Περισσότεροι από 1.400 διευθύνοντες σύμβουλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποχωρήσει από τη θέση τους μέχρι στιγμής το 2023, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Executive Coaching Challenger, Gray and Christmas. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά σχεδόν 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022 και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί για την περίοδο αυτή από τότε που η εταιρεία άρχισε να παρακολουθεί το 2002.

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς η επαγγελματική εξουθένωση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν μια σειρά από στρεσογόνους παράγοντες και αβεβαιότητες, παράλληλα με την παγκόσμια κρίση υγείας. Αυτά τα συναισθήματα εξάντλησης φαίνεται πως φτάνουν τώρα στα ανώτερα στελέχη, παρά το γεγονός πως το συνολικό ποσοστό παραιτήσεων στις ΗΠΑ επιστρέφει στα φυσιολογικά, προπανδημικά επίπεδα.

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι λιανικής έχουν… μπουχτίσει και αποχωρούν

Σε ποιους τομείς παραιτούνται

Ο κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός τομέας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την εναλλαγή των διευθύνοντων συμβούλων, με περισσότερους από 350 να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους το 2023, ποσοστό που υπερβαίνει το 85% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο τομέας της τεχνολογίας σημείωσε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εναλλαγής, με περισσότερους από 140 διευθύνοντες συμβούλους να εγκαταλείπουν την αίθουσα συνεδριάσεων, ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το 2022.

Η Challenger αποδίδει μεγάλο μέρος της μετακίνησης αυτής σε μια οικονομία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πού οφείλονται οι αποχωρήσεις

«Οι εταιρείες προετοιμάζονται για μεγάλες οικονομικές αλλαγές τους επόμενους μήνες. Με την αύξηση του κόστους εργασίας και των επιτοκίων, είναι λογικό να αναζητούν νέους ηγέτες», δήλωσε στην έκθεση ο κ. Andrew Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή το συνολικό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ συρρικνώνεται καθώς όλο και περισσότεροι Baby Boomers -όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964- φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης – αποτελώντας έναν απροσδόκητο παράγοντα που επηρεάζει τις εξόδους  αυτές. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το 22% – ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 24% του 2022- του συνόλου των αποχωρήσεων των CEO αφορούσε συνταξιοδοτήσεις.

Ενώ δεν δόθηκε κανένας λόγος για το ένα τρίτο σχεδόν των αποχωρήσεων CEO, ένα άλλο 17% φέρεται να αποχώρησε από άλλες θέσεις στην ηγεσία, στο διοικητικό συμβούλιο ή σε συμβουλευτικούς ρόλους. Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν στην Challenger περιλαμβάνουν τη λήξη μιας ενδιάμεσης περιόδου ή την επιλογή των ηγετών να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive