Η πολυσυζητημένη Barbie είχε τις περισσότερες εισπράξεις για πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής από γυναίκα σκηνοθέτη στο αμερικανικό box office, ξεπερνώντας τις ταινίες υπερηρώων και τα αγαπητά από οικογένειες κινούμενα σχέδια—το τελευταίο ρεκόρ εισιτηρίων που κατέρριψε η σκηνοθετημένη από την Γκρέτα Γκέργουιγκ,  Barbie.

Τα βασικά

Η Barbie είχε ένα τεράστιο Σαββατοκύριακο πρώτης προβολής, κερδίζοντας 162 εκατομμύρια δολάρια και έγινε αμέσως μία από τις δέκα ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις της χρονιάς μέχρι στιγμής, παίρνοντας εύκολα τον τίτλο του επικερδέστερου Σαββατοκύριακου έναρξης του 2023. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο οι εισπράξεις ανήλθαν σε 93 εκατ. δολάρια

Η ταινία ξεπέρασε το Captain Marvel του 2019, το οποίο είχε στο παρελθόν το καλύτερο Σαββατοκύριακο έναρξης για ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα (συνσκηνοθετήθηκε από την Άννα Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ), κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Box Office Mojo.

Η Barbie είναι η μόνη σκηνοθετημένη από γυναίκα, ταινία στα 10 κορυφαία σαββατοκύριακα έναρξης που δεν συνδέεται με κάποιο μεγάλο franchise—αρκετές αποτελούν μέρος του Marvel Cinematic Universe ή του DC Extended Universe, ενώ άλλες είναι επεισόδια σε υπερπαραγωγές franchise όπως το Twilight ή το Frozen.

Το επίτευγμα της Γκέργουιγκ επαινέθηκε από άλλες γυναίκες σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της Νάνσι Μάιερς, η οποία επαίνεσε τον «θρίαμβο» της στο Instagram, δηλώνοντας ότι «έσπασε ρεκόρ πέρα από τη ‘γυάλινη οροφή’».

Η σκηνοθέτης Ράι Ρούσο-Γιανγκ επαίνεσε επίσης την Γκέργουιγκ στο Instagram, αποκαλώντας την επιτυχία της Barbie «φάρο ελπίδας» και επαίνεσε την ταινία ως «εξαιρετικά πρωτότυπη, φεμινιστική, γιγάντια σε έκταση και επιρροή».

10 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Barbie (2023), Γκρέτα Γκέργουιγκ: $162.022.044

Captain Marvel (2019), Άννα Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ: $153.433.423

Frozen II (2019), Τζένιφερ Λι και Κρις Μπακ: $130.263.358

Wonder Woman (2017), Πάτι Τζένκινς: $103.251.471

The Matrix Reloaded (2003), Λάνα και Λίλι Βατσόφσκι: $91.774.413

Fifty Shades of Grey (2015), Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον: $85.171.450

Black Widow (2021), Κέιτ Σόρτλαντ: $80.366.312

Eternals (2021), Κλόε Ζάο: $71.297.219

Twilight (2008), Κάθριν Χάρντουικ: $69.637.740

Pitch Perfect 2 (2015), Ελίζαμπεθ Μπανκς: $69.216.890

Κάτι το πρωτοφανές

Από τα 200 μεγαλύτερα Σαββατοκύριακα πρώτης προβολής στο αμερικανικό box office, σύμφωνα με το Box Office Mojo, μόλις 11 σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες – και τρεις από αυτές τις ταινίες, το Captain Marvel, το Frozen II και το Brave, σκηνοθέτησαν από κοινού με άνδρα. Επτά από αυτές τις ταινίες σκηνοθέτησαν αποκλειστικά από γυναίκες, ενώ η άλλη ταινία, το The Matrix Reloaded, σκηνοθετήθηκε από κοινού από τις αδερφές Βατσόφσκι.

Εννιαψήφιος προϋπολογισμός

Με την Barbie, η Γκέργουιγκ ήταν από τις λίγες γυναίκες που σκηνοθέτησαν ταινία με εννιαψήφιο προϋπολογισμό. Η παραγωγή της ταινίας φέρεται να κόστισε περίπου 128 εκατομμύρια δολάρια. Οι άλλες σόλο γυναίκες σκηνοθέτες που έχουν σκηνοθετήσει μια ταινία με τιμή άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνουν τις Κλόε Ζάο (Eternals), Πάτι Τζένκινς (Wonder Woman), Νίκι Κάρο (Mulan), Κέιτ Σόρτλαντ (Black Widow) και Άβα ΝτουΒερνέι (A Wrinkle in Time), ανέφερε το Variety.

Πως έφτασε στην κορυφή

Η Barbie υπερέβη τις προσδοκίες του box office: Εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα της, το Deadline προέβλεψε Σαββατοκύριακο πρώτης προβολής με εισπράξεις  ύψους τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά από αυτά που κατέληξε να εισπράτει η Barbie. Μεγάλο μέρος της διαφημιστικής εκστρατείας για την ταινία προήλθε από τη φιλική της αντιπαλότητα με το Oppenheimer, το τρίωρο δράμα του Κρίστοφερ Νόλαν, το οποίο επίσης ξεπέρασε εύκολα τις προσδοκίες του box office και άνοιξε με $82 εκατομμύρια. Οι θεατές έκαναν διαδικτυακά αστεία για το «Barbenheimer», κοροϊδεύοντας πόσο διαφορετικές είναι οι ταινίες και σχεδίαζαν να παρακολουθήσουν και τις δύο, διαδοχικά μάλιστα. Και οι δύο ταινίες υποβοηθήθηκαν από θετικότατες κριτικές – η Barbie έχει βαθμολογία 90% στο Rotten Tomatoes, ενώ το Oppenheimer έχει βαθμολογία 94%. Η Barbie προκάλεσε αντιδράσεις στους δεξιούς ειδήμονες για τα φεμινιστικά της θέματα, αν και κριτικοί όπως ο Ben Shapiro έγιναν επίσης αντικείμενο κοροϊδίας στο διαδίκτυο για το βίντεο του διάρκειας 43 λεπτών που καταδίκαζε την ταινία καίγοντας κούκλες Barbie.

Το ρεκόρ

$357.115.007. Τόσα εισέπραξε το Avengers: Endgame, σε σκηνοθεσία Άντονι και Τζο Ρούσο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του 2019, καθιστώντας το πιο επικερδές Σαββατοκύριακο έναρξης όλων των εποχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
Η παρθένα παραλία στους Αντίπαξους που το Maestro ανέδειξε ως την 5η καλύτερη στον κόσμο
Plus |

Η παρθένα παραλία στους Αντίπαξους που το Maestro ανέδειξε ως την 5η καλύτερη στον κόσμο

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν του Maestro, την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40 στο MEGA, μια ακόμη είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της σειράς και στον τουρισμό.