Απάτη-μαμούθ εις βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, του ΕΟΠΥΥ, ζημιώνοντάς το με περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ, εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Υπό τις εξελίξεις αυτές 227 εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο, με τα αποδεικτικά στοιχεία να μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο οι εγκέφαλοι της επιχείρησης εξαπάτησης «μαγείρευαν» ποιοτικά χαρακτηριστικά και ιατρικές συνταγές για να εισπράττουν μεγαλύτερα κέρδη.

Clawback από 23%-34% για εξετάσεις σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα

Υπό τις εξελίξεις αυτές και σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό ύψους 8.237.193,71 ευρώ.

Η υπόθεση αυτή πάει πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα την περίοδο 2017-2019, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ να σημαίνουν συναγερμό όταν διαπιστώθηκαν παράτυπες κινήσεις και συνταγογραφήσεις με επιθέματα.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, η διοίκηση του Οργανισμού ζήτησε τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και έκτοτε τέθηκαν στο… μικροσκόπιο οι ύποπτες κινήσεις των εμπλεκομένων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την έρευνα προέκυψε ότι οι εταιρείες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.

Πιο συγκεκριμένα και εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτήν όπου ανήκουν.

Στη συνέχεια οι εταιρείες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία όμως δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Η δικογραφία

Υπό τις εξελίξεις αυτές και σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό ύψους 8.237.193,71 ευρώ.

«Οσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς, όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν στο σκοτάδι, συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται ξεκάθαρα και ηχηρά προς κάθε κατεύθυνση», ήταν η τοποθέτηση-προειδοποίηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.

Στην ίδια ανάρτηση, που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. «που έφερε εις πέρας με επιτυχία τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021 είχε ξεσκεπαστεί μία ακόμη απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Τότε εξαρθρώθηκε οργάνωση τα μέλη της οποίας προέβαιναν μέσω γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου) και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Μάλιστα, το παράνομο οικονομικό όφελος είχε εκτιμηθεί πως υπερέβαινε τα 5 εκατ. ευρώ.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα