Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα τις πολλαπλές πυρκαγιές, που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, ειδικά το τελευταίο 24ωρο, εν μέσω των καιρικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη η Κύπρος και η Ρουμανία έχουν ανταποκριθεί και τις επόμενες ώρες αναμένονται δύο κυπριακά αεροσκάφη air tractor ενώ το βράδυ θα φτάσουν στη χώρα και 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, που θα ενισχύσουν το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία, Εύβοια και της Ροδόπη.

Στην Αλεξανδρούπολη το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο μαίνεται βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα.

Στην αγροτική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, «στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα ζήτησε βοήθεια από άντρες της πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άντρα, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε κτηνοτροφική μονάδα. Διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Οι πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν έναν άνδρα περίπου 80 ετών. Η αίτια θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση».

Όσον αφορά την Εύβοια, η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτη Ηλία Ψαχνών και Αρτάκης. «Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Επίσης, πυρκαγιά μαίνεται στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης, όπου επιχειρούν 6 οχήματα, 15 πυροσβέστες και 3 αεροσκάφη.

Έκκληση για τις επόμενες ώρες

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, καθώς η ακραία κατάσταση που βιώνουμε θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι θα φτάσουν 8 και 9 μποφόρ. Σύμφωνα και με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο μηχανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού στις περιοχές Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κορινθία», είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Τηρούμε πιστά τις οδηγίες των δημόσιων αρχών και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα