Την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησε μια αρκετά περίεργη παραφιλολογία.

Συγκεκριμένα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Post, ανέφερε ότι η Τζάνετ Γέλεν κατά τη διάρκεια της παραμονής της δείπνησε σε εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα της κινεζικής επαρχίας Γιουνάν. Τίποτε παράξενο ως εδώ (ήταν το ένα από τα δύο δείπνα σε εστιατόρια για την Αμερικανίδα αξιωματούχο).

Γέλεν: Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ακμάσουν ΗΠΑ και Κίνα

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ανάμεσα στα πιάτα που παρήγγειλαν οι ευρισκόμενοι ήταν τέσσερις μερίδες με μανιτάρια τα οποία είναι παραισθησιογόνα. Τα εν λόγω μανιτάρια ωστόσο αν μαγειρευτούν σωστά, χάνουν την παραισθησιογόνα ιδιότητά τους, με το εστιατόριο να υποστηρίζει ότι ήταν μαγειρεμένα όπως πρέπει.

Τρεις ημέρες μετά η Γέλεν συναντήθηκε με έναν εκ των Κινέζων αντιπροέδρων Χε Λιφένγκ και κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν πολύ διαχυτική όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο.

Λογικά θα αναρωτηθεί κάποιος ότι μετά από τρεις ημέρες είναι δυνατόν η Γέλεν να ήταν υπό την επήρεια των μανιταριών; Πιθανόν, διότι όπως υποστηρίζει ο Πίτερ Μόρτιμερ καθηγητής στο Ινστιτούτο Βοτανολογίας Κάνμινγκ στην επαρχία Γιουνάν όπου ευδοκιμεί η ποικιλία των περιβόητων μανιταριών, κάποτε ένας φίλος του τα κατανάλωσε από λάθος και ήταν επί τρεις ημέρες σε κατάσταση ευεξίας.

Το «μυστήριο» με την πτώση του δολαρίου

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο μυστήριο που προκύπτει από το ταξίδι της Γέλεν στο Πεκίνο. Η επίσημη τοποθέτηση της Γέλεν για τις συναντήσεις της είναι ότι βασικά ήταν συναντήσεις. «Είχε τη δυνατότητα ο ένας να μάθει περισσότερα για τις οικονομίες και τις πολιτικές επιλογές του άλλου, κάτι που πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δήλωσε η Αμερικανίδα οικονομική ηγέτιδα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ωστόσο, όπως δείχνει το διάγραμμα παρακάτω, το δολάριο υποχώρησε κατακόρυφα μετά την αποχώρησή της. Το ερώτημα είναι γιατί και τι σημαίνει αυτό.

Ο Kevin Muir, πρώην θεσμικός επενδυτής που γράφει στο blog The Macro Tourist, δήλωσε ότι στο Πεκίνο δεν άρεσαν αυτά που άκουσε από την Γέλεν και έτσι η χώρα αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα. «Η Κίνα έχει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη θέση τους θα είναι το αμερικανικό δολάριο και μην νομίζετε ότι θα ντραπούν να το χρησιμοποιήσουν», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Η Αμερική και η Κίνα έχουν μια παράξενη συμβιωτική σχέση. Η Αμερική αγοράζει κινεζικά προϊόντα, η Κίνα δέχεται αμερικανικά δολάρια και τα επανεπενδύει στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Να είστε προσεκτικοί με τα συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες εάν υπάρξει ρήξη σε αυτή τη σχέση».

Συγχρόνως θέλησε να εξηγήσει τι σημαίνει μια επιδείνωση των σχέσεων για τις αγορές. «Η εκτίμησή μου είναι ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η φθορά των σινοαμερικανικών σχέσεων σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα για το δολάριο και υψηλότερα επιτόκια», τονίζει.

Αντίθετη άποψη έχει ο μπλόγκερ του Blind Squirrel Macro. «Το επιχείρημά μου είναι απλό αλλά έχει ως εξής: Η κ. Γέλεν έχει μπροστά της πολλές εκδόσεις κρατικών ομολόγων που πρέπει να βρουν αγοραστές», αναφέρει ο μπλόγκερ που υπογράφει ανώνυμα. «Η κ. Γέλεν πρέπει να διασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο κράτος-πιστωτής στον κόσμο θα συνεχίσει να είναι (ο μεγαλύτερος ξένος) αγοραστής των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (ή τουλάχιστον να μην είναι πωλητής). Τι χρειάζεται η Κίνα; Λοιπόν, ένα σταθερότερο νόμισμα (ασθενέστερο δολάριο) θα ήταν σίγουρα χρήσιμο όταν πρόκειται για όλα αυτά τα εμπορεύματα που εισάγει η χώρα. Θα έφερνε επίσης την Κίνα σε μια (αναγκαία) θέση ισχύος σε περίπτωση που χρειαστεί να δρομολογήσει ένα εγχώριο πακέτο στήριξης της οικονομίας αργότερα φέτος».

Ο μπλόγκερ σημειώνει ότι δύο κυρίαρχες τάσεις, το αποδυναμωμένο γουάν και τα επίσης αποδυναμωμένα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, έκαναν αναστροφή πορείας μετά το ταξίδι της Γέλεν. Δεν είναι ότι μια συμφωνία θα είναι κάτι πρωτοφανές και υπήρξαν εικασίες ότι το 2016 οι δύο πλευρές έφθασαν σε μια κρυφή συμφωνία.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στις αγορές, «το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων σίγουρα κάθισε και κράτησε σημειώσεις». Σύμφωνα με τον μπλόγκερ ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να είναι υποστηρικτικό για τις αμερικανικές μετοχές γενικά και ειδικά για τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. «Προχωρώντας προς τα εμπρός, μπορεί να έχει νόημα να επικεντρωθεί το βραχυπρόθεσμο σκέλος του ζεύγους στο ‘ponzi’ άκρο του τεχνολογικού φάσματος», αναφέρει ο μπλόγκερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή