Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο σημειώνοντας επίδοση χειρότερη από την αναμενόμενη. Συγκεκριμένα οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 12,4% σε ετήσια βάση, καθώς η οικονομία της χώρας επηρεάζεται από τις πιέσεις και τα υφεσιακά φαινόμενα που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 6,8%, όπως έδειξαν τα στοιχεία των τελωνείων την Πέμπτη. Μια δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους είχε προβλέψει ότι οι εξαγωγές θα είχαν συρρικνωθεί κατά 9,5% και οι εισαγωγές κατά 4,0%.

Κίνα: Οι πέντε πληγές που απειλούν την παγκόσμια οικονομίας [γράφημα] 

Η δυναμική της ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία επιβραδύνθηκε μετά από μια γρήγορη άνοδο κατά το πρώτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τώρα τις προβλέψεις τους για την οικονομία για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνεται ενόψει της επίμονα αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης.

Ο Lv Daliang, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, απέδωσε την κακή απόδοση των εξαγωγών στην «αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», την «επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων» και την «αυξανόμενη μονομερή δράση, τον προστατευτισμό και τη γεωπολιτική».

Βραδύτερη ανάπτυξη

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν πλέον λόγο για προοπτική παρατεταμένης βραδύτερης ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο της τάξης του μόλις 3% ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ των τυπικών επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών και δημιουργεί την αίσθηση μιας οικονομίας σε ύφεση.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Μάρτιο, μίλησε για την ανάπτυξη μέτρων πολιτικής για την τόνωση της ζήτησης και την αναζωογόνηση των αγορών, αλλά λίγα συγκεκριμένα βήματα έχουν ανακοινωθεί, ενισχύοντας την ανησυχία των επενδυτών.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, οι “αντίθετοι άνεμοι” που αντιμετωπίζει ο εξαγωγικός τομέας παραμένουν ισχυροί, γεγονός που απαιτεί την εφαρμογή μιας πολιτικής υποστήριξης προς την εσωτερική ζήτηση», δήλωσε ο Zhou Hao, οικονομολόγος της Guotai Junan International.

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας στην Κίνα, ένας κορυφαίος δείκτης για τις εισαγωγές της Κίνας, υποχώρησαν 19,0% τον περασμένο μήνα, τη μικρότερη πτώση από τον Οκτώβριο, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η ζήτηση για ημιαγωγούς και άλλα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών προϊόντων παραμένει ασθενής.

Η ζήτηση για πρώτες ύλες έδειξε επίσης σημάδια αδυναμίας, με τις εισαγωγές χαλκού να μειώνονται κατά 16,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές καταναλωτή έπεσαν στο όριο του αποπληθωρισμού τον Ιούνιο και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους καταγράφοντας χαμηλό επταετίας.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει έναν μετριοπαθή στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για φέτος, μετά την αποτυχία κάλυψης του στόχου του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή