Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη αμερικανική κεφαλαιαγορά προς το τέλος της συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτης να μην μπορούν να κρατήσουν τα αρχικά κέρδη.

H αρχική αισιοδοξία που πυροδότησαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδωσε τη θέση της σε μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και για το εάν οι μετοχές έχουν ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

Ειδικότερα ο δείκτης S&P έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03% στις 4.468,91 μονάδες, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,15% % στις 35.175,75 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε στις 13.737 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,12%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης, οι τρεις δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 1% καθώς οι έμποροι στοιχημάτιζαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματήσει την περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη το 2023 και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους.

ΗΠΑ: Άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο, στο 3,2%

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα ανέβηκε στο 3,2% συγκρινόμενος με τον Ιούλιο του 2022, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,2%, όσο ήταν η μηνιαία του μεταβολή και ένα μήνα νωρίτερα, ρυθμός σύμφωνος με τις προβλέψεις.

Την ίδια ακριβώς εικόνα σε μηνιαία βάση παρουσιάζει και ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς κατέγραψε ποσοστό ανόδου 0,2%, από 0,2% τον Ιούνιο (όσο ανέμεναν και οι αναλυτές).

Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε οριακή υποχώρηση τον Ιούλιο στο 4,7%, από 4,8% τον Ιούλιο του 2022, οριακά επίσης χαμηλότερα των προβλέψεων για παραμονή του στο 4,8%.

«Συνολικά, η σημερινή άνοδος βασίζεται στις προσδοκίες της αγοράς για μια πιθανή ομαλή προσγείωση», δήλωσε η Μισέλ Κάλβερ, της Global X, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία είναι επίσης «ενθαρρυντικά» για την Federal Reserve.

«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν τον Ιούλιο, αν και το ποσοστό σε ετήσια βάση είναι λίγο χαμηλότερο από το αναμενόμενο», αναφέρει ο Νιλ Μπάιρελ, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton Investors.

«Τα στοιχειά του Αυγούστου θα δημοσιευτούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σε αυτήν την ανάγνωση που να υποδηλώνει ότι θα κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διατήρηση των επιτοκίων ακριβώς εκεί που είναι», συμπληρώνει.

Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει

Ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Wealth Management, είπε ότι η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των  πληθωριστικών πιέσεων είχαν ήδη τιμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Υπάρχουν αρκετοί δείκτες εκεί έξω παγκοσμίως για να δείξουν ότι, ενώ ο αριθμός ΔΤΚ ήταν καλός, η αγορά τον έχει ήδη προεξοφλήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, του αντίκτυπου των τραπεζών που αποσύρονται από τον δανεισμό και πώς οι κινήσεις των επιτοκίων που έχει ήδη λάβει η Fed θα τροφοδοτήσουν την οικονομία.

Η μακροπρόθεσμη επιφυλακτικότητα αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις της προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, η οποία είπε ότι ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να αισθανθεί άνετα ότι η κεντρική τράπεζα έκανε αρκετά.

Ο Αύγουστος είναι επίσης κι ένας μήνα «παραδοσιακής ηρεμίας» στις αγορές με υποτονικούς όγκους, καθώς πολλοί επενδυτές να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Τυχόν κέρδη στις τιμές των μετοχών προσφέρουν μια ευκαιρία για ανάληψη κερδών, μετά από πέντε μήνες προόδου στον S&P 500 και στον Nasdaq Composite λόγω της ισχυρής ανάπτυξης των μεγάλων μετοχών τεχνολογίας.

Περαιτέρω αυξήσεις σε αυτές τις megacaps έχουν περιοριστεί καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς ανέβηκε ξανά πάνω από το 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street