«Ήξεις αφήξεις» είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν για το ποιες θα είναι οι επόμενες νομισματικές κινήσεις της Federal Reserve και πώς θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα αντιφατικά αυτά στοιχεία αποτυπώθηκαν την Παρασκευή στα χρηματιστηριακά ταμπλό, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις και τις αποδόσεις των ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ανεβαίνουν, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, απότομη προσγείωση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο γύρισε στα επίπεδα τιμών του Ιουλίου.

Μία ημέρα μετά από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε περισσότερο από το προβλεπόμενο, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Την Πέμπτη, οι κύριοι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν οριακές μεταβολές, διαγράφοντας τα περισσότερα από τα αρχικά κέρδη.

Νευρικότητα επικράτησε και σήμερα Παρασκευή στην αμερικανική κεφαλαιαγορά: ο τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq Composite έκλεισε την Παρασκευή με πτώση και σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά μέσα στο 2023. Ειδικότερα, υποχώρησε κατά 0,54% στις 13.647,20 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 4,52 μονάδες ή 0,10%, κλείνοντας στις 4.464,31 μονάδες, ενώ δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 105,52 μονάδων, ή 0,30%, στις 35.281,67 μονάδες.

Επανεκτιμώντας τα στοιχεία

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια επανεκτίμηση του πληθωρισμού με τους επενδυτές να κοιτάζουν πιο κάτω. Ο αποπληθωρισμός ήταν πολύ γρήγορος τους τελευταίους μήνες σε ανώτατο επίπεδο» σχολίασε στο Reuters ο Πολ Κρίστοφερ, επικεφαλής παγκόσμιων επενδύσεων της Wells Fargo Investment Institute στο Σεντ Λούις, υπογραμμίζοντας ότι η τάση φαίνεται να αλλάζει.

Τα στοιχεία της Παρασκευής υποδηλώνουν ότι η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και «βάζει στο τραπέζι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων για φέτος», υποστήριξε ο Κρίστοφερ.

Πτώση στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,09%, με τους ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους της τεχνολογίας και των ακινήτων να παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα διαγράφοντας σχεδόν 2,1% ο καθένας. Σε επίπεδο εβδομάδας ο STOXX παρέμεινε αμετάβλητος.

Οι βασικοί κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά, με αυτόν των πρώτων υλών να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 1,7%, που είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων επτά ετών, καθώς οι τιμές των μετάλλων δέχθηκαν πιέσεις μετά τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας που τροφοδότησαν ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων στον κόσμο.

Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια υποχώρησαν, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 1,24%, τον DAX στη Φρανκφούρτη 1,03%, τον CAC 40 στο Παρίσι 1,26% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο 1,05%.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (.MSCIEF) σημείωσαν πτώση 1,10%. Νωρίτερα οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλό ενός μηνός και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας (.MIAPJ0000PUS) έκλεισε 1,13% χαμηλότερα.

Απότομη προσγείωση στο ΧΑ

Με τις ρευστοποιήσεις να ανεβάζουν ταχύτητα το  ελληνικό χρηματιστήριο υπέστη βαριές απώλειες, οι οποίες του στοίχισαν τις 1.300 μονάδες, ένα επίπεδο που έδειχνε ότι μπορούσε να το διαχειριστεί. Ο γενικός δείκτης απώλεσε 2,01% κατρακυλώντας στις 1.286,86 μονάδες, με ένα τζίρο όμως που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα 103,7 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 2+1 καταλύτες μετά την επενδυτική βαθμίδα

Πλέον -όπως έγραψε στον ot.gr και ο Αντικριστής-, ο  ΓΔ αρχίζει και ξαναβλέπει κρίσιμες στηρίξεις, όπως οι 1.280 μονάδες, τις οποίες σχεδόν άγγιξε σήμερα, καθώς το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 1.281,88 μονάδες.

Στο επίκεντρο της σημερινής δίνης, οι μετοχές των τραπεζών (Εθνική -4,04%, Τράπεζα Πειραιώς -2,77%, Alpha Bank -2,98%, Eurobank -1,71%), οι ενεργειακές (Τέρνα Ενεργειακή -4,71%, ΔΕΗ -3,32%) και του Ελλάκτωρα (-4,65%).

Συμβολή στο σημερινό αρνητικό κλίμα είχε η έκθεση της Barclays, η οποία «προσγείωσε» την ελληνική οικονομία από το «σύννεφο» της αναβάθμισή της, καθώς όπως υποστηρίζει είναι πολύ κοντά η επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης