Τις επιτυχημένες ενέργειες που υλοποιεί η Διοίκηση της Alpha Bank για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού της, ακόμα και σε δυσμενή οικονομικά σενάρια, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2023 (EU-wide 2023 Stress Test) που συντόνισε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η άσκηση των stress tests επιβεβαίωσε το ισχυρό προφίλ κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης, η Alpha Bank σημείωσε πολύ καλή επίδοση, με τη μείωση του κεφαλαίου (capital depletion) να ξεπερνάει μόλις το 3% (3,1%) στο τέλος της τριετίας, υπό το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

ΕΚΤ: Επιτυχή τα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μείωση κεφαλαίου ήταν σημαντικά μικρότερη, τόσο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του μέσου όρου της ΕΕ (4,6%) όσο και με τη μείωση κεφαλαίου της προηγούμενης άσκησης του 2021 (ήτοι 6,3%).

Τα αποτελέσματα των Stress Tests καταδεικνύουν επίσης τον επιτυχημένο μετασχηματισμό της Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας σημαντικά την ανθεκτικότητα του Ομίλου σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις επιδόσεις στα Stress Tests του 2021, η Alpha Bank έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ισολογισμού της, μειώνοντας αποφασιστικά το μέγεθος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA).

Παράλληλα, έχει ενισχύσει σημαντικά την οργανική της κερδοφορία και την παρουσία της στις κεφαλαιαγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων πρόσθετων μέσων κατηγορίας 1 (AT1) καθώς και υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ισχυροποιώντας περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Ειδικότερα, ήδη από το α’ εξάμηνο του 2023, η Διοίκηση της Τράπεζας, λειτουργώντας με αποφασιστικότητα στις κατάλληλες χρονικές στιγμές, προχώρησε σε μία σειρά από σημαντικές ενέργειες ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης που ισοδυναμούν με τη δημιουργία εποπτικών κεφαλαίων ύψους Ευρώ 1 δισ. ξεπερνώντας παρόμοιες ενέργειες των άλλων συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Οι ενέργειες αυτές, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη στη μεθοδολογία των stress tests λόγω της υπόθεσης «στατικού ισολογισμού», περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση ΑΤ1 και την οργανική της κερδοφορία, την απομόχλευση ΜΕΑ μέσω των συναλλαγών ‘Sky’ και ‘Hermes’ καθώς και τη συνθετική τιτλοποίηση ναυτιλιακών δανείων. Εφόσον οι ανωτέρω ενέργειες λαμβάνονταν υπόψη, οι δείκτες Κεφαλαίου με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων θα ενισχύονταν κατά 1,3% ο CET1, κατά 2,5% ο Tier I και κατά 2,6% ο Συνολικός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις