Νέες πιέσεις δέχονται οι χρηματιστηριακές αγορές, με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί για όγδοη ημέρα, το μεγαλύτερο σερί από το 2016. Το δολάριο διολίσθησε μετά τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε τόνο περιστεριού.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε από τα προηγούμενα κέρδη και έχασε 0,6%, με τον κλάδο της βιομηχανίας να ηγείται της υποχώρησης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη S&P 500 και τον Nasdaq 100 κατέγραφαν πτώση κατά 0,3%.

Crypto: Ποια γενιά επενδύει στα κρυπτονομίσματα

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν πληγεί αυτή την εβδομάδα από στοιχεία που υποδηλώνουν εμβάθυνση της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και την Κίνα, καθώς και από ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, όπως είχε προγραμματιστεί. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είδαν την 26η συνεχόμενη εβδομάδα εκροών επενδύσεων, σύμφωνα με σημείωμα της Bank of America Corp.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε κατά 0,1% την Παρασκευή. Οι έμποροι περιόρισαν τις προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια μετά τα σχόλια αξιωματούχων της Fed, ιδίως του προέδρου της Τράπεζας της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται «σε καλό σημείο».

«Είναι σαφές ότι η Fed θέλει οπωσδήποτε να τελειώσει με τη σύσφιγξη και να μεταδώσει το μήνυμα ότι έχει κάνει αρκετά», εξηγεί στο Bloomberg ο επικεφαλής της στρατηγικής μακροοικονομικών συναλλαγών στην περιοχή ΕΜΕΑ της State Street Bank & Trust Co, Τίμοθι Γκραφ. «Δεν μπορούν να πουν ότι δεν θα κάνουν τίποτα άλλο για το υπόλοιπο του έτους, αλλά αυτό είναι το υποκείμενο μήνυμα που διαβάζεται ανάμεσα στις γραμμές».

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index, παρά τη οριακή υποχώρηση σήμερα εξακολουθεί να οδεύει να κλείσει την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη σειρά αυξήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ σε στοιχεία που ξεκινούν από το 2005.

Οι αγορές ενέργειας βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο, καθώς οι εργαζόμενοι σε βασικές εγκαταστάσεις της Chevron Corp. στην Αυστραλία ξεκίνησαν πολυαναμενόμενες απεργίες. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αναφοράς σημείωσαν άλμα έως και 11% λόγω της ανησυχίας ότι οι στάσεις εργασίας θα διαταράξουν την προσφορά.

Στην Κίνα, το γουάν πλησίασε το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και η μείωση του ημερήσιου επιτοκίου αναφοράς ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι οι αξιωματούχοι προσανατολίζονται σε μια σταδιακή υποτίμηση.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο τύπου Brent διατηρήθηκε κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι. Παρέμεινε σε τροχιά για ένα μικρό εβδομαδιαίο κέρδος μετά την παράταση των περιορισμών της προσφοράς από τους παραγωγούς αργού του ΟΠΕΚ+.

Διολισθαίνει το ευρώ

Το ευρώ βρίσκεται σε πορεία για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της παραπαίουσας οικονομίας της ευρωζώνης και της πιο ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 5% από τα μέσα Ιουλίου και διαπραγματεύεται στα 1,07 δολάρια. Η σταθερή πτωτική πορεία αντανακλά τις εντεινόμενες αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω ευρέως διαδεδομένων ενδείξεων ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία – την παραδοσιακή ατμομηχανή ανάπτυξης της ευρωζώνης – μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Πέμπτης. Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα, το τελευταίο σημάδι ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας. Αυτό είναι πιθανό να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου.

«Τα αμερικανικά στοιχεία είναι αμείλικτα και έρχονται σε μια εποχή που ο ευρωπαϊκός μεταποιητικός τομέας είναι πολύ αδύναμος, εξηγεί στους Financial Times  o επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING, Kρις Τέρνερ. «Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η ΕΚΤ μπορεί να στριμώξει μια τελευταία αύξηση».

Οι αγορές παραγώγων «δίνουν»  περίπου 35% πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 3,75% σε 4% στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι πιθανότητες αυτές έχουν μειωθεί μετά από μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες. Ο επίσημος αριθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από 0,3% σε 0,1% και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση τον Αύγουστο.

«Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα για την οικονομία και αυτό θα πρέπει να φέρει περισσότερο αποπληθωρισμό», εξηγεί ο Ντίρκ Σουμάχερ, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ που εργάζεται τώρα ως οικονομολόγος στη γαλλική τράπεζα Natixis.

Προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει μια «γερακίσια παύση» κατά την οποία δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αλλά θα καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πολύ για τον πληθωρισμό και ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τη σύσφιγξη εάν οι πιέσεις στις τιμές γίνουν πιο επίμονες. «Αυτό θα κρατούσε την αγορά περισσότερο σε εγρήγορση, παρά μια αύξηση, η οποία οι επενδυτές θα υπέθεταν αμέσως ότι ήταν η τελευταία.» καταλήγει.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αυξάνονται οι πιέσεις της αβεβαιότητας

Αυξάνονται οι πιέσεις αυτήν την ώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να επανέρχονται δυναμικά σε όλο και περισσότερους τίτλους, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο που υιοθετήθηκε ως επί το πλείστον αυτήν την εβδομάδα.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,83% στις 1.237,13 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 32 εκατ. ευρώ.

Οι αιτίες της αδυναμίας της αγοράς αυτήν την εβδομάδα είναι δύο, όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές. Η πρώτη είναι οι πολιτικές προεκτάσεις που έχουν οι πρόσφατες καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών στη χώρα για το έργο της κυβέρνησης και η δεύτερη η πιθανότητα τελικά να μην έρθει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα σήμερα από τον οίκο DBRS. Για την οποία το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλους αυτούς τους μήνες ότι θα δοθεί, και έχει κάνει τρελή ανοδική κούρσα 11 μήνες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Πιέσεις στις αγορές, «μαύρη καταιγίδα» στο Χονγκ Κονγκ

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, ενώ το Χονγκ Κονγκ σταμάτησε τις συναλλαγές για ολόκληρη την ημέρα λόγω προειδοποίησης για καταιγίδα.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,38% και ο Topix σημείωσε πτώση 1,11%. Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 4,8% το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία ετήσια βάση, ανάπτυξη μικρότερη από το 6% που ανακοινώθηκε στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και χαμηλότερη από το 5,5% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σταμάτησε τις συναλλαγές την Παρασκευή μετά από προειδοποίηση για “μαύρη καταιγίδα”, με τον ασιατικό οικονομικό κόμβο να δέχεται τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 140 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές