Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη, καθώς οι αγορές «ζύγισαν» τους ασθενείς δείκτες ζήτησης από την Κίνα που είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας, αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 13 σεντς, ή 0,2%, στα 84,16 δολάρια το βαρέλι έως τις 03:05, ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό WTI ήταν στα 79,82 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 18 σεντς ή 0,2%.

Ιράν: Στην σκακιέρα του ΟΠΕΚ+ και των ΗΠΑ

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έχασαν περίπου 0,5% την Τρίτη.

Οι αγορές περιμένουν τα πρώτα σημάδια όσον αφορά στις προοπτικές για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα συναντηθούν στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου τους αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Οι επενδυτές διστάζουν να λάβουν μεγάλες αποφάσεις πριν από το συμπόσιο του Jackson Hole, καθώς θέλουν να βρουν στοιχεία για το επόμενο βήμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

«Οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια και η υποτονική ζήτηση στην Κίνα αναμένεται να αντισταθμίσουν τη σύσφιγξη της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ βραχυπρόθεσμα».

Προβληματίζει η Κίνα

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Η αδύναμη ανάπτυξή της έχει απογοητεύσει τις αγορές, καθώς τα υποσχεθέντα μέτρα τόνωσης ήταν κατώτερα των προσδοκιών, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης από την αναμενόμενη περικοπής σε βασικό δείκτη αναφοράς δανεισμού τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της προσφοράς, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε εθελοντικά να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd.

Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, (OPEC+), για τον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου και τη στήριξη των τιμών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού συνέχισαν να μειώνονται, υποχωρώντας κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση, κατά 2,9 εκατομμυρίων βαρελιών, σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Μετά τη μαζική άντληση των 6,2 εκατομμυρίων βαρελιών μια εβδομάδα νωρίτερα, οι συνολικές συνθήκες προμήθειας εξακολουθούν να κλίνουν σε πιο στενό άκρο», δήλωσε ο Jun Rong Yeap, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities