Στην επέκταση του περιορισμού των εξαγωγών εξελιγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia και της Advanced Micro Devices (AMD) πέραν της Κίνας και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής, προχωρούν οι ΗΠΑ.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη, ότι η Nvidia δήλωσε σε κανονιστική κατάθεση αυτή την εβδομάδα ότι οι περιορισμοί, οι οποίοι επηρεάζουν τα τσιπ A100 και H100 που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν τις εργασίες μηχανικής μάθησης, δεν θα έχουν «άμεσο ουσιαστικό αντίκτυπο» στα αποτελέσματά της. Επισημαίνεται ότι η Nvidia είναι μια από τις πιο πολύτιμες επιχειρήσεις στον κόσμο, με αξία περίπου 1,2 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η AMD είχε επίσης ενημερωθεί ότι η εταιρεία θα έπρεπε να εφαρμόσει παρόμοιους περιορισμούς.

Ο άγνωστος CEO της Nvidia που αμείβεται με μόλις… 1 δολάριο

Εθνική ασφάλεια

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής δεν κατονομάστηκαν και δεν αναφέρθηκε ο λόγος για την απαγόρευση των εξαγωγών, αλλά η Ουάσιγκτον συνήθως επιβάλλει τέτοια μέτρα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για παράδειγμα, οι κυρώσεις μπορεί να επιβλήθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν στενούς δεσμούς με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, πολλές χώρες της περιοχής προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο της ομάδας BRICS, της οποίας η Κίνα είναι μέλος και πιθανότατα είναι κάτι που αφορούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όπως τονίζεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα μάχονται για την τεχνολογική υπεροχή και το κάνουν εν μέρει εμποδίζοντας την πρόσβαση στην εγχώρια τεχνολογία. Το Πεκίνο ανακοίνωσε στις 3 Ιουλίου ελέγχους των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο σπάνια μέταλλα είναι απαραίτητα για την κατασκευή ημιαγωγών.

Τα τσιπ A100 και H100, τα οποία είναι απαραίτητα για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης όπως η αναγνώριση εικόνας και φωνής, έχουν ήδη απαγορευτεί για εξαγωγή στην Κίνα και τη Ρωσία. Αντίθετα, η Nvidia εξάγει τσιπ H800 και A800, τα οποία έχουν μειωμένη απόδοση, στην Κίνα. Οι κυρώσεις εμποδίζουν τη Ρωσία να τα αποκτήσει απευθείας, αλλά αγοράζει πολλά τσιπ παραγωγής ΗΠΑ από την Κίνα και άλλους μεσάζοντες.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Nividia είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τους είχαν πει να μην εξάγουν τσιπ στην Κίνα για να αποφύγουν τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικό πλαίσιο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Intel δήλωσε ότι θα ακυρώσει την εξαγορά της ισραηλινής κατασκευάστριας τσιπ Tower Semiconductor, αφού φέρεται να απέτυχε να λάβει έγκριση για τη συγχώνευση από την Κίνα, με την οποία η Intel έχει στενούς δεσμούς. Η εταιρεία δραστηριοποιείται εκεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και πέρυσι, απασχολούσε πάνω από 12.000 άτομα εκεί. Στην Κίνα, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τις συγχωνεύσεις εταιρειών που κερδίζουν ένα συγκεκριμένο ποσό εσόδων στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI