Πραγματικές μάχες, προκειμένου να μείνει πάνω από τις 1.160 μονάδες, έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τους πωλητές τελικά να κρατούν τον τελευταίο λόγο, πιέζοντας την αγορά στη ζώνη που συναντιούνται πλέον και τα τελευταία make or break στηρίγματα της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,38% στις 1.154,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.154,02 μονάδων (-1,38%) και 1.174,83 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 78,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,56 εκατ. τεμάχια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 2.808,06 μονάδες, ενώ στο -0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.918,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,93% στις 894,40 μονάδες.

ING: Η «επαναφορά» της Ελλάδας και μια… άβολη αλήθεια για τις κεντρικές τράπεζες

Πωλήσεις στρατηγικής ή πανικού;

Η αγορά έχει βρεθεί σε μια παρατεταμένη πίεση, βρίσκοντας παντός είδους αφορμές για να αντιστρέψει την μέχρι τώρα πορεία της από την αρχή του έτους. Φυσικές καταστροφές, προεξοφλήσεις επενδυτικής βαθμίδας, διεθνές κλίμα και πακέτα τραπεζών είναι μόνο λίγες από αυτές που έχουν προταθεί ως αιτίες για την προσγείωσή της σε χαμηλά εξαμήνου, με την ορατότητα μάλιστα να είναι χαμηλή.

Η συνισταμένη όλων των παραπάνω έχει κάνει το κλίμα βαρύ για αισιοδοξία αναφορικά με τις στηρίξεις, αθροίζοντας τόσο τις πιέσεις σε όλο το ταμπλό, όσο και τους επενδυτικούς φόβους διεθνώς. Συν ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρκετοί εγκλωβισμοί, καθώς πολλοί τοποθετήθηκαν υπό την προοπτική της σταδιακής εισροής μεγάλων όγκων επενδυτικών κεφαλαίων, με πρώτο προορισμό (βάσει στάθμισης) τις τραπεζικές μετοχές και άλλα «βαριά» χαρτιά του 25άρη.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους «ζητήματα» εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας αγορές ομολόγων και μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Cenergy βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την πρώτη μάλιστα με αυξημένο μάλιστα όγκο που ξεπέρασε τις 650 χιλ. τεμάχια, κλείνοντας με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%. Στο -4,82% η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 3% η πτώση σε Motor Oil και Βιοχάλκο και άνω του 2% σε Alpha Bank, Autohellas, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Εθνική, Τιτάν και ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Quest, Coca Cola, Σαράντης, Λάμδα και ΟΠΑΠ. Τα «προσχήματα» κράτησαν οι ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ, αλλά τα κέρδη τους ήταν χαμηλότερα του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών