Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χαλώντας στο τέλος την κατά τα άλλα θετική εικόνα της εβδομάδας, καθώς δεν κατάφερε να απορροφήσει τις εντολές για την κατοχύρωση των κερδών που ευλόγως εκδηλώθηκαν μετά την τριήμερη άνοδο.
Wall Street: Σε ρυθμό αποτελεσμάτων
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,07% στις 1.169,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.160,85 μονάδων (-1,82%) και 1.183,11 μονάδων (-1,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 2.853,81 μονάδες, ενώ στο -0,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.883,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,39% στις 881,93 μονάδες.
Πάντως το ΧΑ κατάφερε να σπάσει το σερί των έξι πτωτικών εβδομάδων, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,87%, με τον FTSE 25 να έχει άνοδο 3,27%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +3,90%.
Το σερί έσπασε, η αβεβαιότητα παραμένει
Το τριήμερο ανοδικό διάλειμμα διέκοψε το σερί των πωλητών σε αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα χωρίς ωστόσο να χτιστεί μια ανοδική δυναμική διαρκείας, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το κλίμα έχει επιδεινωθεί από μια σειρά γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων που κάθε άλλο παρά βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις φαίνεται να έχουν και βρίσκονται στην «γειτονιά» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν και επί του παρόντος δεν έχουν σημειωθεί γεγονότα στις αγορές που να απειλούν ευθέως την οικονομική σταθερότητα οι φόβοι κλιμάκωσης μιας γενικευμένης σύρραξης στην Μ. Ανατολή έχουν επικρατήσει στις λογικές διαχείρισης το οποίο μεταφράζεται σε εκροές από τις αγορές μετοχών και εισροές σε ομόλογα και χρυσό.
Με ένα τόσο επιβαρυμένο προσκήνιο νέων η επικείμενη αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο. Υπό άλλες συνθήκες η αγορά θα προεξοφλούσε το ενδεχόμενο της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από ένα δεύτερο οίκο αξιολόγησης όμως τώρα η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο τι γίνεται στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την ελληνική αγορά αφού η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα ποσοστά των τριών ελληνικών τραπεζών έχει βασικό αντισυμβαλλόμενο επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.
Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλες εταιρικές πράξεις ή Δημόσιες Προσφορές που μέχρι πρότινος είχαν μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης. Η επιστροφή πλέον σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα χωρίς πολεμικά σενάρια θα είναι ένα προαπαιτούμενο για να ξαναρχίσει η αγορά -και κυρίως οι επενδυτές του εξωτερικού- να κοιτάζει πιο προσεκτικά αποτιμήσεις και αποτελέσματα
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης από την τριήμερη άνοδο «κέρδισε» μόνο την αντιστροφή του MACD και την οριακή ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ένας αντιπροσωπευτικός οιωνός της πτώσης που ακολούθησε την Παρασκευή η οποία ξαναέφερε τον Γενικό Δείκτη στο όριο της αναποφασιστικότητας.
Αν και η ανοδική αντίδραση παραμένει ζωντανή τεχνικά έχει πλέον αντίπαλο το χρόνο αφού εφάπτεται σχεδόν στο όριο του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Τα δεδομένα θα γίνουν ευνοϊκά για τους αγοραστές μόνο σε επαναπροσέγγιση των 1.180 μονάδων αφού εκ νέου απώλεια της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναδοκιμαστούν οι 1.100 μονάδες.
Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφού ο χαρακτήρας της κατοχύρωσης κερδών δεν είχε την ένταση των συναλλαγών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η Cenergy έκλεισαν με απώλειες 4,98% και 4,43% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Λάμδα και Βιοχάλκο. Άνω του -1% έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Motor Oil και Coca Cola.
Υπό έλεγχο κράτησαν στο τέλος της πιέσεις τους οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Quest, Autohellas και Ελληνικά Πετρέλαια. Σαράντης και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη 1,28% και 1,49% αντίστοιχα.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών