Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά την ώρα που η ΕΕ κινείται καθοδικά, σημείωσε μιλώντας στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Business Europe, Φρεντρικ Πέρσον.

Παρομοιάζοντας την κίνηση αυτή με τον λόφο του Λυκαβηττού, σε κοινό πάνελ με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ο κ. Πέρσον σημείωσε ότι η καθοδική αυτή πορεία της Ευρώπης δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία και τον πόλεμο, καθώς πρόκειται για μια τάση που είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

Ιαπωνία: Ποιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Κινδυνος κατάρρευσης

Υπογραμμίζοντας την πολύ ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ σε σχέση με τη Γερμανία, την ισχυρότερη βιομηχανική δύναμη της ΕΕ, ο πρόεδρος της Business Europe τόνισε ότι αν αυτή η τάση συνεχιστεί ως το 2035, η Ευρώπη θα είναι απέναντι στις ΗΠΑ ότι είναι σήμερα η Ινδία έναντι της ΕΕ. Αν δεν μεγεθυνθεί η βιομηχανία η Ευρώπη θα καταρρεύσει, είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας ΕΕ που να επιδεικνύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τη βιομηχανία, ο Φρεντρικ Πέρσον υπογράμμισε ότι κυριότερο μειονέκτημα σε σχέση με την Ασία και τις ΗΠΑ αποτελεί το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γραφειοκρατία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αναφέρθηκε ακολούθως στη συνεχή παραγωγή νέων και πολλές φορές αντιφατικών ρυθμιστικών κανόνων από την ΕΕ, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή πλήττει τον ανταγωνισμό καθώς χάνεται η ταχύτητα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις – κάτι που διαθέτουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημείωσε ότι οι εθνικοί ρυθμιστικοί κανόνες, εν προκειμένω οι ελληνικοί, προστίθενται στους ευρωπαϊκούς ενώ συνολικά διαρκώς προστίθενται κανόνες αλλά δεν αφαιρούνται.

Ενεργειακό κόστος

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Business Europe υπογράμμισε ξανά ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος διώχνει τις επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης, μια τάση που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη χωρίς βιομηχανία στους τομείς των χημικών, του αλουμινίου, του ατσαλιού και του τσιμέντου.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ αναφορικά με το αν είναι αναστρέψιμη αυτή η τάση, ο κ. Πέρσον σημείωσε ότι η υπερβολική εστίαση της Κομισιόν στην πράσινη ατζέντα – την οποίαν η ευρωπαϊκή βιομηχανία στηρίζει – οδηγεί σε υποβάθμιση χάραξης πολιτικής σε άλλους τομείς, όπως η βιομηχανική στρατηγική. Πάντως πλέον έχει υπάρξει συνειδητοποίηση, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Έχουμε τη συνειδητοποίηση και τις προτάσεις, τώρα χρειάζεται η δράση, σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι χρειάζεται να δούμε πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη η στρατηγική fit for 55, ώστε να είναι παραγάγει αποτελέσματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κλίμα.

Εργατικό δυναμικό και κλάδοι

Αναφερόμενος στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ο πρόεδρος της Business Europe σημείωσε ότι η Γερμανία μόνο πέρσι έχασε 5 εκατ. άτομα από το εργατικό δυναμικό. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που η Ευρώπη διαθέτει μεν τεχνολογικά εξελιγμένες βιομηχανίες, όμως μένει πίσω σε τομείς όπως το 5G και 6G.

Η Ευρώπη έχασε το προβάδισμα που είχε σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία ή η κινητή τηλεφωνία, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν τα πακέτα στήριξης επιχειρήσεων από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ συνιστούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις μικρότερες χώρες.

Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις

Απαντώντας ο Φρέντρικ Πέρσον ξεκαθάρισε ότι οι υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται στην κρατική χρηματοδότηση, παρά την ανάγκη να παρέχεται ενίοτε στοχευμένη και σύντομης διάρκειας στήριξη.

Ανέφερε ακόμα ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρείες διαθέτουν πρωτίστως ευρωπαϊκή και δευτερευόντως εθνική ταυτότητα. Σημείωσε δε ότι, καθώς δραστηριοποιούνται και εκτός Ευρώπης, υπάρχει ο κίνδυνος αν το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός μπλοκ δεν είναι βιώσιμο, να ενισχύσουν τις εκτός ΕΕ δραστηριότητές τους.

Εμπορικές σχέσεις ΕΕ

Αναφορικά με τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της ΕΕ και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του μπλοκ, ο πρόεδρος της Business Europe ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της, σημειώνοντας ότι η Ένωση πρέπει να αποτελεί ισχυρή εξαγωγική δύναμη γιατί αν κλείσουμε τα σύνορα θα γίνουμε εισαγωγείς των προϊόντων που παράγουν άλλοι. Αναφορικά με την τάση της Ένωσης να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες μόνο με χώρες με την πολιτική των οποίων συμφωνεί, διερωτήθηκε πόσο θα συμφωνούμε με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, υπονοώντας το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει προσεκτικά να ακολουθήσουμε μια πορεία διεύρυνσης», σημείωσε ο κ. Πέρσον, προσθέτοντας ότι το εμπόριο με άλλες χώρες παράγει περισσότερη ανθεκτικότητα για την Ευρώπη. Αναφέρθηκε πάντως στην ανάγκη το μπλοκ να ζητήσει από του άλλους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, ειδάλλως η ΕΕ θα απολέσει την ανταγωνιστικότητά της.

Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων βιομηχάνων σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά έχοντας εκκινήσει από ένα εξαιρετικά αρνητικό σημείο. «Προσελκύετε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, κάτι που πολλές άλλες χώρες δεν κάνουν», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι αν η ανοδική τροχιά της Ελλάδας συναντηθεί με την καθοδική της ΕΕ υπάρχει το θετικό σενάριο το μπλοκ να προχωρήσει ως σύνολο υψηλότερα.

Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την επιστροφή πολλών τμημάτων της αλυσίδας αξίας κοντά στην Ευρώπη. «Είστε σε ανοδική τροχιά, έχετε μεγάλες ευκαιρίες και η φωνή της Ελλάδας ακούγεται ισχυρότερα στις Βρυξέλλες», είπε.

Αισιοδοξία για ελληνική βιομηχανία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι ανοίγονται τρεις αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία. Αφενός, για πρώτη φορά η χώρα μπορεί προοπτικά να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη. Χρειάζονται πολλές επενδύσεις και θα είναι μια επίπονη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να προσέξουμε να μην καταστραφεί η βιομηχανία. Όμως είναι επιτεύξιμος στόχος, υπογράμμισε.

Αφετέρου, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα startups ενώ προχωρά η συνεργασία των επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια. Οι παράγοντες αυτοί τα επόμενα χρόνια θα ασκήσουν μεγάλη επίδραση στη βιομηχανία.

Τέλος, σημείωσε ότι οι ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκουν την Ελλάδα τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος, με αναπτυξιακή ατζέντα.

Πράσινη μετάβαση

Αναφορικά με τις προοπτικές της ΕΕ, ο πρόεδρος της Business Europe σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία της πράσινης μετάβασης και της απανθρακοποίησης, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά την καινοτομία, ανέφερε ότι το μπλοκ διαθέτει εξαιρετικές εταιρείες, όμως «μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

Τέλος, υπογράμμισε ότι πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι «ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να συναλλάσσεται μαζί μας», με αποτέλεσμα μέρος της αξίας που παράγεται εκτός ΕΕ να καταλήγει στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;