Κοινή συνισταμένη στις περισσότερες συμβουλές για επιτυχημένη σταδιοδρομία είναι: επισκιάστε τους συναδέλφους σας. Πώς; Μείνετε προσηλωμένοι, μιλήστε με παρρησία και μείνετε στη δουλειά μέχρι αργά.
Τελευταία, ωστόσο, οι εργοδότες φαίνεται πως αρχίζουν να επιβραβεύουν ένα χαρακτηριστικό που δεν ακουγόταν τόσο πολύ μέχρι τώρα: να είσαι συνεργάσιμος.
Παγκόσμια αγορά εργασίας: Στη δουλειά μέχρι τα βαθιά…γεράματα
Σύμφωνα, μάλιστα, με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Collective Intelligence, σε καταστάσεις αυξημένης αβεβαιότητας ς το να παραμένει κανείς σε καλή διάθεση έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πλεονέκτημα.
«Οι άνθρωποι υποστηρίζουν τη συνεργασία πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία», λέει ο Randall Peterson, εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο London School of Business.
«Η πανδημία έδειξε πραγματικά στους ανθρώπους την αξία του να είναι κανείς συνεργάσιμος παρά το “αστέρι” που θέλει να βάλει τον εαυτό του μπροστά σε όλους».
Τα πέντε χαρακτηριστικά
Στο πλαίσιο της μελέτης που αναλύθηκαν δεδομένα μιας δεκαετίας, οι 3.700 συμμετέχοντες έκαναν μια αξιολόγηση προσωπικότητας 242 ερωτήσεων, η οποία κατέγραψε πόσο από κάθε ένα από τα πέντε παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, μπορεί να έχουν:
1. Νευρωτισμός
2. Εξωστρέφεια
3. Ειλικρίνεια
4. Ευσυνειδησία
5. Συνεργατικότητα
Ο νευρωτισμός μειώνει την απόδοση της ομάδας, σύμφωνα με τη μελέτη, ειδικά όταν εμπλέκεται η αβεβαιότητα στην ομαδική δουλειά.
Εναλλακτικά, η εξωστρέφεια, η διαφάνεια και η ευσυνειδησία βελτιώνουν την απόδοση της ομάδας, ακόμη και όταν υπάρχει αβεβαιότητα.
Παλαιότερη έρευνα σχετικά με τη συνεργατικότητα έχει δείξει ότι το χαρακτηριστικό είναι «εν πολλοίς άσχετο» με την ολοκλήρωση των εργασιών, λέει ο Peterson.
Έδειξε, μάλιστα, ότι «ιστορικά, το να έχεις άτομα [στην ομάδα σου] συνεργάσιμα είτε δεν βοηθάει, είτε δυνητικά αποσπά την προσοχή».
«Το “star system” δεν λειτουργεί πια»
Αλλά νεότερη έρευνα δείχνει ότι η αυτό το χαρακτηριστικό οδηγεί σε υψηλότερη απόδοση της ομάδας.
Είναι πιθανό, λέει ο Peterson, ένας συνεργάσιμος άνθρωπος στη δουλειά να ήταν πάντα χρήσιμος, απλώς να μην το παρατηρούσαμε, εν μέρει και για τον λόγο ότι για πολλά χρόνια δινόταν μεγάλη έμφαση στην ατομική επιτυχία στον χώρο εργασίας.
«Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις ένα ανταγωνιστικό άτομο και ένα συνεργάσιμο άτομο, το ανταγωνιστικό άτομο θα κερδίζει πάντα», λέει ο ερευνητής. Προσθέτει, όμως, ότι «ωστόσο, δύο συνεργάσιμοι άνθρωποι θα ξεπερνούν κάθε φορά δύο ανταγωνιστικούς ανθρώπους».
Το να είναι κανείς συνεργάσιμος μπορεί να εκτιμάται περισσότερο τώρα, επειδή οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο του σήμερα, όπως η αντιμετώπιση της επιστροφής στο γραφείο ή η δημιουργία νέων κριτηρίων πρόσληψης εργαζομένων, συχνά δεν έχουν μόνο μια σωστή απάντηση, τονίζει ο ερευνητής.
«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε μας υπενθυμίζει όλο και περισσότερο ότι το σύστημα των “αστέρων” δεν λειτουργεί πια, είπε χαρακτηριστικά.
Latest News
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.