Η Gen Z δεν είναι η πιο εύκολη γενιά σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν ως «δύσκολη» στο χώρο εργασίας, μιας και αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις.

Πολλά άτομα από αυτήν την ομάδα δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν πρακτική άσκηση ή συνεργασίες όσο μαινόταν η πανδημία και μετά τη λήξη του συναγερμού παρατηρήθηκε ένας μεγάλος όγκος ανέργων αλλά και εντελώς άπειρων ατόμων. Αντί να προσλάβουν ένα νέο άτομο χωρίς εμπειρία και να τον εκπαιδεύσουν, οι εταιρείες προτίμησαν να επιλέξουν από μια λίστα εκατοντάδων έμπειρων ανθρώπων που ήταν άνεργοι και απελπισμένοι για δουλειά.

Από τα τέλη του 2022 έως τώρα, οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του πλάνου. Τα μέτρα που ελήφθησαν περιελάμβαναν την απόλυση προσωπικού, πολλοί από τους οποίους ήταν νεαροί ενήλικες που μόλις είχαν ξεκινήσει, και τη θέσπιση παγώματος προσλήψεων.

Έρευνα LinkedIn: Gen Zers και millennials θα παραιτούνταν από μια εταιρεία λόγω διαφωνίας με την κουλτούρα της

«Πώς μπορώ να αποκτήσω εμπειρία αν δεν με προσλάβει κανείς;»

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο LinkedIn, το Indeed και άλλους σχετικούς ιστότοπους και αναζητήσετε θέσεις εργασίας «εισαγωγικού επιπέδου», οι ευκαιρίες που αναφέρονται σε αυτήν την κατηγορία απαιτούν τρία έως πέντε χρόνια σχετικής εμπειρίας. Ετσι η Gen Z βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δύσκολη θέση: «Πώς μπορώ να βρω μια δουλειά που απαιτεί εμπειρία όταν κανείς δεν θα με προσλάβει για να μου δώσει την εμπειρία;».

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να «παλεύουν» με μια αβέβαιη οικονομία, τις απολύσεις και την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο, αντιμετωπίζουν ακόμη μια πρόκληση: να ανακαλύψουν πώς να διαχειριστούν τους νέους εργαζομένους της Gen Z.

Μέχρι το 2025, η Gen Z θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ωστόσο, η προσέλκυση, η διαχείριση και η διατήρηση αυτών των νεότερων εργαζομένων θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις

Ενώ αυτή η γενιά έχει καλές τεχνολογικές δεξιότητες, οι οργανισμοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια έλλειψη άλλων ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για να είναι επιτυχείς. «Οι νέοι εργαζόμενοι της Gen Z είναι ψηφιακοί ιθαγενείς και επικοινωνούσαν πάντα στο διαδίκτυο, επομένως οι διαπροσωπικές τους δεξιότητες πάσχουν», ανέφερε η Tara Salinas, καθηγήτρια επιχειρηματικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. «Δέχθηκαν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της Covid-19 που άλλαξε τον τρόπο που χρειαζόμαστε να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους στο χώρο εργασίας».

Οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά τη συνεργασία με τη Gen Z και τεχνολογικά εργαλεία όπως το ChatGPT και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να το επιτύχουν. Τα προγράμματα καθοδήγησης και η οργανωτική κουλτούρα είναι επίσης σημαντικά.

Η Gen Z μπορεί να είναι η πρώτη γενιά που εισήλθε στο εργατικό δυναμικό με εγγενείς ψηφιακές δεξιότητες, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό είναι εις βάρος της προσωπικής επικοινωνίας και της διαπροσωπικής δυναμικής .Για να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτούς τους εργαζομένους και να τους προετοιμάσουν με επιτυχία, οι εταιρείες πρέπει να δώσουν βάση στις δεξιότητές τους. Σε αντάλλαγμα, η Gen Z μπορεί να παρέχει στις εταιρείες απαραίτητες γνώσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νεότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. «Οι εταιρείες χάνουν μια φοβερή ευκαιρία εάν δεν αξιοποιήσουν τις δεξιότητες που έχει αυτή η γενιά».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενοι της γενιάς Gen Z έχουν ήδη κακή φήμη στο γραφείο. Σχετική έρευνα που έγινε σε 1.300 διευθυντές, αναφέρει πως τρεις στους τέσσερις συμφωνούν ότι η Gen Z είναι πιο δύσκολο να συνεργαστεί με άλλες γενιές – σε τέτοιο βαθμό που το 65% των εργοδοτών δήλωσε ότι πρέπει να τους απολύει πιο συχνά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive