Έπειτα από δύο αναβολές και τεράστια καθυστέρηση, ξεκινάει σήμερα -εκτός απροόπτου- η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της Folli Follie που συγκλόνισε το πανελλήνιο και εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς, ζημιώνοντας επενδυτές και Δημόσιο. Στο σκαμνί αναμένεται να καθίσουν τα μέλη της άλλοτε πανίσχυρης οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου καθώς και επτά ακόμη πρόσωπα.

Τα αδικήματα που βαραίνουν τους κατηγορούμενους βαρύτατα. Παραποιημένοι ισολογισμοί (πλαστογραφία), χειραγώγηση αγοράς αλλά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης!
Η δίκη είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα παρότι ήταν σε εξέλιξη για περίπου χρόνο, μετά την απόφαση του δικηγορικού συλλόγου να απέχει από δίκες για μια νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε στην εκτέλεση των ποινών για μια σειρά από αδικήματα.

Folli Follie: Για τις 14 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη

Μια απόφαση που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, αφού εκτιμάται ότι κάποιες πράξεις του κατηγορητηρίου ενδέχεται να παραγραφούν λόγω της χρονικής καθυστέρησης της δίκης. Κάτι που θα έπληττε σοβαρά την αξιοπιστία της εσωτερικής έννομης τάξης, αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Το σκάνδαλο

Ήταν Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, όταν το fund QCM αποκάλυπτε το μεγαλύτερο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία. Με μια έκθεση – κόλαφο που έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά, ο επικεφαλής του αμερικανικού Fund, Γκάμπριελ Γκρέκο ξεσκέπασε την «μεγάλη απάτη» και έδωσε το «έναυσμα» για να αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές. Η προσποιητή -όπως αποδείχθηκε εκ των υστερών- οργισμένη αντίδραση των ιδιοκτητών που αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του QCM, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οργανωμένο σχέδιο κερδοσκόπων» δεν στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τους φόβους του επενδυτικού κοινού. Άλλοι μεν έσπευσαν να ξεπουλήσουν δίχως αύριο, αλλά και αρκετοί τοποθετήθηκαν στα χαμηλά, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα όσα έλεγε η τότε διοίκηση της Folli.

Τελικά, η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη στις 25 Μαΐου του 2018 εν μέσω πολλών συζητήσεων που ακόμη και σήμερα, προκαλούν ερωτήματα για την διαχείριση της υπόθεσης από τις εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές.

Πρόστιμα φωτιά

Λίγο αργότερα ήρθαν και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη από ζημιωθέντες επενδυτές και μετόχους, ενώ ο οικονομικός εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης στο τέλος του 2018 μεταξύ άλλων για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον Δημήτρη, την Κατερίνα και τον μοναχογιό τους και CEO της εταιρείας, Γιώργο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο.
Τον φθινόπωρο του ίδιο έτους, ήρθε το πόρισμα της Alvarez & Marsal που απέδειξε τις χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και στα χαλκευμένα που παρουσίαζε ο όμιλος. Γεγονός που ήρθε να καταδείξει το μέγεθος της απάτης. Εκτιμάται ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας και οι ομολογιούχοι της εταιρείας απώλεσαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ!
Βαρύτατα ήταν και τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπολογίζεται πως καταλόγισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ στους κατηγορούμενους μεταξύ άλλων για χειραγώγηση της αγοράς που σχετίζεται με τον «εξωραϊσμό» των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας

Από την φυλάκιση στην… αποφυλάκιση

Το φθινόπωρο του 2020, δυόμιση χρόνια Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παίρνουν το δρόμο για την φυλακή, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στην ανακρίτρια που ερευνούσε το σκάνδαλο. Η σύζυγος και μητέρα αντίστοιχα, Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2023 λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορούμενους ανοίγει η πόρτα της φυλακής για Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, θέτοντας ωστόσο αυστηρούς περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον Νομό Αττικής και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.

Ακροβατεί (ακόμη) η διάσωση

Στο μεταξύ, στην κόψη του ξυραφιού εξακολουθεί να κινείται η διαδικασία ανασυγκρότησης της Folli Follie που ξεκίνησε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για τους παραποιημένους ισολογισμούς. Το σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ενώ παραμένουν τα προβλήματα ρευστότητας.
Η νέα διοίκηση υπό τον Γιώργο Σάμιο που τοποθετήθηκε στην εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με δικαστική συνδρομή έχει παρομοιάσει το εγχείρημα διάσωσης με… «κινούμενη άμμο», αφού οι διεθνείς οίκοι μόδας που εκπροσωπούσε η Folli (μεταξύ των οποίων Nike, UGG, Guess) άρχισαν να εγκαταλείπουν το καράβι που βούλιαζε, ενόσω νέα στοιχεία για το μέγεθος του «οικονομικού εγκλήματος» ήρθαν στην επιφάνεια με το πόρισμα της PwC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ