
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας φαίνεται να αλλάζει την παγκόσμια αγορά εργασίας και μάλιστα σε περιοχές όπου ήταν συνυφασμένες με το φθηνό εργατικό δυναμικό – και όλα δείχνουν ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.
Σε μία βιομηχανία που βρίσκεται στην επαρχία Λιαονίνγκ στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας, οι ρομποτικοί βραχίονες εκτελούν προγραμματισμένες κινήσεις σύμφωνα με τις εντολές που λαμβάνουν από ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μεγάλη Παραίτηση: Πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη
«Τα βιομηχανικά ρομπότ έχουν ευρεία χρήση στην παραγωγή οχημάτων, ενώ μπορούν να αναβαθμίσουν την ασφάλεια στη διαδικασία της παραγωγής, όπως και τη λειτουργικότητα της όλης διαδικασίας, με χαμηλό εργατικό κόστος», δήλωσε στο XINHUA ο Ζανγκ Λέι τεχνικός διευθυντής της εταιρίας SIASUN Robot & Automation Co. Ltd.
Η SIASUN Robot ιδρύθηκε το 2000 και έχει ηγετική θέση στην κινεζική βιομηχανία ρομποτικής, καθώς αναπτύσσει ρομπότ για τομείς όπως, η βιομηχανική παραγωγή, η προσφορά υγειονομικών και άλλων υπηρεσιών για την κατανάλωση προϊόντων.
Φαινόμενα μαζικών αποχωρήσεων
Την ίδια ώρα, όλο και λιγότεροι νέοι ηλικίας περίπου 20 ετών φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σε εργοστάσια της Ασίας όπου παράγονται πιο προσιτά προϊόντα, από ρούχα έως ηλεκτρονικά, σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και στην Αμερική συνεχίζουν να καταγράφονται φαινόμενα της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης που ξεκίνησε το 2021 και κορυφώθηκε το 2022 με την πανδημία, με νέα και μεγαλύτερα στελέχη να εγκαταλείπουν θέσεις εργασίας που είχαν για χρόνια αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και ωράρια.
Όλο και περισσότεροι νέοι στην Ασία δεν θέλουν να εργαστούν σε εργοστάσια πολυεθνικών ή τοπικών εταιρειών που παράγουν προϊόντα κυρίως για εξαγωγές, όπως προκύπτει από έρευνα της Wall Street Journal. Εταιρείες στη χώρα προσπαθούν να κάνουν το περιβάλλον εργασίας πιο δελεαστικό με επιπλέον παροχές και ταυτόχρονα κρούουν κώδωνα κινδύνου προς τις δυτικές εταιρείες που βασίζονται στο φθηνό εργατικό δυναμικό της περιοχής για να παράγουν προσιτά καταναλωτικά αγαθά, δείχνει η έρευνα.
«Το λυκόφως της εξαιρετικά χαμηλής ασιατικής εργασίας εργοστασίων αναδύεται ως η τελευταία δοκιμή του παγκοσμιοποιημένου κατασκευαστικού μοντέλου, το οποίο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει παραδώσει τεράστια γκάμα φθηνά παραγόμενων προϊόντων στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί που είναι συνηθισμένοι στη μόδα σε χαμηλές τιμές και στις τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης ενδέχεται σύντομα να υπολογίσουν υψηλότερες τιμές», είναι η προειδοποίηση που πλέον αποστέλλεται.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια