Αναταράξεων συνέχεια ήταν η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όσο και αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να κρατήσει τις στηρίξεις του, ανοίγοντας το δρόμο πλέον για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,30% στις 1.246,88 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 106,5 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα

Με τις διακυμάνσεις να προκαλούν… ζάλη, ειδικά σε δεικτοβαρείς τίτλους, το ΧΑ ολοκλήρωσε τη δεύτερη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας εν μέσω μεγάλων αναταράξεων. Ένα μοτίβο που κυριαρχεί από την περασμένη Παρασκευή, ρίχνοντας νερό στο μύλο των ανησυχιών και της επιφυλακτικότητας, ανακόπτοντας σημαντικές αγοραστικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

Η πηγή της αρνητικότητας, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει, και ίσως δεν αρθεί τόσο εύκολα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή κοινωνική και δημοσιονομική πρόκληση, οι προεκτάσεις της οποίας ακόμη είναι άγνωστες. Είναι σαφές όμως ότι τα ύδατα στα οποία πλοηγούνται οι επενδυτές είναι θολά, με το κλίμα να αλλάζει με βάση τα δεδομένα που έρχονται από το μέτωπο της διαχείρισης των πρόσφατων καταστροφών στη χώρα. Άλλωστε, φαίνεται ότι και η Ευρώπη αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής, με την πρόεδρο της Κομισιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να διαβεβαιώνει ότι θα διατεθούν πόροι έως και 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Έτσι, είναι δύσκολο η αγορά να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη του Σεπτεμβρίου την ώρα που η αβεβαιότητα για τον τελικό απολογισμό των φυσικών καταστροφών παραμένει. Παρόλα αυτά, αν δούμε τη γενική εικόνα, το ΧΑ σταδιακά θα δει τα οφέλη της αναβάθμισης σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Και σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι οφέλη που -τηρουμένων των αναλογιών- θα παραμείνουν ή/και θα πολλαπλασιάζονται για χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι ΟΤΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Πειραιώς, Λάμδα, Cenergy, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Aegean και Βιοχάλκο. Σε θετικά από την άλλη εδάφη βρέθηκαν οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Εθνική και Alpha Bank, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Μυτιληναίος, Quest και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες