Έτοιμη να χτυπήσει και πάλι πάνω στον τοίχο της κρίσης είναι η οικονομία της ευρωζώνης. Τα νέα από τις πιο δυνατές οικονομίες της δεν είναι καλά, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για τις κυβερνήσεις τους, ώστε να αποφύγουν τη μετωπική που θα συνταράξει και τα 20 μέλη της.

Μόλις προχθές το Politico χαρακτήρισε τον Όλαφ Σολτς νεκροθάφτη μιας κυβέρνησης δέσμιας των ατελείωτων εριδών μεταξύ των κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε μια χρονική στιγμή που η Γερμανία είναι ένα βήμα πριν γίνει ξανά «ο ασθενής της Ευρώπης».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων την θέλουν φέτος να είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί, μετά την αποκάλυψη ότι ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για το μήνα Αύγουστο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας, δείχνοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7%, ενώ ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών του δείκτη οικονομικού κλίματος Ifo δείχνει ύφεση 1% στο τρίμηνο.

Τζεντιλόνι: Δεν είναι ύφεση, είναι επιβράδυνση

Στο ίδιο έργο θεατές

Κι ενώ ο Γερμανός καγκελάριος παρουσίασε ένα σχέδιο 10 σημείων για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, που χαρακτηρίστηκε ότι είναι λίγο και ότι ήρθε αργά για να διορθώσει την κατάσταση, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στη Γαλλία κατά 5,7%, πολύ ταχύτερα από τη μέση πρόβλεψη του 5.4%, κυρίως λόγω του κόστους της ενέργειας, επιβεβαιώνει ότι σε επίπεδο ευρωζώνης, αν ο ένας τραυματίζεται οι υπόλοιποι πονούν.

Ομοίως και η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το β’ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, που συνιστά μεγαλύτερη συρρίκνωση από την εκτιμώμενη, ενώ και η αύξηση των τιμών στην Ισπανία, που χτύπησε ρεκόρ 3μηνίας, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού εξαιτίας της ενέργειας, αναγορεύει σε σίγουρο στοίχημα την άμεση αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όσο η Γερμανία παραπαίει, τόσο κινδυνεύει με νέα κρίση η Ευρωζώνη, που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας των αποφάσεων και των ενεργειών της ΕΚΤ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ύφεση στη γωνία

Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και η επιβεβλημένη μείωση των δημοσίων δαπανών έφεραν τον περιορισμό της ανάπτυξης και απειλούν με τη δημιουργία ύφεσης, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, προβλέποντας ότι οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία θα γίνουν περισσότερο αισθητές το 2024.

«Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι τα υψηλά επιτόκια ενδέχεται να πλήξουν την οικονομία όσο εκτιμούν τα οικονομικά μοντέλα. Οι χώρες με αυξημένα επίπεδα δημοσίου χρέους θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά εμπόδια και δεν θα καταφέρουν να εξισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους», σημειώνει ο Τζέιμι Ρας του Bloomberg Economics.

Αν η ύφεση τελικά χτυπήσει την ευρωζώνη, η ΕΚΤ ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών, ιδιαίτερα δεδομένων και των Ευρωπαϊκών εκλογών τον Ιούνιο του 2024.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή