Σε contango, ένα μοτίβο κατά το οποίο οι τιμές σποτ διαπραγματεύονται πιο υψηλά έναντι των μελλοντικών συμβολαίων έχει πέσει η αγορά αλουμινίου, γεγονός που υποδηλώνει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στην αγορά.

Ειδικότερα, οι σποτ τιμές του αλουμινίου διαπραγματεύονται με τη μεγαλύτερη έκπτωση έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς η ασθενής ζήτηση για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά εμπορεύματα αναζωπυρώνει τους φόβους για πλημμύρισμα της αγοράς με το… «ανεπιθύμητο» ρωσικό μέταλλο.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η αγορά αλουμινίου δέχεται πιέσεις από την απότομη κάμψη της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της προσφοράς από την κορυφαία παραγωγό Κίνα και τα υψηλά επιτόκια που καθιστούν πιο ακριβό για τους εμπόρους να διατηρούν αποθεμάτων.

Αλουμίνιο: Πιέσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Η εικόνα της αγορά καταδεικνύει ότι έμποροι και τα στελέχη των επιχειρήσεων προετοιμάζονται για πλεονάζοντα αποθέματα που αναμένεται να βγουν στην αγορά – μια κατάσταση που γίνεται πιο περίπλοκη επειδή μεγάλο μέρος του μετάλλου που συσσωρεύεται στις αποθήκες είναι ρωσικό, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της «αυτοκυρώσεων» από καταναλωτές και τράπεζες στην ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα συμβόλαια spot αλουμινίου αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύθηκαν με έκπτωση 54,50 δολαρίων έναντι αυτών μελλοντικής εκπλήρωσης τριών μηνών στο LME. Πρόκεται για το μεγαλύτερο discount από το 2008.

Προβληματισμός

Η ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Norsk Hydro ASA δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πτώση της κατανάλωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω της ύφεσης στις παγκόσμιες κατασκευαστικές αγορές. Οι πωλήσεις διέλασης αλουμινίου – που χρησιμοποιούνται από τους κλάδους αυτοκινήτων και κατασκευών – μειώθηκαν κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η εικόνα το contango αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη αδυναμία στις κατασκευές και τη μεταποιητική ζήτηση για ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά προϊόντα στον κόσμο. Για το ίδιο το LME, φωτίζει επίσης μια νέα πτυχή για το πώς αντιμετωπίζει η αγορά το ρωσικό μέταλλο, αφού το χρηματιστήριο πέρυσι αποφάσισε να μην απαγορεύσει τις προμήθειες του.

Συνήθως στην αγορά αλουμινίου, οι τράπεζες και οι εμπορικοί οίκοι ανταποκρίνονται σε μεγάλα contango αγοράζοντας μέταλλο για να πουλήσουν με κέρδος σε μεταγενέστερη ημερομηνία έναντι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε υψηλότερες τιμές. Αυτές οι συμφωνίες χρηματοδότησης έγιναν ιδιαίτερα ελκυστικές όταν η ζήτηση αποδυναμώθηκε και το κόστος δανεισμού μειώθηκε μετά την οικονομική κρίση, αλλά η άνοδος των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια σημαίνει ότι οι σημερινοί έμποροι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα contango για να καλύψουν το κόστος τους.

Όμως, ενώ η τελευταία αποκάλυψη των spreads σημαίνει ότι η στρατηγική συναλλαγών μόλις αρχίζει να γίνεται ξανά επικερδής, οι μεγάλοι όγκοι ρωσικού μετάλλου στο σύστημα κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις για την αγορά ρωσικού μετάλλου, αλλά ορισμένοι καταναλωτές και τράπεζες το αποφεύγουν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μεγάλοι όγκοι ρωσικών αποθεμάτων μεταφέρθηκαν σε αποθήκες LME και μέχρι τα τέλη Ιουλίου περίπου το 80% του αποθέματος LME ήταν ρωσικής προέλευσης, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου την Πέμπτη.

Κυρώσεις στη Ρωσία

Οι αυστηρότερες συνθήκες της αγοράς και οι χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου φαίνεται ότι ανανέωσαν τις εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό αλουμίνιο. Σύμφωνα με το Reuters, η Norsk Hydro έστειλε πρόσφατα επιστολή στο LME καλώντας το χρηματιστήριο να επανεξετάσει τη θέση του σχετικά με την αποδοχή αλουμινίου ρωσικής προέλευσης.

Πράγματι, το ρωσικό αλουμίνιο αποτελούσε το 80% των αποθεμάτων LME τον Ιούνιο. Αυτή ήταν μια σημαντική αύξηση από το περίπου 18% που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τη Norsk Hydro, το ρωσικό commodity έχει έκπτωση περίπου 100-300 $/mt σε σχέση με υλικό που προέρχεται από αλλού. Σαφώς, αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να επιβαρύνει την τιμολόγηση του LME εν μέσω της τρέχουσας κυριαρχίας του ρωσικού αλουμινίου στις αποθήκες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Κίνα στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική προσφορά.

Μάλιστα, οι εισαγωγές αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 10,7% κατά το πρώτο εξάμηνο, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τη Ρωσία. Μένει ακόμα να δούμε αν αυτό θα επηρεάσει τις τιμές του αλουμινίου μακροπρόθεσμα.

Καθώς η δυναμικότητα επιστρέφει στην Κίνα, τίθεται το ερώτημα εάν η χώρα μπορεί να διατηρήσει τέτοιους όγκους εισαγωγών εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης. Εάν όχι, η πιθανή συνέπεια θα μπορούσε να είναι περισσότερες παραδόσεις ρωσικού αλουμινίου σε αποθήκες LME.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities