Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο, με επίκεντρο την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Η αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον βασικό «αιμοδότη… ρευστότητας» του επιχειρείν.

ΤΧΣ: Η UniCredit κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θεωρείται θέμα χρόνου αν όχι ωρών να «αποκαλυφθεί» η βελτιωμένη πρόταση της UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha ενώ κατά πάσα πιθανότατα αύριο «κλειδώνει» και το τελικό ποσοστό πώλησης της Εθνικής.

Εάν δηλαδή διατεθεί το 20%, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός ή θα ανέβει στο 25%. Η πώληση επιπλέον ποσοστού, όπως λένε πηγές με γνώση του θέματος θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη στέρεου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλο appetite από την πλευρά των επενδυτών, τότε και μόνο τότε θα κλειδώσει η πώληση του 25%», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σε επόμενη φάση αναμένεται να ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς

Τι μπορεί να σημαίνει για την αγορά η αποχώρηση του Δημοσίου από τις 4 συστημικές τράπεζες; Θα αλλάξει κάτι στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στο κόστος του χρήματος;

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στον ΟΤ εξηγούν ότι δεν αναμένουν θεαματικές αλλαγές στην ροή διοχέτευσης νέων κεφαλαίων στην οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως υφίσταται στον βαθμό που υπάρχουν project και εταιρείες που χαρακτηρίζονται «bankable». Να πληρούν δηλαδή κάποια κριτήρια που να επιτρέπουν την δανειοδότησή τους.

Ωστόσο, το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται με την έλευση ισχυρών επενδυτών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μόνο ευεργετικά μπορεί να επιδράσει. «Μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει η περισσότερη αυτονομία που θα αποκτήσουν οι τράπεζες, απαλλαγμένες από τον κρατικό έλεγχο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης.

Σπεύδει πάντως να υπογραμμίσει πως οι συνθήκες για την επιχειρηματικότητα θα βελτιωθούν αισθητά μόλις υποχωρήσει το euribor που σήμερα επιβαρύνει τα δάνεια ενώ ξεκαθαρίζει πως όσες επιχειρήσεις έχουν τα εχέγγυα και ένα πειστικό business plan για το project που θέλουν να αναπτύξουν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, και μάλιστα με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Επισημαίνει μάλιστα πως υπάρχουν περιπτώσεις που εταιρείες ακόμη και μικρότερου μεγέθους εξασφαλίζουν ανταγωνιστική χρηματοδότηση, και κάποιες φορές καλύτερη και από μεγαλύτερου βεληνεκούς και βάρους επιχειρήσεις γιατί πέρα από την υγεία των οικονομικών τους στοιχείων καταθέτουν ένα ελκυστικό story με αναπτυξιακό πρόσημο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος υπογραμμίζει πως η αποεπένδυση του ΤΧΣ είναι πράγματι ένα θετικό στοιχείο η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, ωστόσο στην καθημερινότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν ανατροπές.

Ήδη, όπως λέει, οι τράπεζες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι χρηματοδοτήσεις δίνονται υπό αυτό το πρίσμα.

Ο μηδενισμός της συμμετοχής του Δημοσίου

Στη σημασία της επιστροφής των τραπεζών στην κανονικότητα σηματοδοτεί στέκεται ο επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πάφου και μέλος του World Economic Forum, Αντώνης Ζαΐρης.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως συνδυαστικά η πρόοδος που έχουν καταγράψει ήδη (επάνοδος σε ισχυρή κερδοφορία, εξυγίανση δανειακών χαρτοφυλακίων και ενισχυμένη δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας) «με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψουν την έκθεσή τους στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία».

Με την ανάλογη μόχλευση, συνεχίζει, τα παραπάνω κεφάλαια θα «συμβάλλουν στην κινητικότητα κεφαλαίων και στην ανάπτυξη της χώρας και επιπλέον θα ελκύσουν νέους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας σε κλάδους αιχμής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις