Στην Ουάσιγκτον έφτασε κατά τις 22.00 (ώρα Ελλάδα) ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, για να κατευθυνθεί στο Δικαστήριο, το οποίο -κατά ειρωνεία- βρίσκεται μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Καπιτώλιο, στο οποίο είχαν εισβάλει το 2021 εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Τραμπ μετά την ήττα του στις κάλπες.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να απαντήσει στις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε «παράνομα μέσα» σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 και να διατηρήσει την εξουσία.

Το ασφαλέστερο σημάδι ότι ο Τραμπ επέστρεψε

«Τώρα πηγαίνω στην Ουάσιγκτον, DC για να με συλλάβουν επειδή αμφισβήτησα μια διεφθαρμένη, νοθευμένη και κλεμμένη εκλογή», έγραψε ο Τραμπ σε μια γενική ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social λίγο μετά το μεσημέρι.

Το κατηγορητήριο

To Ομοσπονδιακό δικαστήριο αφού άκουσε τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε ο «διώκτης» του Τραμπ, εισαγγελέας Jack Smith, ενέκρινε ένα ιστορικό 45σελιδο κατηγορητήριο την Τρίτη που κατηγορεί τον Τραμπ για τέσσερις κατηγορίες κακουργημάτων: συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και συνωμοσία ενάντια στο δικαίωμα της ψήφου και συνωμοσία της καταμέτρησης των ψήφων και κατά των δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στόχος του Τραμπ ήταν να παραμείνει στην εξουσία.

«Κάθε μία από αυτές τις συνωμοσίες -που βασιζόταν στην εκτεταμένη δυσπιστία που δημιουργούσε ο κατηγορούμενος μέσω διάχυτων και αποσταθεροποιητικών ψεμάτων σχετικά με την εκλογική νοθεία- στόχευε μια βασική λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ: τη διαδικασία συλλογής, καταμέτρησης και πιστοποίησης των αποτελεσμάτων του προεδρικές εκλογές», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ήδη πριν φθάσει στο δικαστικό μέγαρο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ειδησεογραφικών οργανισμών.

Επί της διαδικασίας, δεν επιτρέπονται κάμερες στην αίθουσα του δικαστηρίου

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή γύρω από το δικαστικό μέγαρο ενόψει της εμφάνισης και των πιθανών διαμαρτυριών από υποστηρικτές και επικριτές του πολωμένου πρώην προέδρου.

Ο εκπρόσωπος της Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Anthony Guglielmi δήλωσε σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη ότι η υπηρεσία του «συνεργάζεται στενά με το Μητροπολιτικό Τμήμα, την Υπηρεσία Στρατιωτών των ΗΠΑ, την Αστυνομία Καπιτώλιο των ΗΠΑ και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας για να διασφαλίσει τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τους πρώην Πρόεδρο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις διαταραχές στην κανονική δικαστική διαδικασία».

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Στρατιωτών δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ θα ληφθεί ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα ως μέρος της διαδικασίας κράτησης, αλλά δεν θα ληφθεί κανένα στιγμιότυπο. Οι αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν μια υπάρχουσα φωτογραφία του πολυφωτογραφημένου πρώην προέδρου ως φωτογραφία κράτησης.

«Πολιτικά υποκινούμενη ατζέντα»

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Τραμπ θα κατηγορηθεί για ποινικές κατηγορίες και η τρίτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος θα αντιμετωπίσει κατηγορίες.

Ο Τραμπ έχει καταγγείλει την έρευνα του Σμιθ ως πολιτικά υποκινούμενη και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, γι’ αυτό και αναμένεται να δηλώσει αθώος.

Αυτή είναι η τρίτη δίκη του Τραμπ για ποινικές κατηγορίες μέσα σε τέσσερις μήνες. Τον Απρίλιο, του επιβλήθηκε κράτηση και του υποβλήθηκε σε επεξεργασία στη Νέα Υόρκη για πολιτειακές κατηγορίες που αφορούσαν υποτιθέμενη πληρωμή «χαμηλών χρημάτων» σε αστέρι ταινιών ενηλίκων το 2016.

Τον Ιούνιο, εμφανίστηκε στο δικαστήριο στο Μαϊάμι για να αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές κατηγορίες στην παράλληλη έρευνα του Smith, περί της διαχείρισης των διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων στο θέρετρό του στο Mar-a-Lago. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι επί του παρόντος ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία και υποστηρίζει ότι ο Σμιθ εμπλέκεται σε «εκλογική παρέμβαση» ασκώντας ποινικές κατηγορίες εναντίον του ενώ επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση που άσκησε ο Smith εναντίον του Τραμπ μέσα σε δύο μήνες. Τον Ιούνιο, ο Σμιθ άσκησε κατηγορητήριο 37 εναντίον του Τραμπ στη Φλόριντα με κατηγορίες για κακή διαχείριση πληροφοριών εθνικής ασφάλειας και παρεμπόδιση. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος σε αυτή την υπόθεση, την οποία έχει χαρακτηρίσει «φάρσα των κουτιών». Ο Τραμπ χτυπήθηκε με επιπλέον κατηγορίες στην υπόθεση την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τραμπ οδηγήθηκε επίσης στο ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο, όπου δήλωσε αθώος για 34 κακούργημα για παραποίηση αρχείων που σχετίζονται με τον φερόμενο ρόλο του σε ύποπτες πληρωμές χρημάτων προς το τέλος της προεδρικής εκστρατείας του το 2016.

Ο Τραμπ δημοσίευσε, όπως φαινόταν, ένα χλευαστικό μήνυμα στον Γουίλις στο Truth Social την Πέμπτη. «Χρειάζομαι ένα ακόμη κατηγορητήριο για να εξασφαλίσω την εκλογή μου!» έλεγε η ανάρτηση.

Με πληροφορίες από NBCnews, ABCnews

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα