Όχι μόνο αδυνατεί να εκδηλώσει μια ισχυρή αντίδραση, αλλά πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στη ζώνη του “συναγερμού”, όπου συναντώνται οι κρίσιμοι εκθετικός και απλός κινητοί μέσοι των 200 ημερών, το τελευταίο προπύργιο των long.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,95% στις 1.159,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση επίσης 0,81% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.813,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,72% στις 896,39 μονάδες.
Αδύναμες στηρίξεις
Η αγορά δεν μπορεί να βγει από το πτωτικό σπιράλ των τελευταίων εβδομάδων, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο στους αγοραστές να κάνουν κινήσεις, αφού η απάντηση στο ερώτημα για το αν πρόκειται για διόρθωση ή για μια δομική πτώση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Μάλιστα, η πτώση ορισμένων τίτλων είναι τέτοιου μεγέθους, που εύλογα στη σκέψη πολλών έρχονται μνήμες από άλλες εποχές που μέχρι πρότινος θεωρούταν ότι είχαν παρέλθει.
Τεχνικά τώρα, για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική, καθώς εκεί εντοπίζονται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών. Όσο κλείνει κάτω από τις 1.193 μονάδες, η τάση παραμένει πτωτική. Ο Τραπεζικός Δείκτης προσπαθεί να συντηρήσει τις στηρίξεις των 890 και 880 μονάδων, αφού ακολουθούν οι 868 μονάδες, ενώ όσο κλείνει κάτω από τις 943 μονάδες η τάση παραμένει επιθετικά πτωτική.
Το κλίμα όμως είναι βαρύ για αισιοδοξία αναφορικά με τις στηρίξεις, αθροίζοντας τόσο τις πιέσεις σε όλο το ταμπλό, όσο και τους επενδυτικούς φόβους διεθνώς. Συν ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρκετοί εγκλωβισμοί, καθώς πολλοί τοποθετήθηκαν υπό την προοπτική της σταδιακής εισροής μεγάλων όγκων επενδυτικών κεφαλαίων, με πρώτο προορισμό (βάσει στάθμισης) τις τραπεζικές μετοχές και άλλα “βαριά” χαρτιά του 25άρη.
Στο ταμπλό
Εντύπωση προκαλεί σήμερα η εικόνα της Τέρνα Ενεργειακής, η οποία έχει προσγειωθεί στα 13,32 ευρώ, με απώλειες 4,58%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο -7,45%. Στο -3,39% είναι και η Cenergy, ενώ οι απώλειες σε Βιοχάλο, Eurobank, Aegean και Motor Oil ξεπερνούν το 2%.
Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Quest, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, Autohellas, ΔΕΗ, Σαράντης, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024