Να σταματήσουν το πτωτικό σερί, που για τον Stoxx 600 μετρά ήδη επτά ημέρες, επιχειρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και δεν λείπουν οι πιέσεις σε επιλεγμένους κλάδους, αλλά και οι ανησυχίες για την άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,20% στις 7.456 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,26% στις 15.759 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,34% στις 7.220 μονάδες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, καθώς δυνητικά μπορεί να διαταραχθεί η παραγωγή από εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% των παγκόσμιων προμηθειών. Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ενώ το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κινητοποίηση των εργαζομένων δεν είναι ακόμη σαφές. Πάντως τα συμβόλαια φυσικού αερίου TTF παράδοσης Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ κινούνται με κέρδη 6% στα 33 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στηρίξεις όμως δίνουν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), επιβεβαιώνοντας έτσι την προσωρινή της εκτίμηση. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν ο πληθωρισμός ήταν 6,2%.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός του πληθωρισμού, καθώς αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, επιταχύνοντας την ετήσια αύξηση κατά 5,7% τον Ιούλιο. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 5,5%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 0,3%. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6,4% από τον Αύγουστο του 2022 και ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές