Την κοινή επιθυμία ΗΠΑ –Κίνας για σταθεροποίηση των μεταξύ τους σχέσεων με ειλικρίνεια και σεβασμό, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γέλεν σημείωσε τις προκλήσεις που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα τόνισε την καλή θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά τα προβλήματα που τις απασχολούν.

Γέλεν: Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ακμάσουν ΗΠΑ και Κίνα

Σταθεροποίηση των σχέσεων

Η Γέλεν δήλωσε στο Marketplace ότι η επίσκεψή της ήταν εποικοδομητική και της επέτρεψε να καταστήσει σαφές ότι οι έλεγχοι των εξαγωγών και άλλες ενέργειες των ΗΠΑ υποκινούνται από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την αλυσίδα εφοδιασμού και όχι για την απόκτηση αθέμιτου οικονομικού πλεονεκτήματος.

«Πέρασα πολλές ώρες με τον ομόλογό μου εξετάζοντας λεπτομερώς τις ανησυχίες μας προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσουμε, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας», δήλωσε η Γέλεν.

Και οι δύο πλευρές, είπε, συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο και να εμβαθύνουν τη συζήτησή τους για τις ανησυχίες που έχει η μία πλευρά για την άλλη.

Οι «συγκρούσεις»

Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας θεμάτων εθνικής ασφάλειας -συμπεριλαμβανομένων της Ταϊβάν και των αμερικανικών απαγορεύσεων εξαγωγών κινεζικών ημιαγωγών – η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Το ταξίδι της Γέλεν ακολούθησε το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον προηγούμενο μήνα, το πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ επί προεδρίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Επιπλέον, ο Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα για να συζητήσει με το Πεκίνο το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Εμπορικές συναλλαγές

Η Γέλεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να αποσυνδεθεί από την κινεζική οικονομία, όπως φοβάται το Πεκίνο, και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα έχουν εμπορικές συναλλαγές ύψους σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, προς όφελος και των δύο πλευρών.

Τόνισε επίσης, ότι η Κίνα έχει κάνει πολλές προόδους τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της  περιβαλλοντικής ρύπανσης στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ