Χρέη 1,3 δισ. ευρώ  αναμένεται να έχουν ως το τέλος του έτους τα νοσοκομεία της χώρας. Οι οφειλές αφορούν 661 εκατ. ευρώ για φάρμακα και άλλα 652 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες.

Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 4,6% φέτος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, όπου τα χρέη των νοσοκομείων έφταναν τα 900 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα στοιχεία αυτά διαπιστώνει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), από τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα νοσοκομεία, ενόψει της αλλαγής στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής περίθαλψης από το 2024.

Χρυσοχοΐδης: Θα δοθούν κίνητρα σε γιατρούς – Προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ

Καθώς από τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, αντί του κρατικού προϋπολογισμού – που ισχύει σήμερα – το ΚΕΤΕΚΝΥ εισάγει σταδιακά νέα νοσήλια που αποτυπώνουν το πλήρες κόστος κάθε ιατρικής πράξης στους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Για να γίνει αυτό,  χρειάζεται ορθή κοστολόγηση, η οποία στηρίζεται στη λεπτομερή καταγραφή της διαδρομής του ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας, ιδίως από τη στιγμή που γίνεται η εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος

Το νέο σύστημα νοσηλίων (DRG’s) που αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως τον ερχόμενο Μάρτιο με αποζημίωση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει σε αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ με το 80% της χρηματοδότησης που προβλέπεται σήμερα για τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμών. Προϋπόθεση όμως, είναι η ορθή κοστολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών, για να μην υπάρξουν προβλήματα στη ροή χρηματοδότησης των νοσηλευτικών μονάδων κατά το αρχικό διάστημα εφαρμογής του νέου συστήματος.

Το νέο σύστημα νοσηλίων έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης και στην 3η ΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, όπου από το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, μετά την υπογραφή και από το υπουργείο Οικονομικών της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Στη συνέχεια και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα ενταχθούν και όλα τα νοσοκομεία, από όλες τις ΥΠΕ της χώρας.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Μέχρι στιγμής από τους ελέγχους που πραγματοποιεί το ΚΕΤΕΚΝΥ για την εφαρμογή του νέου συστήματος νοσηλίων, τέθηκαν αρχικά προς εξέταση 240.000 περιστατικά, τα οποία μειώθηκαν τελικά σε 133.000.

Το πρώτο «πακέτο» ελέγχων αφορούσε περίπου 67.000 περιστατικά από τα νοσοκομεία της Κρήτης. Από αυτά, τα 45.000 περιστατικά χρειάστηκαν επανέλεγχο. Για το σύνολο των 133.000 περιστατικών, επανέλεγχοι έγιναν σε 95.000 περιστατικά.

Οι έλεγχοι έδειξαν ελλιπή ενημέρωση του ιατρικού φακέλου του ασθενή σε ποσοστό πάνω από 30%, έλλειψη πρακτικού χειρουργείου (25%) ή ενημερωτικού σημειώματος (κάτω από 15%), ελλιπή τεκμηρίωση της ανάγκης εισαγωγής στο νοσοκομείο (10%) κλπ.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΤΕΚΝΥ τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Κέντρου Παντελής Μεσσαρόπουλος, επεσήμανε ότι με τα νέα νοσήλια που έχουν εισαχθεί, από τα 67.000 περιστατικά, μόνο το 25% είχε δηλωθεί με τη σωστή κωδικοποίηση, καλύπτοντας το 100% των ζητουμένων στοιχείων. Σε ένα ποσοστό 58% κατά τον έλεγχο διατυπώθηκαν μια σειρά από παρατηρήσεις, ενώ αλλαγές έγιναν στο 17%.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο

Η κύρια αιτία εισαγωγής ήταν σωστή στο 95,3% και η δευτερεύουσα διάγνωση ήταν σωστή στο 83,5% των περιστατικών, ενώ για το 16,5% χρειάστηκε αλλαγή της νόσου.

Σωστά δηλώθηκε το 89,6% των ιατρικών πράξεων που διενεργήθηκαν, ενώ υπήρξε και ένα 10,4% όπου οι ιατρικές πράξεις που διενεργήθηκαν, χρειάστηκε να αλλάξουν.

Όσο για την επιλογή των νοσηλίων, το 96,3% των DRG’s ήταν σωστά και χρειάστηκαν αλλαγές μόνο στο 3,7%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιλογή σωστού νοσηλίου ήταν τα περιστατικά των Επειγόντων, αφού εκεί χρειάστηκε αλλαγή στο 8,6%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τα λοιπά περιστατικά (3,7%).

Ο κ. Μεσσαρόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει το νοσήλιο μετά από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), κατά την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο για παθολογικά ή παιδιατρικά περιστατικά, καθώς τα περιστατικά αυτά είναι πιο πολύπλοκα και μετά το ΤΕΠ ακολουθεί περαιτέρω διερεύνηση της αιτίας εισαγωγής.

Φάκελος ασθενούς

Καθώς οι ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία αποτελούν μέρος του ιστορικού του ασθενή, θα πρέπει να συμπληρώνονται με κάθε λεπτομέρεια στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο του ασθενή.

Όμως από τις 66.000 περιστατικά, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ιστορικό για 4.500 περιστατικά. Διερευνώντας την αιτία, τα κλιμάκια του ΚΕΤΕΚΝΥ διαπίστωσαν ότι τελικά μόνο τα 20 περιστατικά ήταν χωρίς ιστορικό, ενώ τα υπόλοιπα 4480 αφορούσαν χημειοθεραπείες, για τις οποίες δεν καταγράφεται ιστορικό.

Αντίστοιχα δεν υπήρχε σύνταξη πρακτικού χειρουργείου για μικρές επεμβάσεις, όπως υστεροσκοπήσεις, κυστεοσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις κλπ.

Στο εξής όμως, θα χρειάζεται η σύνταξη πρακτικού χειρουργείου πριν λάβει εξιτήριο ο ασθενής για όλες τις επεμβάσεις, προκειμένου το νοσοκομείο υποβάλλοντας το πρακτικό,  μαζί με το φυσικό παραστατικό και σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, να μπορέσει να πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα