Από την πρώτη θέση παγκοσμίως… στην τελευταία το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά και το -8,7% τον Σεπτέμβριο. Αυτή ήταν η μεγάλη αλλαγή που υπέστη το ελληνικό χρηματιστήριο το τρίμηνο που έκλεισε την Παρασκευή, καθώς είχε τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Πλέον το ΧΑ έχει αναιρέσει όλη την κίνηση που έγινε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την αγορά επί της ουσίας να έχει απογοητεύσει αρκετά χαρτοφυλάκια που προφανώς δεν είχαν την πρότερη εμπειρία των προθέσεων των θεσμικών σε μια αγορά που λειτουργεί σε μια αναβαθμισμένη οικονομία, αλλά ούσα στο κλαμπ των αναδυόμενων η ίδια. Οι ξένοι θεσμικοί δεν συνωστίστηκαν στις πόρτες της Λ. Αθηνών λοιπόν, με τα margin να κλείνουν όπως όπως προκαλώντας κάποιες κινήσεις από πωλητές που κινήθηκαν καθαρά βραχυπρόθεσμα.

Χρηματιστήριο: «Υπερκόπωση» μετά το πολύμηνο ράλι, ποιοι έμειναν… φορμαρισμένοι

Βέβαια, το τρίμηνο δεν ήταν καλύτερο για πολλές άλλες αγορές παγκοσμίως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έδειξαν με όλους τους τόνους ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες ήρθαν για να μείνουν αρκετό καιρό. Και αυτός ο καταλύτης, μη αναμενόμενος από αρκετές αγορές, ήταν και η θρυαλλίδα μιας πτώσης που δεν ήταν αναμενόμενη από τις μετοχικές αγορές.

«Μήνας πληρωμής»

Ο Σεπτέμβριος ήταν «μήνας πληρωμής» για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν άντεξε την πίεση των πωλητών και κατέγραψε τον χειρότερο μήνα του έτους μέχρι στιγμής. Και οι πέντε εβδομάδες του έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου και εξανεμίζοντας 9 δισ. από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Πτωτικός κύκλος

Το κλίμα τροφοδοτήθηκε με αρνητισμό μάλιστα όταν η αγορά την επομένη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αντί να πατούσε «γκάζι» άνοιγε ένα έντονο πτωτικό κύκλο. Έναν κύκλο που δεν έσπαγε ούτε και με τις υποστηρικτικές αναβαθμίσεις της “αυστηρής” Moody’s, τόσο σε οικονομία όσο και σε τράπεζες, ούτε και με τις αναβαθμίσεις – προάγγελους των τραπεζών της Fitch. Έτσι, αυτοί που αγόρασαν στην προηγούμενη διόρθωση (του πρώτου 20ημέρου του Αυγούστου), περιμένοντας μια έκρηξη των αποτιμήσεων με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι υπομένοντας διψήφια ποσοστά πτώσης στους περισσότερους τίτλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών