Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χαλώντας στο τέλος την κατά τα άλλα θετική εικόνα της εβδομάδας, καθώς δεν κατάφερε να απορροφήσει τις εντολές για την κατοχύρωση των κερδών που ευλόγως εκδηλώθηκαν μετά την τριήμερη άνοδο.

Wall Street: Σε ρυθμό αποτελεσμάτων

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,07% στις 1.169,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.160,85 μονάδων (-1,82%) και 1.183,11 μονάδων (-1,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 2.853,81 μονάδες, ενώ στο -0,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.883,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,39% στις 881,93 μονάδες.

Πάντως το ΧΑ κατάφερε να σπάσει το σερί των έξι πτωτικών εβδομάδων, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,87%, με τον FTSE 25 να έχει άνοδο 3,27%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +3,90%.

Το σερί έσπασε, η αβεβαιότητα παραμένει

Το τριήμερο ανοδικό διάλειμμα διέκοψε το σερί των πωλητών σε αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα χωρίς ωστόσο να χτιστεί μια ανοδική δυναμική διαρκείας, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το κλίμα έχει επιδεινωθεί από μια σειρά γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων που κάθε άλλο παρά βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις φαίνεται να έχουν και βρίσκονται στην «γειτονιά» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αν και επί του παρόντος δεν έχουν σημειωθεί γεγονότα στις αγορές που να απειλούν ευθέως την οικονομική σταθερότητα οι φόβοι κλιμάκωσης μιας γενικευμένης σύρραξης στην Μ. Ανατολή έχουν επικρατήσει στις λογικές διαχείρισης το οποίο μεταφράζεται σε εκροές από τις αγορές μετοχών και εισροές σε ομόλογα και χρυσό.

Με ένα τόσο επιβαρυμένο προσκήνιο νέων η επικείμενη αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο. Υπό άλλες συνθήκες η αγορά θα προεξοφλούσε το ενδεχόμενο της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από ένα δεύτερο οίκο αξιολόγησης όμως τώρα η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο τι γίνεται στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την ελληνική αγορά αφού η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα ποσοστά των τριών ελληνικών τραπεζών έχει βασικό αντισυμβαλλόμενο επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλες εταιρικές πράξεις ή Δημόσιες Προσφορές που μέχρι πρότινος είχαν μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης. Η επιστροφή πλέον σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα χωρίς πολεμικά σενάρια θα είναι ένα προαπαιτούμενο για να ξαναρχίσει η αγορά -και κυρίως οι επενδυτές του εξωτερικού- να κοιτάζει πιο προσεκτικά αποτιμήσεις και αποτελέσματα

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης από την τριήμερη άνοδο «κέρδισε» μόνο την αντιστροφή του MACD και την οριακή ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ένας αντιπροσωπευτικός οιωνός της πτώσης που ακολούθησε την Παρασκευή η οποία ξαναέφερε τον Γενικό Δείκτη στο όριο της αναποφασιστικότητας.

Αν και η ανοδική αντίδραση παραμένει ζωντανή τεχνικά έχει πλέον αντίπαλο το χρόνο αφού εφάπτεται σχεδόν στο όριο του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Τα δεδομένα θα γίνουν ευνοϊκά για τους αγοραστές μόνο σε επαναπροσέγγιση των 1.180 μονάδων αφού εκ νέου απώλεια της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναδοκιμαστούν οι 1.100 μονάδες.

Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφού ο χαρακτήρας της κατοχύρωσης κερδών δεν είχε την ένταση των συναλλαγών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η Cenergy έκλεισαν με απώλειες 4,98% και 4,43% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Λάμδα και Βιοχάλκο. Άνω του -1% έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Motor Oil και Coca Cola.

Υπό έλεγχο κράτησαν στο τέλος της πιέσεις τους οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Quest, Autohellas και Ελληνικά Πετρέλαια. Σαράντης και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη 1,28% και 1,49% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών