
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στις Βρυξέλλες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι στο Πεκίνο. Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας καλείται να βρει τη χρυσή τομή, μεταξύ δύο αντικρουόμενων συμφερόντων: να δημιουργήσει το έδαφος για την έξοδο της Ιταλίας από μια αμφιλεγόμενη επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αποφύγει μια ρήξη με τη δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη οικονομία.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού του που ξεκινά το Σάββατο, ο στενός συνεργάτης της Τζόρτζια Μελόνι θα συναντηθεί με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από το «Belt and Road Initiative», (τον σύγχρονο δρόμο το μεταξιού), ένα επενδυτικό σύμφωνο που αποσκοπεί στην εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με τους συμμάχους. Λίγο πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Κίνα, ο Ταγιάνι είπε ότι η συμφωνία του 2019 ήταν κατώτερη των προσδοκιών.
«Το Belt and Road ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στο παρελθόν», είπε ο Tajani σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η Ιταλία σχετικά με το σύμφωνο, «δεν θα είναι ένα μήνυμα κατά της Κίνας».

Διπλωματική προσπάθεια
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η Ιταλία έχει δώσει το σήμα στους συμμάχους της ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το BRI. Αλλά η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα απαιτήσει σημαντική διπλωματική προσπάθεια.
Η Μελόνι είπε ότι θα επισκεφθεί την Κίνα τους επόμενους μήνες ως μέρος της προσέγγισης που ξεκίνησε από τον Ταγιάνι. Το θέμα είναι ευαίσθητο, ιδίως από τη στιγμή που ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ιταλία είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες» για τη Ρώμη εάν αποχωρήσει από τη συμφωνία.
Η Ιταλία πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα ανανεώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα που κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά των προσπαθειών του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς σε όλο τον κόσμο.
Ιταλία: «Φρικτή» η απόφαση ένταξης στον Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας, λέει ο υπουργός Άμυνας
Γυρίζει την πλάτη στην Κίνα
Στις αρχές Αυγούστου είχε γίνει γνωστό πως η Ρώμη αναζητά τρόπο να αποδεσμευτεί από τη μεγάλη οικονομική συμφωνία για επενδύσεις από την Κίνα, στο πλαίσιο μεγαλύτερης στροφής προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το προηγούμενο διάστημα η Ρώμη έχει κινηθεί για να βάλει φρένο σε προσπάθειες εξαγορών ιταλικών εταιρειών από κινεζικές, πίσω από τις οποίες συχνά κρύβονταν κρατικές οντότητες της Κίνας. Πλέον, εξετάζει πολύ σοβαρά να μην ανανεώσει στα τέλη του έτους τη συμφωνία «Ζώνη και Δρόμος» και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να το κάνει αυτό χωρίς να διαταραχτεί πολύ η σχέση με το Πεκίνο και υπάρξουν άλλους είδους οικονομικά αντίποινα.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια