Τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού «βλέπει» σε ανάλυσή που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UBS. Αυτό συνεπάγεται – σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα – οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, όπως σημειώνει, η αυστηρότερη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νομισματική πολιτική θα οδηγήσει πιθανότατα σε προοδευτική επιβράδυνση της δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες αγορές, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ να βρίσκεται εκατέρωθεν του μηδενός έως τις αρχές του 2024.

Για αυτό και ο συγκεκριμένος βραχυπρόθεσμος συνδυασμός δεν φαίνεται να υποστηρίζει, εκ πρώτης όψεως, εκτεταμένες επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες είναι σε θέση να επενδύσουν σε υποδομές -για να αναβαθμίσουν το παλαιό απόθεμα και να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, να ευθυγραμμίσουν την επιχειρηματική στρατηγική με τις γεωπολιτικές πιέσεις για κοντινή μετεγκατάσταση και να υποστηρίξουν φιλόδοξους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις στους τίτλους της ευρωζώνης

Η πορεία του πληθωρισμού

Η πορεία του πληθωρισμού μέσα στο καλοκαίρι τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ, αναμένεται να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της Fed, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να αποτυπώνεται μια μείωση του πληθωρισμού, κυρίως εξαιτίας της πτώσης στις τιμές ενέργειας, αλλά παραμένει ακόμη σε ανώτερο επίπεδο από το όριο που έχουν θέσει οι δύο κεντρικές τράπεζες, κάτι το οποίο ισχύει και για τον πυρήνα του πληθωρισμού (εκτός οι τιμές επεξεργασμένων τροφίμων και ενέργειας).

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 5,5% τον Ιούνιο έναντι 6,1% τον Μάιο και 7% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Σε περίπτωση που η πορεία του πληθωρισμού είναι πτωτική και για το επόμενο δίμηνο, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να επανεξετάσει τη στάση της, όπως ζητούν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, προερχόμενοι κυρίως από τον Νότο. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στο 3% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τείνουν να εξετάζουν περισσότερο τον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ