«Αll in» από τους traders στην αγορά μετοχών, καθώς ο σκεπτικισμός που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα έχει μετατραπεί σε αισιοδοξία.

Την ζήτηση για τα πάντα, από τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης μέχρι τις μετοχές-μνημεία, τροφοδοτούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία ευημερεί εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νικά τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κεντρικές Τράπεζες: Εφτασε το τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων; [γραφήματα]

S&P και Nasdaq οδηγούν το ράλι

Όλo αυτό το κλίμα αισιοδοξίας εκτόξευσε τον S&P 500 στα πρόθυρα της έκτης του ανόδου σε επτά μήνες και ώθησε τις μετοχές του Nasdaq σε ένα νέο ράλι. Το γεγονός αυτό αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για τους ταύρους – ακόμη και αν τους αφήνει ελάχιστα περιθώρια σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει» στην οικονομία ή τη νομισματική πολιτική.

«Βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο όπου οι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να δεσμεύσουν πλήρως κεφάλαια. Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει ύφεση είναι πλέον δύσκολο να αιτιολογηθεί», δήλωσε ο Peter Tchir, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Academy Securities.

«Χαρμόσυνα» νέα για την οικονομία

Τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να αψηφούν τις πτωτικές προβλέψεις – τα πάντα, από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις προσλήψεις, έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις. Οι εκθέσεις της Παρασκευής έδειξαν ότι ο δείκτης κόστους απασχόλησης είχε την πιο αργή άνοδο από το 2021 το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed σημείωσε τη μικρότερη αύξηση εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Μεγάλη έκθεση σε μετοχές

Τα καλά νέα για την οικονομία απορροφούν όλο και περισσότερους επενδυτές στα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και έχει ωθήσει τη θέση των μετοχών στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Οι επενδυτές έχουν σαφώς υπερτονισμένη έκθεση στις μετοχές, αφού αρνούνται επί μακρόν να μετακινηθούν, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Ταυτόχρονα, ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων αντιστάθμισης δείχνει χαμηλή ζήτηση για προστασία από την πτώση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου τόσο για το Invesco QQQ Trust Series 1 (QQQ) όσο και για το SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας ν δεκαετίας, σύμφωνα με την RBC Capital Markets. Επιπλέον, οι επενδυτές αγοράζουν περισσότερες μετοχές για να «ακολουθήσουν» το ράλι, ενώ ξοδεύουν λιγότερα για να προστατεύσουν τα κέρδη τους.

«Η αγορά απλά δεν είναι έτοιμη να αφήσει το θετικό αφήγημα. Η αντιστάθμιση κινδύνου είναι εξωφρενικά φθηνή», δήλωσε η Amy Wu Silverman, επικεφαλής στρατηγικής παραγώγων στην RBC Capital Markets.

Οι ανησυχίες

Παρόλα αυτά, όλη αυτή η αισιοδοξία φαίνεται σε κάποιους ανησυχητική, δεδομένου των κινδύνων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Οι αγορές έδειξαν την επιφυλακτικότητά τους στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν η προοπτική μιας ήπιας σύσφιγξης της πολιτικής στην Ιαπωνία έριξε τον S&P 500 περισσότερο από 1% ενδοσυνεδριακά, αν και η πτώση ανακόπηκε στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο Brent Schutte, επικεφαλής επενδύσεων στην Northwestern Mutual Wealth Management, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που λένε ότι το υπερβολικά αισιόδοξο κλίμα πρέπει να τερματιστεί. Πρόσφατα αναθεώρησε τη θέση του στις μετοχές από υπερεπενδεδυμένη σε ουδέτερη, ενώ μετακινήθηκε σε υπερεπενδεδυμένη στα ομόλογα, και ισχυρίζεται ότι μια ύφεση εξακολουθεί να είναι μέσα στη σφαίρα του πιθανού.

Η άλλη ανησυχία της ακραίας μετατόπισης είναι ότι οι αρνητικές εκπλήξεις μπορεί να έχουν υπέρμετρη επιρροή. Τον Μάρτιο, η τραπεζική αναταραχή προκάλεσε τη βύθιση των μετοχών και το ράλι των κρατικών ομολόγων. Ένας φόβος για ασθενή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανάληψη ενός παρόμοιου σκηνικού.

Αγορά ομολόγων

Στην αγορά κρατικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα έχουν επεκταθεί τα fast-money short στοιχήματα, με τα hedge funds συνολικά να ανεβάζουν τα πτωτικά στοιχήματα σε ιστορικά επίπεδα. Τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση έχουν ενισχύσει τις συνολικές βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων των ΗΠΑ από τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια μέτρηση των συνολικών καθαρών θέσεων που βασίζεται σε στοιχεία από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission).

Η δυναμική της αγοράς

Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να σταματήσει η δυναμική της αγοράς. Οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τους στόχους τους για τον S&P 500 και οι οικονομολόγοι έχουν μειώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις τους. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την οικονομία – όπως ο πληθωρισμός και η διαφαινόμενη ύφεση – έχουν πλέον εξασθενίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές