένοι απ’ όσο ήταν η Ελλάδα του 1987, η οποία ύστερα από καύσωνα έξι περίπου ημερών μέτρησε εκατοντάδες νεκρούς.

Ο φονικός καύσωνας του 1987

«Ολόκληρη η χώρα “βράζει” σαν ένα απέραντο καμίνι και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων ως την Κυριακή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας», έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ» της Τετάρτης, 22 Ιουλίου 1987, συμπληρώνοντας: «Ο χτεσινός καύσωνας συνέβαλε στο θάνατο 4 ατόμων (δύο στην Αθήνα και δύο στο Βόλο) που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα – μεγάλης κυρίως ηλικίας – μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 25.7.1987, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Πολύ γρήγορα η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει.

Εκατοντάδες νεκροί

«Τεράστιο πρόβλημα, που όπως φαίνεται θα διογκωθεί τις ερχόμενες μέρες, έχει δημιουργήσει ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία, αφού οι νεκροθάλαμοι ήδη χτες το μεσημέρι είχαν γεμίσει, ενώ παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στα νεκροτομεία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 25.7.1987, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν με τέτοιους ρυθμούς που δεν υπήρχε χώρος στα νεκροτομεία των νοσοκομείων για τις σορούς.

«ΤΑ ΝΕΑ», 28.7.1987, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Αθήνα, νεκρή πόλη

Γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ της 26ης Ιουλίου:

«Νεκρή πολή η Αθήνα και σήμερα. Και όσοι κάτοικοι επιζήσουν, μπορούν να ελπίζουν ότι, από αύριο το απόγευμα, θα υποχωρήσει ο καύσων – ο φονικότερος των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται. (…)

»Το μόνο θέμα συζητήσεως τις ημέρες αυτές είνα η υψηλότατη, αλλά κυρίως, τόσης διάρκειας, φονική ζέστη, η οποία παραμέρισε σχεδόν κάθε άλλο θέμα και κάθε πρόβλημα και χάρισε στην Ελλάδα άλλο ένα χρυσό, αλλά καθόλου ευπρόσδεκτο, μετάλλιο: της πιο ανοργάνωτης για κάθε “θεομηνία” χώρας, αφού έλειψε ακόμη και το νερό!

«ΤO BHMA», 26.7.1987, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι “έγκλειστοι” στα σπίτια τους και εκατοντάδες χιλιάδες οι ταλαιπωρούμενοι κάτοικοι σε μια πόλη όπου ο βίος αποδεικνύεται πλέον αβίωτος: αυτή είναι η θλιβερή εικόνα του καλοκαιριού, το οποίο θα ζήλευε υπό άλλες συνθήκες διαβιώσεως – ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία ζει…φθινοπωρινά».

Ο καύσωνας του 1987 διήρκησε ως τις 28 Ιουλίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων.

«ΤΑ ΝΕΑ», 30.7.1987, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Τη δεκαετία του ’80 είχαμε μόλις αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες του τσιμέντου και της εκπόμπης ρύπων. Στα χρόνια που ακολούθησαν η συπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον δεν άλλαξε στο παραμικρό. Κι έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περασμένο καλοκαίρι του 2022, το θερμότερο στα χρονικά, οι καύσωνες, αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, προκάλεσαν τον θανατο σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση