Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie άναψε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους της πολύπαθης εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω εξέλιξη γνωστοποιήθηκε και στο πλαίσιο της δίκης για το σκάνδαλο της Folli Follie που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ειδικότερα, τα περιουσιακά στοιχεία που αποδεσμεύονται είναι μεταξύ άλλων τα κεντρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο, γραφεία, οικόπεδα και καταστήματα αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ αλλά και δεσμευμένοι λογαριασμοί ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Εθνική τράπεζα και στη Safra από θυγατρικές εταιρείες. Ειδικότερα, όσον αφορά στα ακίνητα που αποδεσμεύονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δυο κτήρια στον Άγιο Στέφανο Αττικής (κεντρικά γραφεία), ένα κατάστημα στο Ψυχικό (Collective), γραφεία στην Γλυφάδα, οικόπεδο στο Κορωπί, και ένα κατάστημα στη Σαντορίνη. 

Το σκεπτικό των Εφετών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του συμβουλίου Εφετών εκδόθηκε κατά πλειοψηφία δυο προς ένα, υπέρ της αποδέσμευσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλειοψηψία των δικαστών έκρινε ότι από την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και την αναμενόμενη εξυγίανση της εταιρείας, το δημόσιο προσδοκά σε μεγαλύτερα οφέλη από το να παρέμεναν «παγωμένα», θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο την ολοκλήρωη της διαδικασίας εξυγίανσης της πολύπαθης εταιρείας.

Ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie – Τι έγινε την πρώτη μέρα

Να σημειωθεί ότι η εντολή για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie είχε δοθεί το 2018, αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις λογιστικές παρατυπίες της τότε διοίκησης.

Την αποδέσμευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, υπό τον Γιώργο Σάμιο, καθώς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ήταν καταλυτικής σημασίας για τη συμφωνία εξυγίανσης.

Και αυτό γιατί η συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους μπορεί να επικυρώθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο, ωστόσο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη μεταβίβαση των ακινήτων στους πιστωτές.

Η δίκη

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie που ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα απουσιάζει η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ το δικαστήριο δεν δέχθηκε την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας που δήλωσε η FFG.

Με απόφαση τους οι δικαστές αρνήθηκαν την παράσταση της προσωρινής διοίκησης στην πλευρά της Υποστήριξης της Κατηγορίας, συντασσόμενοι επί της ουσίας με την απόφαση που είχε λάβει και το προηγούμενο δικαστήριο ενώπιον του οποίου είχε ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης που τελικά είχε οδηγηθεί σε αναβολή.

Η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie διεκδίκησε την παράσταση της στο δικαστήριο ως ζημιωθείσα υλικά και ηθικά από παράνομες πράξεις, με τους θεωρούμενους ως βασικούς κατηγορούμενους, μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, να αντιτάσσονται στο αίτημα. Οι κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν “δεσμευτικότητα” της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου για το θέμα ενώ παράλληλα αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της προσωρινής διοίκησης να λαμβάνει αποφάσεις για να παρίσταται ως πολιτική αγωγή σε ποινικά δικαστήρια.

Μετά την αποβολή της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας, ο ιδρυτής του Ομίλου Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του και ο γιος τους, καθώς και οι επτά συγκατηγορούμενοι τους, θα έχουν «απέναντι» τους στο δικαστήριο στα έδρανα Υποστήριξης της Κατηγορίας τον ΕΦΚΑ, δύο τράπεζες, τον ΕΟΠΥΥ καθώς και επενδυτές, οι παραστάσεις των οποίων έγιναν δεκτές από το δικαστήριο.

Το κοντέρ μηδένισε

Σημειώνεται πως η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά απο αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές  που… μηδένισαν το κοντέρ της δικαιοσύνης. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους και άλλοτε ισχυρός άνδρες της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ακόμα έξι κατηγορούμενοι, ενώ ζητήθηκε να εισαχθεί στην υπόθεση ακόμα ένας κατηγορούμενος, κάτοικος Χονκ Κονγκ. Το αίτημα του όμως απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο με σύμφωνη γνωμη της εισαγγελεως της έδρας λόγω αμφιβολίας περί της ταυτοπροσωπιας του με σχετικό έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος υπεράσπισης του.

Η πολύκροτη υπόθεση ήρθε στο φως μετά την έκθεση καταπέλτη του fund QCM τον Μάιο του 2018, ενώ το καλοκαίρι του 2021 εξεδόθη το παραπεμπτικό βούλευμα και στο μεσοδιάστημα οι βασικοί κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί αφέθηκαν ελεύθεροι έληξε το 18μηνο.

Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος από τη δράση των εμπλεκομένων στην υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της εταιρείας φέρεται να έχει προκληθεί ζημιά άνω των 413 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες όπως:

  • εγκληματική οργάνωση
  • πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών  και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση κ.α.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων