Πρόθυμο να ανταλλάξει περιουσιακά στοιχεία δυτικών επενδυτών που έχουν «παγώσει» εντός Ρωσίας με ορισμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία εμφανίζεται το Κρεμλίνο.

Ουκρανία: Γιατί δεν μπορεί πλέον να νικήσει τη Ρωσία

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα προσφέρεται να δώσει στους ενδιαφερόμενους δυτικούς επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών που έχουν παγώσει στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα δικά τους κεφάλαια που βρίσκονται σε λογαριασμούς περιορισμένης πρόσβασης στη Ρωσία και δεν μπορούν να δαπανηθούν εκτός της χώρας.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι δεν γνώριζαν την πρόταση και ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων.

Τι ετοιμάζεται να προτείνει η Μόσχα

Η προτεινόμενη συμφωνία αποσκοπεί στην απεμπλοκή 100 δισ. ρουβλίων (1,1 δισ. δολαρίων), που ανήκουν κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές, από το σύνολο των 1,5 δισ. ρουβλίων που κατέχουν οι Ρώσοι στη Δύση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov στον Πούτιν την Τρίτη.

Η προσφορά της Μόσχας θα αποζημιώσει τους μικροεπενδυτές για τις επενδύσεις τους σε δυτικούς τίτλους που έχουν παγώσει στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων και έχουν εγκλωβιστεί σε οίκους διακανονισμού, όπως η Euroclear με έδρα το Βέλγιο – ενώ θα επιτρέψει σε ορισμένες δυτικές εταιρείες να ανακτήσουν τα εγκλωβισμένα κεφάλαια από τη Ρωσία, σύμφωνα με άτομο που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη ανταλλαγή, η οποία, σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ και την κεντρική τράπεζα, θα περιγραφεί σε διάταγμα που θα υπογράψει ο Πούτιν.

Η ανταλλαγή θα είναι «εθελοντική», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, που φαίνεται να αποκλείει πιθανή απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η Δύση για την αποζημίωση των Ρώσων επενδυτών, ενώ ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων θα είναι «περιορισμένος».

Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας χαλάρωσε επίσης τους περιορισμούς στα εταιρικά μερίσματα των δυτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα τους επιτρέπεται να αποσύρουν ποσά που αντιστοιχούν στις επενδύσεις τους στην παραγωγή και την τεχνολογία των ρωσικών θυγατρικών τους.

Πώς θα απαντήσει η Δύση;

Πάντως, όπως σημειώνουν οι FT, οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα περιπλακεί από τις νομικές δυσκολίες και τις δυσκολίες συμμόρφωσης των δυτικών επενδυτών στη διάθεση των περιουσιακών τους στοιχείων στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για οποιαδήποτε πιθανή ανταλλαγή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσαν τέσσερις ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους FT. Ένας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι βλέπουν μικρή πιθανότητα να πραγματοποιηθούν λεπτομερείς συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία στο εγγύς μέλλον.

Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα δυτικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Ρωσία και των οποίων τη δήμευση θεωρούν παράνομη.

Η πρόταση έρχεται καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής την ομάδα των G7, διαφωνούν για το αν και πώς θα πρέπει να επιδιώξουν να ρευστοποιήσουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Σχεδόν 200 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων στο Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο, εκ των οποίων τα 180 δισ. ευρώ αποτελούν αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση.

Η κατάσχεση

Δυτικοί αξιωματούχοι διερευνούν τρόπους για να οικειοποιηθούν με νόμιμο τρόπο τα κέρδη αυτών των περιουσιακών στοιχείων και να τα προσφέρουν ως οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Οποιαδήποτε κίνηση κατάσχεσης θα διέτρεχε τον κίνδυνο η Ρωσία να απαλλοτριώσει περισσότερα απομονωμένα δυτικά περιουσιακά στοιχεία ως απάντηση, μετά τις εθνικοποιήσεις των τοπικών θυγατρικών τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιρειών νωρίτερα φέτος. Ήδη από τις απαλλοτριώσεις της Μόσχας έχουν πληγεί οι ενεργειακές εταιρείες Uniper και Fortum της Γερμανίας και της Φινλανδίας , καθώς και η γαλλική Danone και η Carlsberg της Δανίας.

Αν και εκατοντάδες δυτικές εταιρείες αγωνίζονται να συνάψουν συμφωνίες αποχώρησης από τη Ρωσία ή έχουν διαγράψει τα περιουσιακά τους στοιχεία εκεί, πολλές από τις ρωσικές επιχειρήσεις τους εξακολουθούν να παράγουν κέρδη που μπορούν να διακρατηθούν μόνο εντός της χώρας σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή