Σε αγώνα δρόμου για την προσέλκυση κεφαλαίων από τους θεσμικούς επενδυτές επιδίδονται οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, οι επενδυτές είναι πιο εγκρατείς εξαιτίας της αστάθειας που χαρακτηρίζει τις αγορές ενώ παράλληλα έχουν στραφεί στους καταθετικούς λογαριασμούς που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις εδώ και χρόνια.

Αμοιβαία κεφάλαια: Στροφή των επενδυτών – Σε υψηλό 15 ετών το ενεργητικό

Θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα κληροδοτήματα και τα ιδρύματα διαθέτουν δισεκατομμύρια σε κεφάλαια και ευθύνονται για την πλειονότητα των τοποθετήσεων στους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Τα κεφάλαια που διακρατούνται στους λογαριασμούς των θεσμικών επενδυτών που τοποθετούνται στις χρηματαγορές των ΗΠΑ ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 3,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Investment Company Institute, ένα ποσό που έχει ανεβαίνει σταθερά φέτος, παρόλο που τα χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη.

Τι λένε οι διαχειριστές

«Υπάρχει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στην άκρη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ρομπ Σαρπς, διευθύνων σύμβουλος 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην T Rowe Price που έχει υπό τη διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα τις ΗΠΑ κατέγραψε το ποσό των 20 δισ. δολαρίων  σε καθαρές εκροές και όπως σημείωσε δεν αναμένει ότι οι ροές θα γίνουν ξανά θετικές μέχρι το 2025.

Η Federal Reserve προχώρησε στον πιο ταχύ κύκλο αύξησης των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας τους καταθετικούς λογαριασμούς πιο ελκυστικούς. Οι αποδόσεις στα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια κυμαίνονται κατά μέσο όρο άνω του 5% και αυξάνονται γρήγορα, σύμφωνα με την Crane Data.

«Λαμβάνεις αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια που δεν έχουν εμφανισθεί εδώ και 15 χρόνια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζητούν μια ουσιαστική επιβράδυνση ή ύφεση στην οικονομία, η οποία δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες για τις πιστώσεις και τις μετοχές. Πιθανώς βιώνουμε το χειρότερο από όλα αυτή τη στιγμή. Οι επενδυτές περιμένουν την αλλαγή πορείας της Fed», επισημαίνει ο Σαρπς.

Οι θεσμικοί επενδυτές άντλησαν περισσότερα από 3 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο από την Alliance Bernstein, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 646 δισ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος Σεθ Μπερνστάιν, αναφέρει ότι «ο κόσμος κάθεται έξω» αφού η Fed στήριξε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και ενδέχεται να τα αυξήσει περαιτέρω. «Πληρώνεσαι για να περιμένεις», τονίζει.

Η άποψη των αναλυτών

Εντούτοις, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν. «Το σταθερό εισόδημα είναι ο επόμενος σταθμός καθώς οι επενδυτές αποφασίζουν να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο διάρκειας. Και το βλέπουμε ήδη αυτό», σύμφωνα με τον Άλεξ Μπλόστεϊν, αναλυτή της Goldman Sachs.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις ροές σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος είναι πιθανό να πάνε σε παθητικούς διαχειριστές και ETFs, υπογραμμίζει.

Από τη μεριά της η Τζένι Τζόνσον, διευθύνουσα σύμβουλος της διαχειρίστριας κεφαλαίων ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων Franklin Templeton, λαμβάνει υπόψη επίσης τον δισταγμό των θεσμικών επενδυτών. «Κοιτάξτε, μπορείτε να πληρώνεστε πολύ καλά και να κάθεστε σε βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια», υποστηρίζει.

Η Franklin που ειδικεύεται στο σταθερό εισόδημα, έχει βλέπει να αυξάνεται το ενδιαφέρον από πελάτες που μετακινούνται από τα μετρητά σε προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, όμως η πρόοδος είναι πιθανό να μετριαστεί από επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων.

Η εταιρεία κατέγραψε υποτονικές καθαρές εισροές ύψους 200 εκατ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο, κυρίως σε εναλλακτικές στρατηγικές όπως ακίνητα ή δευτερογενείς αγορές και τους λεγόμενους συνδυασμούς «πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων» σταθερού εισοδήματος, μετοχών και εναλλακτικών λύσεων.

Οι εισροές αντισταθμίστηκαν από τις καθαρές εκροές στο τμήμα «διαχείριση μετρητών» ύψους 7,3 δισ. δολαρίων.

«Είχαμε δει τους θεσμικούς πελάτες μας να αρχίζουν να φεύγουν από το βασικό σταθερό εισόδημα», υπογραμμίζει η Τζόνσον.

Τα επιτόκια

Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επέμεινε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά. «Όλοι περιμένουν μέχρι να φτάσει η κορύφωση, γιατί διαφορετικά είναι ρίσκο», συμπληρώνει.

Η αστάθεια της αγοράς πέρυσι έπρεπε να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους ενεργούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, έναντι των παθητικών.

Η από καιρό προσδοκώμενη επιστροφή στις εισροές στους ενεργούς διαχειριστές δεν έχει φτάσει, εν μέρει επειδή ένα ράλι σε έναν εξαιρετικά συγκεντρωμένο αριθμό μετοχών έχει καταστήσει δύσκολο για τα διαφοροποιημένα κεφάλαια να υπερβούν τις επιδόσεις των δεικτών αναφοράς. Η T Rowe Price είχε μια «βαθιά απογοητευτική» απόδοση πέρυσι στο αμοιβαίο κεφάλαιο μεγάλης κεφαλαιοποίησης, γεγονός που συνέβαλε στις εκροές.

Το επενδυτικό τοπίο έχει αλλάξει καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ανέτρεψαν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις αγορές μετοχών και κατέστησαν τα αμοιβαία κεφάλαια όχι μόνο βιώσιμα, αλλά και ελκυστικά για τους επενδυτές.

«Είναι μια στιγμή στο χρόνο. Μπορεί να διαρκέσει για λίγο. Όμως δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα. Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που είναι πιθανό να έχουν στα αμοιβαία κεφάλαια με την πάροδο του χρόνου», τονίζει ο Σαρπς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές