Η απόφαση της Scope Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (IG) την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνει τη χώρα ακόμα πιο κοντά στην απόκτηση επενδυτική βαθμίδας και από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης,  αναφέρει η βρετανική τράπεζα Barclays σε τελευταία της έκθεση, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους

Το πρώτο ραντεβού της Ελλάδας με τους διεθνείς οίκους είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν η DBRS με τρέχουσα αξιολόγηση BB (high), και σταθερές προοπτικές θα επανεξετάσει τη χώρα. Ακολουθεί η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου με αξιολόγηση Ba3 (τρεις βαθμίδες κάτω από την IG)  και θετικές προοπτικές, η S&P στις 20 Οκτωβρίου με αξιολόγηση BB+, και θετικές προοπτικές και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου με BB+, και σταθερές προοπτικές.

Η «ζωή» στο ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα: Οι 2+1 καταλύτες

Επισημαίνεται ότι οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για τις αγορές, με δεδομένο ότι οι εν λόγω οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αλλά και μαζί με τη Moody’s πολύ αποτελούν σημαντικούς δείκτες αναφοράς για τους διαχειριστές ομολόγων.

Πιθανή αλλά όχι δεδομένη

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αν και είναι πιθανή δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σημειώνει μάλιστα ότι, στις 20 Οκτωβρίου το θετικό outlook της S&P θα έχει ισχύσει μόλις για έξι μήνες, ενώ συνήθως οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν ένα έτος ή περισσότερο μετά τη θετική προοπτική, πριν ξεκινήσουν μια αναβάθμιση.

Πάντως, στην έκθεσή της η βρετανική τράπεζα υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που είναι φιλικό προς τις αγορές, αυξάνουν την πιθανότητα αναβαθμίσεων στις επικείμενες αξιολογήσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ αξιολογήσεων και περιθωρίων στην αγορά EGB, εκτιμούμε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περιθώρια συμπίεσης των 10ετών ομολόγων Ελλάδας-Πορτογαλίας έως και περίπου 30-40 μ.β., που πιθανόν να υποστηρίζεται στην πράξη από την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες IG και τις επακόλουθες αγορές ελληνικών ομολόγων, τόσο από επενδυτές που ακολουθούν δείκτες ομολόγων, όσο και από επενδυτές που επιδιώκουν να προβλέψουν αυτές τις αγορές», εξηγεί η τράπεζα. Και καταλήγει λέγοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω συμπίεση των ελληνικών spreads, παρά το πρόσφατο σκέλος της σύσφιγξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους